5 ting du skal vide om angst

8. februar 2018
Angst er en normal reaktion på en trussel, men hvis det vises jævnligt uden en reel trigger, er det tid til at lære at håndtere det og hvordan din krop reagerer på det.

De fleste har oplevet det mindst en gang i deres liv: dit hjerte der hamrer løs, en følelse af  hele tiden at være på pletten, at føle en trussel eller fare, have vejrtrækningsbesvær, have en kvælende følelse i halsen …Læs mere om alt du skal vide om angst.

Denne spontane reaktion, der overvælder dig til tider, er dog omgivet af myter, der i virkeligheden stopper os fra at forstå, hvad angst er.

De fleste mennesker kender kun sine symptomer, men er der noget andet bagved det? Er der mere du skal vide om angst?

1. Angst er ikke en sygdom

Er angst en sygdom?

Vi kan se angst som værende en sygdom, fordi den nogle gange udkører dem, der lider af det. Til tider ser det skræmmende ud, og folk omkring forstår ikke, hvad der sker.

Men det gør det ikke til en sygdom.

  • Mens nogle kan opleve det ofte og ikke har kontrol over det, skal du huske på at intet virker forkert i din krop eller sind.
  • Du skal bare lære forskellige strategier for at hjælpe dig med at håndtere det og holde det fra at kontrollere dit liv.

2. Kan jeg dø af det?

Når følelsen af angst hober sig op, kan du føle at du skal dø. Pludselig lukker din hals sig sammen, og du kan ikke trække vejret ordentligt.

Men tanker som disse vil bare gøre symptomerne værre. Det vil intensivere dem, og du vil føle dig meget værre tilpas.

Efter alt reagerer din krop på en fare, men hvor reel er den fare? Du er sikker; du er okay. Dette er bare din krops svar på frygt.

Du kan ikke dø af angst, fordi det ikke dræber og dets symptomer heller ikke kan gøre det. Husk på at: Det, du føler i din krop, vil ikke føre til, hvad du frygter.

Du kommer ikke til at løbe tør for luft. Din hals kommer ikke til at lukke sig sammen. Din frygt er intet andet end en ide om, at din krop har brug for at lære at reagere på noget.

3. Det er et normalt svar på en trussel

Trussel i livet

Angst er et normalt svar for at forberede dig på at møde en trussel mod dig selv eller en elsket. Derfor har alle oplevet det på et eller andet tidspunkt.

Men i nogle situationer gør kroppens reaktion ikke sit arbejde korrekt.

Når det sker i helt situationer uden nogen form for trussel, med intet der provokerer det, og reaktionen er uforholdsmæssig, så er det tid til at lære at håndtere og kontrollere det.

Når det ikke er nyttigt, og det gør dig utilpas, skal du undersøge, hvad det er, du er bange for, hvad du ikke er kommet over endnu, eller hvilke problemer du har. På den måde kan du begynde at adressere dem og lære at møde dem på en sund måde.

4. Angst forårsager betydelige ændringer i dig

Det lader måske ikke til at være sådan i starten, men angst forårsager en forandringer i dig, der får dig til at handle, som du er blevet programmeret til at handle for at møde en truende situation.

Når det kommer til det kognitive aspekt, begynder billeder og tanker at gå igennem dit sind, som ikke blot aktiverer denne respons, men også fører dig til at tænke på en plan om at flygte.

Med hensyn til motoraspektet bliver dine muskler og krop parate og spændte for at udføre, hvad dine tanker beordrer dem til at gøre (om det skal løbe, flygte, skjule, kæmpe osv.)

Dette kan igen påvirke andre processer. Dette er det fysiologiske aspekt, hvor du får bankende hjertet, sved, hovedpine eller gastrointestinale problemer.

Husk: din krop reagerer på en trussel, så den kan håndtere det så godt som muligt. Men når der rent faktisk ikke er nogen fare, skal kroppen lære at reagere korrekt.

5. Du skal vide om angst, at dit helbred kan påvirkes

Massage i ansigtet

Angst er faktisk naturligt, og selv om det dukker op, når det ikke skal, behøver det ikke at være en negativ oplevelse. Denne reaktion kan også være din krops måde at fortælle dig på, at det er tid til at bremse op, spise sundere, få mere motion og bruge mere tid for dig selv.

Men at leve med angst i lang tid kan have en reel indvirkning på dit helbred. Desværre kan det føre til svækket immunforsvar, depression, søvnløshed og kortvarigt hukommelsestab.

At kende oprindelsen af din angst vil hjælpe dig med at trække det ud fra rødderne og få det til at fungere normalt igen.

Hvis du ignorerer symptomerne, ikke gør noget, eller bare løser det med medicin, vil det ikke fjerne problemet.

Du er nødt til at tage dig af hovedårsagen.

FRA INTERNETTET