7 årsager til hårtab og hvordan du fikser det

9. april 2019
Hårtab skyldes en række årsager. Vi vil snakke om de mest almindelige grunde og løsninger til at stoppe dette problem.

Lider du af hårtab, og ved du ikke, hvordan du får det til at holde op? Vi diskuterer de ti mest almindelige årsager til, at hår har tendens til at falde af, og vi fortæller dig, hvordan du stopper det. Her er 7 årsager til hårtab og hvordan du løser det.

1. Problemer med skjoldbruskkirtlen er en af de mulige årsager til hårtab

Kvinde der trykker sig selv paa halsen

En af grundene til, at håret falder ud, er på grund af skjoldbruskkirtlen. Når dette sker, skyldes det, at vores krop oplever en hormon ubalance, der kan ske på grund af overgangsalderen, problemer med det endokrine system eller på grund af diabetes.

Hvordan løser du dette problem?

Hvis du har mistanke om, at dit hårtab kan skyldes et af disse problemer, skal du gå til en endokrinolog, så de kan udføre undersøgelser for at give dig en tilstrækkelig behandling.

Læs også:
Naturlig ernæring for stærkt sundt hår

2. Har du en streng kostplan? Det kan være en af de mange årsager til hårtab

Nogle gange følger vi så strenge kostvaner, at vi bringer vores helbred i fare. Vi skal være opmærksomme på, at hvis vi mister for meget vægt på kort tid, er det ikke godt for vores krop, og det vil gøre vores immunforsvar svagt.

Alt dette vil få vores hår til at falde af. Hvis vi har respiratoriske sygdomme og infektioner i vores krop, vil det tage længere tid at genoplive vores hår.

Hvordan løser vi dette?

I stedet for at vælge strenge kostvaner, så udfør regelmæssig motion.

3. Kronisk stress

Kvinde der har stress

Kronisk stress kan også fremkalde tab af hår. Dette skyldes, at blodstrømmen til hovedbunden er påvirket. Den gode nyhed er, at hvis håret falder af på grund af stress, kan det vokse hurtigt igen.

Hvordan løses dette?

Sørg for at hvile et vist antal timer om dagen. Find også en måde at slappe af på. I tilfælde af følelsesmæssige problemer, opsøg en terapeut.

4. Forkert behandling af hovedbunden

Forkert behandling af hovedbunden er også en faktor i hårtab. Der er en liste over emner, der kun skal bruges sporadisk, men ikke bør bruges ofte. Disse omfatter hårtørrer og krøllejern eller glatjern.

Hvordan løses dette?

Begræns anvendelsen af hårtørrer og krøllejern og kemiske produkter. Kontakt en professionel, der kan anbefale produkter, der er gode til håret.

Sulfater er dårlige for håret, men der er ingen test, der beviser dette.

5. Tage visse lægemidler

Piller

At tage visse lægemidler kan også fremprovokere hårtab. Blandt disse finder vi stoffer mod højt blodtryk.

Antidepressiver vil også falde ind under denne kategori. De har tendens til at have bivirkninger, der omfatter hårtab.

Hvordan løser vi dette?

Hvis du holder op med at tage disse lægemidler, vil du se din hovedbund genvinde sin sundhed. Men stop aldrig med at tage denne type medicin uden at spørge din læge.

Se også:
5 naturlige behandlinger mod tyndt hår

6 Anæmi

Anæmi forårsager hårtab. Dette sker, fordi blodgennemstrømningen til hovedbunden er påvirket af manglen på jern.

Hvis du har anæmi, vil du opleve en række symptomer. Disse omfatter søvnløshed og generel svaghed og apati. Hvis du har disse tegn, er det tid til at ændre niveauet af hæmoglobin, som du har i dit blod.

Hvordan løser du dette?

Hvis en blodprøve bekræfter, at du har anæmi, skal du tilføje mad, der indeholder jern til din kost. Disse fødevarer omfatter granatæbler, rødt kød og æbler.

Hvis det ikke bliver bedre, skal du tage en slags jerntilskud, som din læge foreskriver.

7. Avitaminose for at bekæmpe årsager til hårtab

3 forskellige farver piller - Aarsager til haartab

Du bør også overveje, at du måske taber hår på grund af vitaminmangel.

Det er vigtigt, at du tjekker for at se, om du har en mangel på c-vitamin. Dette er afgørende for absorberingen af jern og stimulerer produktionen af kollagen, der styrker hovedbunden. Hvis du har en mangel på b-vitamin, bliver dit hår også mere skrøbeligt.

Hvordan løser du dette?

Inkluder fødevarer i din kost, der er rige på vitaminerne B og C og andre sunde mikroelementer.

Esper, R. C., Córdova, J. R. C., & Córdova, L. D. C. (2011). Efluvio de telógeno. Medicina Interna de Mexico.

Harfmann, K. L., & Bechtel, M. A. (2015). Hair loss in women. Clinical Obstetrics and Gynecology. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25517757

Kanti, V., Messenger, A., Dobos, G., Reygagne, P., Finner, A., Blumeyer, A., … Blume-Peytavi, U. (2018). Evidence-based (S3) guideline for the treatment of androgenetic alopecia in women and in men – short version. Journal of the European Academy of Dermatology and Venereology. https://doi.org/10.1111/jdv.14624