7 vaner du skal undgå for sundere nyrer

16. juni 2016
Nyrerne er ansvarlige for at filtrere hver eneste ting vi spiser, så det er vigtigt, at du ikke overbelaster dem. For meget medicin kan for eksempel være ekstremt skadeligt.

Dine nyrer er vitale organer, der er ansvarlige for at filtrere affald og overskydende væsker, så det kan udskilles igennem urinen. Selvom dette betyder, at de er utroligt vigtige for vores generelle helbred, findes der utallige dårlige vaner, der kan påvirke dine nyrer negativt.

Du kan leve et relativt normalt liv med kun 20% af din nyrefunktion. Du tror måske, du er fuldstændigt rask, men er udviende om, at dine nyrer langsomt er ved at miste deres funktion. I mange tilfælde er der få advarselstegn på nyreskader og det opdages først, når det er for sent. Heldigvis kan du reducere risikoen for nyreskade, hvis du har en sund livsstil og undgår visse dårlige vaner.

En god nyresundhed er ensbetydende med dit generelle velbefindende. Det er derfor, eksperter har identificeret syv vaner, som skader dine nyrer samt hvordan man undgår dem for at få et sundere liv.

At drikke sodavand og læskedrikke

nyrer

Forskning fra Osaka universitet i Japan har vist at mennesker, der drikker to eller flere sodavand om dagen, har en øget risiko for nyresygdomme. Studiet tog 12.000 mennesker der drak store mængder sodavand og opdagede, at de havde større tilbøjelighed til at have et protein i urinen kendt som proteinuri. Proteinuri er et tidligt tegn på nyreskade, selvom det i dette stadie stadig er reversibelt. Sodavand og læskedrikke er også relateret til en højere risiko for at udvikle nyresten.

Hvordan kan du undgå dette?

I stedet for at vælge dåsesodavand, prøv at drikke mere frisk juice, grøntsagsjuicer og selvfølgelig vand.

Et for stort indtag af natrium

nyrer

En af de mange ting dine nyre gør er at metabolisere det natrium, du indtager igennem kosten. Saltet der tilsættes i din kost er hovedkilden til natrium og bør ideelt set fjernes næsten helt. Når du indtager for meget natrium, får det dine nyrerer til at arbejde dobbelt så hårdt, og dette påvirker deres helbred på lang sigt.

Hvordan kan du undgå dette?

Fordi salt er et ingrediens, der praktisk talt er til stede i alle produkter, du køber i supermarkedet, så skal du prøve at minimere dit indtag. I stedet for at tilsætte salt, når du laver mad, så prøv at erstatte det med krydderier som oregano, koriander, gurkemeje, peber og ingefær.

Koffeinindtag

Selvom et moderat indtag af koffein ikke udgør en risiko for dit helbred, så kan for meget faktisk give dig nyreskader. Koffein øger blodtrykket og dette putter et stort pres på nyrerne.

Hvordan kan du undgå dette?

Bare husk på at begrænse dit indtag af koffeinholdige drikkevarer såsom kaffe og te og undgå energidrikke. Prøv en kraftfuld smoothie eller nogle frugter for at give dig et energiboost.

Misbrug af smertestillende midler

nyrer

Takket være det faktum, at mange smertestillende midler er tilgængelige bag disken, tror de fleste, at det er den bedste måde at håndtere deres smerter på. Desværre ved man, at overforbruget af smertestillende midler, kan have alvorlige bivirkninger, herindunder nyreskade.

Hvordan kan du undgå dette?

Spørg din læge til råds om alternative terapier til at håndtere dine smerter. Du kan også vælge nogle naturlige midler med smertelindrende egenskaber.

Fødevarer med højt proteinindhold

Protein er vigtigt for at kroppen kan fungere korrekt, men kun i rimelige mængder. Fødevarer som rødt kød, fisk og sågar æg kan få dine nyrere til at arbejde hårdere end de burde.

Hvordan kan du undgå dette?

Proteinrige fødevarer er selvfølgelig en del af en balanceret kost, men kun når det indtages i moderate mængder. Du kan også vælge vegetabilsk protein som et alternativ, hvilket både er nemmere at fordøje og lige så sundt.

At drikke for meget

Alkohol

Et stort alkoholindtag er en dårlig vane, som hurtigt kan forårsage nyreskader. Alkohol indeholder giftstoffer og kemikalier, der er meget aggressive mod både nyrerne og leveren.

Hvordan kan du undgå dette?

Vær opmærksom når du drikker alkohol og undgå at drikke meget. I stedet for at bestille en drink mere, så bestil danskvand, juice eller te.

At modstå trange til at tisse

Når din krop fortæller dig, at du skal på toilettet, er det vigtig, at du gør det så hurtigt som muligt. At holde sig er en dårlig ide da det, på lang sigt, kan føre til nyresvigt og inkontinens.