Bør vi alle bære masker mod coronavirus?

21. maj 2020
Masker under coronavirus-pandemien er et emne, der konstant bliver diskuteret. Selvom mange lande anbefaler vedvarende anvendelse af beskyttelse, når man forlader huset, har WHO også givet sin ekspertudtalelse. Bør vi alle bære masker under denne pandemi? Lad os finde ud af det.

At afgøre, om vi alle bør bære masker mod coronavirus, er blevet et af de store spørgsmål, som har ført til mange til en konstant søgen efter information. Både den almene befolkning og beslutningstagere i regeringen debaterer, hvor vidt man børe anvende dette beskyttende materiale.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) selv har grebet ind. Som du vil kunne se nedenfor, har de slået nogle pointer fast omkring dette emne. Der er dog lande og områder, hvor anvendelsen af masker allerede er blevet indført ved lov, og du har derfor ikke noget valg med hensyn til det.

I et hvert tilfælde, er det vigtigt at vide, hvordan man bærer dem korrekt, samt hvilke masker der er nødvendige for hver situation. Et mundbind er ikke det samme som en kirurgmaske, ligesom alle masker med filter heller ikke er ens.

I denne artikel, vil vi forklare de forskellige typer af beskyttelse til næse og mund, som findes, og derefter kommentere på, hvad WHO siger om dem. Som det sidste, vil vi gennemgå nogle spørgsmål om deres anvendelse, som man bør kende til, før man kan anvende dem effektivt.

Som du vil kunne se, bør vi ikke alle sammen bære masker under coronavirus-pandemien, men vi bør bære masker, når vi opfordres til det af myndighederne.

Typer af masker mod coronavirus

Under denne coronavirus-pandemi, står vi over for et stort spørgsmål med hensyn til, om vi skal bære masker eller ej.

I første omgang, skal vi følge loven i det land, hvor vi bor. Hvis myndighederne kræver, at man bærer en maske, når man er udenfor hjemmet, så er der ingen grund til at diskutere det.

Det er dog også vigtigt at huske, at et mundbind ikke er det samme som en kirurgmaske, og det er heller ikke det samme som en maske med filter. Den førstnævnte er en genstand lavet af materiale, der ikke filtrerer.

Deres funktion er at mindske spredningen af dråber fra luftvejene fra en smittet person ud i omgivelserne. Med andre ord, beskytter de ikke en person mod at blive smittet. De kan dog mindske sandsynligheden for, at sygdomme spredes.

Dernæst har vi kirurgmasken, hvilket er den klassiske rektangel med snore, som du sætter fast bag ørerne. Disse har heller ikke filtre. Ligesom med mundbind, forhindrer de ikke en person i at blive smittet, men de mindsker spredningen af dråber fra luftvejene. Det er en fysisk barriere.

Som det sidste findes masker med filtre i tre grundlæggende varianter, ud fra deres filtreringsevne. Det første niveau er FFP1, hvilket ikke er i stand til at stoppe virale partikler. Det andet og tredje niveau er FFP2 og FFP3 masker – de anbefales til at forebygge smitte, eftersom deres filtreringsevne varierer fra 92 til 98%.

Eksempel på masker mod coronavirus

Læs også: Hvad er en PCR-test i forbindelse med COVID-19-smitte?

Hvad anbefaler WHO?

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har udviklet et dokument med anbefalinger til, hvor vidt man bør bære masker under coronavirus-pandemien. Dette dokument bliver hyppigt opdateret baseret på nye beviser, som bliver tilgængelige.

WHO slår fast, at til dags dato er der ikke noget definitivt videnskabeligt bevis på effektiviteten af anvendelse af masker af den almene befolkning. Dette betyder dog ikke, at de fraråder anvendelse af dem. De slår dog fast, at der ikke er nogen specifik forskning, der understøtter det.

Ideelt bør vi bære hjemmelavede masker, så tilgængeligheden at beskyttelsesudstyr, der kan anvendes af sundhedspersonale, ikke påvirkes.

Både kirurgmasker og ansigtsmasker med filter kan have begrænset udbud, og der er geografiske områder, hvor der ikke er mange tilgængelige. Prioriteten bør være at sikre, at der er nok masker til vores sundhedspersonale.

Samtidig bør beslutningstagere i de forskellige lande overveje disse anbefalinger og anvende dem i deres tilfælde. WHO anbefaler, at man ikke gør det obligatorisk at bære en maske, indtil man kan sikre, at de er tilgængelige for sundhedspersonalet. Ligeledes, bør der være tydelige kampagner, der forklarer, hvordan man anvender dem korrekt.

Læge med maske på

Måske vil du også være interesseret i at læse: Hvorfor har vi ikke været i stand til at udrydde COVID-19?

Teknikker til anvendelse af masker mod coronavirus

Mundbind, kirurgmasker og masker med filter har alle en korrekt måde at blive anvendt påEffektiviteten af dem afhænger af korrekt anvendelse:

  • Måden at tage masken af på, når man er kommet hjem, er grundlæggende. Rør ikke ved området, som har været i kontakt med din mund og næse, når du tager den af. Der rådes også til at lægge masken et bestemt sted i hjemmet.
  • Hvis masken bliver våd, når man bruger den, så bør den blive skiftet ud. Fugt mindsker evnen til at filtrere dråber fra luftvejene. Ligeledes, bør man heller ikke bruge den samme maske på flere forskellige områder. Eksperter anbefaler mindst to alternativer at skifte imellem.
  • Selvom det kaldes et mundbind, så bør det både dække munden og næsen. Begge dele kan udskille dråber fra luftvejene, så du bør dække dem begge.

Bør vi alle bære masker under pandemien?

Som konklusion, hvis dit land har gjort det lovpligtigt at anvende masker, så bør du følge reglerne. Det er endnu ikke tilfældet i Danmark.

Det vigtige er at anvende dem korrekt og forstå, præcis hvad de bør blive brugt til. Målet er at mindske spredningen af dråber fra luftvejene i luften, men under ingen omstændigheder forhindrer de os i at blive smittede. De er blot en barriere.