Coronavirus kan påvirke cellerne i lungerne

21. maj 2020
En undersøgelse, der blev publiceret d. 3. marts i tidsskriftet, Intensive Care Med., kaster lys over, hvordan coronavirus påvirker cellerne i lungerne. Den tilbyder også en hypotese om, at SARS-CoV-2 kan trænge ind i kroppen via tarmen.

I denne artikel skal vi se nærmere på, hvordan coronavirus kan påvirke cellerne i lungerne. Den information, vi har til rådighed indtil videre, indikerer, at den mest synlige virkning af spredningen af coronavirus er en infektion i lungecellerne.

Selvom det kun er lidt under fire måneder siden, at COVID-19 dukkede op, så er der allerede udført flere videnskabelige undersøgelser, som har forklaret aspekter af virussen, der forårsager sygdom.

Når først dråberne er inde i en nyligt inficeret krop, rejser de hurtigt bag næsepassagen og slimhinden i halsen. Derefter producerer de en slags “lås” mellem virussen og cellerne i receptoren. Det er her, at COVID-19 påbegynder sin infektiøse rejse, der forårsager skader på hele kroppen.

Vi anbefaler: Forebyggende foranstaltninger mod COVID-19

Coronavirus kan påvirke cellerne i lungerne, når den sætter sig fast

Coronavira er omgivet af proteiner i form af modhager. Disse proteiner låser sig fast på cellemembranerne, de finder, hvorefter de invaderer dem med genetisk materiale. Virkningen heraf er, at selve kroppen begynder at hjælpe virussen med at formere sig og hindrer immunsystemet i at fungere, som det skal.

På denne måde dukker der kopier af virussen op, og så flere kopier, og sådan fortsætter det. Hver celle sprænger og frigiver derefter virale partikler, der inficerer de omkringliggende celler. Lidt efter lidt fortsætter virussen, indtil den når halsen og derefter bronkialrørene.

Når coronavirussen når lungerne, begynder lungeslimhinderne at svulme op. Når dette sker, bliver alveolerne, som er små luftlommer, beskadiget. Hævelsen tvinger alveolerne til at arbejde hårdere for at give ilt til blodet og udstøde carbondioxid.

Hævelsen, sammen med skader på iltstrømningen, kan få lungerne til at blive fyldt med væske, pus og døde celle. Dette kan medføre lungebetændelse, og lungebetændelse kan i sidste ende føre til akut respiratorisk syndrom. Her kan patienter kun trække vejret ved hjælp af en respirator.

Kvinde står på gaden og hoster

Coronavirus kan påvirke cellerne i lungerne

En undersøgelse, der blev publiceret i tidsskriftet Intensive Care Med formåede at opdage den proces, hvorved coronavirus inficerer lungerne, på mere detaljeret vis.

Ifølge deres konklusioner kan virussen fastgøre sig til lungeceller takket være de “modhager”, de besidder. Disse spidse proteiner ligner meget en receptor  – ACE2, som også er en protein – der er til stede i cellerne i den menneskelige lunge. Denne lighed gør virussen så at sige til “det perfekte match”.

Forskere sammenligner denne tilknytning med en lås og en nøgle. Dette forklarer også, hvorfor denne sygdom er så smitsom. Forskerne fortæller os, at virussen bedre kan genkende denne receptor i lungecellerne, og at det er derfor, at den spreder sig så nemt. I betragtning af den nævnte metafor er det som om, at låsen tiltrækker nøglen og omvendt.

Lungeinfektion på røntgenbillede

Læs også: Sund kost under corona-karantænen

Skader på lungerne

Der er mange, som spørger om, hvorfor coronavirus lige præcis inficerer cellerne i lungerne. Det første respons kan være, at disse organer især er sårbare over for enhver type inhaleret virus. Men forskningen udført af Intensive Care Med påpeger, at der er også er biologiske faktorer på spil.

Forskerne specificerede, at 82% af cellerne, der fungerer som “låse” til denne virus “nøgler”, befinder sig i lungealveolerne. Disse lungeceller gør derfor en viral invasion meget nemmere. Det er de celler, som COVID-19 bedst kan fastgøre sig til.

Men undersøgelsen påpeger også, at disse lungeceller ikke er de eneste, der “passer” til coronavirussen. Der er andre lignende celler i vores krop, som befinder sig i hjertet, leveren, tarmene og vores endotel. Forskerne mener, at det især er tarmen, der kan være en vigtig indgangskanal for coronavirus. 

Denne data understøtter hypotesen om, at pandemien begyndte på grund af indtagelsen af visse fødevarer på Wuhan-markedet. Hvis de formår at bevise denne hypotese, vil opdagelsen være af stor betydning. Det vil give bevis for, at der er en anden smittemetode, og det kan være meget relevant vedrørende inddæmningen af dette problem.

Hvad bidrager disse fund med?

Da vi ikke har en overflod af svar, hvad angår denne pandemi, så er alle videnskabelige fremskridt vigtige. Forskningsgrupper rundt omkring i verden deler deres fund – nærmest i realtid – for at gøre hurtige fremskridt.

At vide, hvordan coronavirus kan påvirke cellerne i lungerne, er et redskab, der hjælper læger med at vide, hvordan de skal behandle komplikationerne, som coronavirus skaber. 

  • Calvo, C., López-Hortelano, M. G., de Carlos Vicente, J. C., Martínez, J. L. V., de trabajo de la Asociación, G., Ramos, J. T., … & Fumadó, V. (2020, March). Recomendaciones sobre el manejo clínico de la infección por el «nuevo coronavirus» SARS-CoV2. Grupo de trabajo de la Asociación Española de Pediatría (AEP). In Anales de Pediatría. Elsevier Doyma.
  • Herrera, Diego, and David Gaus. “Covid 19 evidencia.” Práctica Familiar Rural 5.1 (2020).
  • Santo Domingo, D. N. “Protocolo para el diagnostico y tratamiento del coronavirus (COVID-19).” (2020).