Coronavirus og diabetes: Beskyt dig selv

21. maj 2020
Personer med diabetes er i risikogruppen, når det gælder coronavirus, og de er derfor nødt til at træffe forebyggende foranstaltninger. I denne artikel fortæller vi dig, hvordan du beskytter dig selv mod coronavirus, hvis du har diabetes.

På grund af udbredelsen af COVID-19 er der mange diabetikere og deres nærmeste, som skal træffe forebyggende foranstaltninger. Pandemien er stadig ny, hvilket vil sige, at der er meget, vi endnu ikke ved om den. I denne artikel fortæller vi derfor mere om coronavirus og diabetes og kommer med råd til, hvordan man beskytter sig selv bedst muligt.

Indtil videre er der ikke meget præcis information om, hvordan coronavirus spreder sig, hvordan den opfører sig mv. Der er dog visse risikogrupper, og det er ældre mennesker, personer med et svækket immunforsvar samt diabetikere.

Selvom coronavirussen ikke er særlig dødelig under normale omstændigheder, så oplever disse grupper mere alvorlige komplikationer, og virussen kan derfor være mere farlig. I denne artikel skal vi se nærmere på coronavirus og diabetes. 

Vi ser nærmere på de forebyggende strategier, og vi giver også nogle kostråd, som kan være nyttige for personer med diabetes.

Person vasker grundigt hænder med sæbe

Coronavirus og diabetes: Forebyggelse

Diabetikere skal ligesom alle andre vaske deres hænder grundigt med varmt vand og sæbe for at undgå at sprede coronavirus. Selvom virussen ifølge eksperter kan leve på visse overflader, så er den sensitiv over for sæbe, vand og alkohol.

Derfor er det vigtigt at vaske hænder med jævne mellemrum. Man skal også desinficere ting, man ofte rører ved, herunder mobiltelefoner. Det er ligeledes bedst, at man undgår at forlade hjemmet i denne periode, samtidig med at man undgår kontakt med andre, der ikke bor i hjemmet.

Hvis man holder en afstand på to meter fra andre mennesker, vil det være nok til at forhindre virussen i at sprede sig via dråber fra munden, når man snakker.

Der er ingen forskning, som viser, at virussen kan sprede sig via fødevarer. Det er dog alligevel altid bedst at gennemstege maden helt for at undgå eventuelle risici. 

Vi anbefaler: Undgå coronavirus, når du handler

Sådan håndterer man coronavirus, hvis man er diabetiker

Det er ikke en god idé at tage på hospitalet, med mindre man har alvorlige symptomer. Det bedste at gøre, er derfor at planlægge og forebygge. Man skal sørge for, at man altid har sin læges telefonnummer i nærheden.

Det er vigtigt at have rigeligt med mad i hjemmet, så man kan blive indendørs i lang tid for at undgå smitte. Man skal holde godt øje med sit blodsukker og sørge for at tage sin insulin.

Hvis en diabetiker får coronavirus, er det bedst, at man kontakter sin læge øjeblikkeligt, så man ved, hvor ofte man skal regulere blodsukkeret. Man må under ingen omstændigheder stoppe med at tage sin medicin, med mindre lægerne siger noget andet. 

Der er nogen eksperter, der mener, at smertestillende medicin komplicerer udviklingen af denne sygdom. Der er imidlertid ingen studier, der har bevist, at dette er sandt. Man skal altid følge rådene fra sundhedsvæsenet.

Frugt og grønt er godt, hvis man har diabetes

Kost mod inflammation og coronavirus

Coronavirus kan forårsage lungebetændelse, som kan kompromittere folks liv. Mad er derfor en god måde at reducere inflammation på.

Undersøgelser viser, at visse fødevarer såsom hvidløg eller grønne bladgrøntsager har anti-inflammatoriske egenskaber. Vi anbefaler derfor, at du spiser disse fødevarer for at beskytte dig selv mod coronavirus, hvis du er diabetiker.

Nye studier antyder, at gurkemeje kan forhindre og forbedre lungetilstande. Takket være dets antioxidante og anti-inflammatoriske kapacitet er det et glimrende middel til at holde sygdomme på afstand.

Læs også: Tips til at rengøre hjemmet under corona-krisen

Coronavirus og diabetes: Afsluttende tips

Da de forskellige sundhedsvæsener rundt omkring i verden stadig ikke ved meget om sygdommen, så er det ekstra vigtigt at være forsigtig, hvis man har diabetes eller andre sygdomme. Hav god håndhygiejne og et rent hjem, så du undgår at blive syg. Gå heller ikke udenfor, med mindre det er strengt nødvendigt.

Personer i risikogruppen har større risiko for at opleve alvorlige symptomer. Af den grund er man nødt til at vide, hvad man skal gøre, hvis man oplever symptomer. Hvis man følger specifikke kostråd, kan det muligvis forbedre sygdommens symptomer, men der er dog ikke nogen specifikke studier endnu, som understøtter dette, da det er så ny en sygdom.

Afslutningsvis er det vigtigt at understrege, at det lige nu er yderst vigtigt, at man undgår, at sundhedsvæsenet bukker under på grund af COVID-19. Derfor skal man ikke tage på hospitalet, med mindre det er strengt nødvendigt. Start med at ringe til din læge, hvis du oplever symptomer eller hvis du tror, du har sygdommen.

  • Lelli D., Sahebkar A., Johnston TP., Pedone C., Curcumin use in pulmonary diseases: state of the art and future perspectives. Pharmacol Res, 2017. 115: 133-148.
  • Xu C., Mathews AE., Rodrigues C., Eudy BJ., et al., Aged garlic extract supplementation modifies inflammation and immunity of adults with obesity: a randomized, doublé blind, pacebo controlled clinical trial. Clin Nutr ESPEN, 2018. 24: 148-155.
  • Wu Z., McGoogan JM., Characteristics of and important lessons from the coronavirus disease 2019 (COVID-19) outbreak in China: summary of a report of 72314 cases from the chinese center for disease control and prevention. JAMA, 2020.