Coronavirus og kræft: Alt, du skal vide

21. maj 2020
Det, der er vigtigst for personer med kræft, er, at de træffer foranstaltninger, der forebygger smitte og spredning af COVID-19. Der er ingen grund til at tage særlige forholdsregler, med mindre lægen siger noget andet. I denne artikel fortæller vi mere om coronavirus og kræft.

En af myterne, der cirkulerer angående coronavirus, er, at det kun påvirker ældre mennesker alvorligt. Det er imidlertid ikke rigtigt. Enhver person med et svækket immunforsvar er i risikogruppen. Det er blandt andet personer med kræft, som er i behandling for denne sygdom. Vi fortæller dig derfor mere om coronavirus og kræft i denne artikel.

Enhver virus skal overvinde et individs immunforsvar for at kunne slå sig ned og forårsage sygdom. Dette gælder også den nye coronavirus, som nu er kendt som COVID-19.

Immunforsvaret har en tendens til at være mere svækket i individer med kræft og andre kroniske sygdomme. De, som er under behandling, der reducerer deres immunitet, har også et svagere forsvar.

Det er vigtigt at understrege, at personer med kræft ikke har en større risiko for at blive smittet med COVID-19. Der er blot en større sandsynlighed for, at de vil udvikle det. Og hvis de bliver smittet med virussen, så er de mere tilbøjelige til at lide af et mere virulent angreb, som producerer symptomer, der er mere alvorlige

Læs også: Medicin mod COVID-19, der er ved at blive udviklet

Coronavirus og kræft: Sådan beskytter man personer med kræft

Der er ingen stor forskel i forebyggende foranstaltninger, når det kommer til coronavirus og kræft. Man skal i bund og grund følge de samme retningslinjer, men man skal dog være mere striks omkring det.

Den bedste måde at beskytte sig selv på er ved at undgå alle former for social kontakt. At holde afstand og blive hjemme er den mest ideelle måde, man kan forebygge infektion på.

Når vi siger, at man skal undgå kontakt til andre, så mener vi ikke kun, at man skal undgå kontakt med fremmede. Man skal også undgå fysisk kontakt med familiemedlemmer og andre, som er en del af ens normale rutine. Det vil sige, at man skal undgå håndtryk og kram.

Det er også en god idé at bruge engangshandsker, når man for eksempel modtager pakker. Det samme gælder, hvis man er nødt til at forlade hjemmet af en eller anden grund. Alle disse forholdsregler følger en simpel logik: Jo mindre man bliver eksponeret for virussen, des mindre er risikoen for, at man bliver smittet. 

Læge viser noget til en kræftpatient

Kræftpatienter, der er i behandling, har et svækket immunforsvar, der kan medføre komplikationer, hvis de bliver smittet med coronavirus.

Hygiejne er en afgørende faktor

COVID-19 er yderst sårbar over for vand og sæbe. Disse mikroorganismer har en ydre membran af lipider – eller olie – som sæbe nemt kan nedbryde. Virussen går i opløsning uden denne ydre membran. Derfor er det nu vigtigere end nogensinde før at vaske hænder.

På grund af denne anbefaling er der mange, som spørger, om de skal vaske hænder, fordi virussen trænger ind igennem huden. Svaret er nej. Dette eksempel uddyber, hvorfor denne hygiejneforanstaltning er vigtig:

Lad os sige, at postbuddet er smittet med COVID-19, og han hoster i nærheden af den pakke, som han er ved at levere. Personen, der modtager denne pakke, er ikke klar over dette og samler derfor pakken op uden at tænke videre over det.

Virussen kan muligvis blive overført til modtagerens hænder, men det er ikke nok til at producere infektion. Men hvis modtageren derefter rører ved sit ansigt (mund, næse, øjne), så har COVID-19-virussen en chance for at trænge ind i kroppen. Dette vil medføre smitte.

Vi er som regel ikke helt opmærksomme på, hvad vi rører ved i løbet af en dag. Derfor er det bedst at vaske hænder med jævne mellemrum. Hvis virussen stadig er der, vil den forsvinde, og der vil ikke være nogen risiko.

Selv hvis virussen ikke er til stede, er det stadig en god vane at vaske hænder jævnligt. Måske er virussen ikke til stede i dag, men det kan den være i morgen.

At vaske hænder med varmt vand og sæbe er en af de mest effektive foranstaltninger mod coronavirus.

Person vasker sine hænder

Gå ikke glip af: Coronavirus og diabetes: Beskyt dig selv

Coronavirus og kræft: Andre sikkerhedsforanstaltninger

New England Complex Systems Institute, som er et af de centre, der har udformet anbefalinger i flere måneder, anbefaler, at man opretter “sikkerhedszoner” i hjemmet. Det vil sige, at man sikrer sig, at virussen ikke kan få adgang til hjemmet eller et specifikt område. 

Den bedste måde at opnå det på, er ved at sørge for, at alle, der bor i hjemmet eller kommer på besøg i hjemmet, overholder nogle hygiejne- og kontaktregler.

Det betyder faktisk også, at man helt bør stoppe med at lade gæster komme på besøg. Hvis man dog er nødt til at få besøg i hjemmet, bør den besøgende bære mundbind, vaske sine hænder og holde afstand på to meter.

Det er vigtigt, at kræftpatienten har den nødvendige medicin. Samtidig er det nødvendigt at rengøre overflader og genstande, som folk ofte er i kontakt med i løbet af dagen. Man skal blot bruge en klud med sæbe eller et andet rengøringsmiddel, og det er især vigtigt at vaske dørhåndtag og stikkontakter.

Hvad angår coronavirus og kræft, så er dette en tid, hvor kræftpatienter skal være ekstra forsigtige. Det betyder dog ikke, at man skal gå i panik eller lade angsten overtage. Man skal i stedet adoptere nye vaner, og efter et par dage vil det næsten være helt naturligt.

  • ROMERO, L. (2020). MEDIDAS DE HIGIENE PÚBLICA, DEFENSA CONTRA EL CORONAVIRUS. EN MÉXICO ES POSIBLE CONTENER LA EPIDEMIA. Gaceta UNAM (2010-2019), (5115), 11.
  • Zhao, Z., et al. “Individualized treatment recommendations for lung cancer patients at different stages of treatment during the outbreak of 2019 novel coronavirus disease epidemic.” Zhonghua zhong liu za zhi [Chinese journal of oncology] 42 (2020): E007.
  • Yang, L., H. Y. Xu, and Y. Wang. “Diagnostic and therapeutic strategies of lung cancer patients during the outbreak of 2019 novel coronavirus disease (COVID-19).” Zhonghua zhong liu za zhi [Chinese journal of oncology] 42 (2020): E006.