Er ikkevoldelig kommunikation mulig?

Dagens artikel omhandler ikkevoldelig kommunikation, så læs videre og find ud af, hvordan du kan anvende det på en assertiv måde og uden at ty til kritik, sammenligninger og negative følelser.
Er ikkevoldelig kommunikation mulig?

Sidste ændring: 25 april, 2022

Ikkevoldelig kommunikation er mulig, men mange mennesker er ikke bevidste om det. Det skyldes, at mange af os ikke har lært at kommunikere ordentligt tidligt. Det kan endda være, at nogle mennesker bare bringer det værste frem i hver enkelt af os.

hvorfor er vi venlige og medfølende over for nogle mennesker, men uhøflige og voldelige over for andre? Psykologen Marshall B. Rosenberg undersøgte disse spørgsmål og udviklede noget, som han kalder ikkevoldelig kommunikation.

Denne form for kommunikation, også kendt som empatisk, er hovedsageligt baseret på at give fra hjertet. Det vil sige et budskab, der ikke er baseret på sammenligninger, fornærmelser eller negative elementer. Det er faktisk det modsatte – følelser, selvhævdelse, respekt og medfølelse.

Ofte er folk ikke i stand til at identificere visse tegn, der indikerer dårlig kommunikation. Tegn, der er lige så synlige som negative og fyldt med destruktiv kritik, benægtelse og manglende refleksion hos dem, der siger dem. Derfor fører de til uenigheder, konflikter, angreb og forsvar.

Fortsæt med at læse, dagens artikel vil gennemgå, hvordan man kan identificere disse budskaber ved at inkludere deres vigtigste karakteristika.

Beskrivelse

Mand og kvinde smiler til hinanden

Marshall B. Rosenberg var grundlæggeren og lederen af Center for Nonviolent Communication (USA). Han var dybt interesseret i nye former for kommunikation og præsenterede fredelige alternativer til vold og aggressivitet i interpersonelle relationer.

I sin bog Ikkevoldelig kommunikation: Girafsprog opsummerer han de fire nøgleelementer i ikkevoldelig kommunikation:

  • Foretag observationer, men evaluér ikke.
  • Identificér og udtryk følelser.
  • Opfyld dine behov ved at tage ansvar for dine følelser.
  • Fremsæt bevidste anmodninger til andre for at berige dit liv.

Han påpeger også vigtigheden af at forbinde sig med sine egne og andres behov, og empati er et grundlæggende aspekt af denne form for kommunikation. Dette skyldes, at det er svært at dele information med succes uden den.

Forfatteren henviser også til eksistensen af moralistiske vurderinger i sin forskning. Efter hans mening “forudsætter disse en forkert holdning hos dem, der ikke handler i overensstemmelse med vores værdier.”

Gode manerer og ikkevoldelig kommunikation

Selv om det ikke altid er muligt at være i en venlig meditativ tilstand, er der spørgsmål, som bestemt ikke kan og ikke bør være til forhandling. Det gælder bl.a. almindelig høflighed, en grundlæggende søjle, som alle bør opretholde relationer med andre.

Faktisk deltog ministeriet for social udvikling i Argentina i 2015 i seminaret “Audiovisual, transmedialitet og uddannelse i det 21. århundrede” for at fremme optagelsen af ordet buentrato (god behandling) i den officielle ordbog.

Talsmanden Marisa Graham beskrev i detaljer de omskiftelige forhold i forbindelse med konstruktionen af dette ord, som ikke findes i ordbogen i modsætning til ordet maltrato (mishandling). Hun forklarede videre:

“Vi søger at få ordet buentrato med i ordbogen, da vi ved, hvor vigtige ord er for opbygningen af virkeligheden. Vi forsøger også at modbevise kulturelle myter om børneopdragelse, f.eks. at smæk er en passende form for disciplinering.”

Initiativer som det ovenstående kan åbne døre og sind, så institutionel, organisatorisk og personlig vold ikke længere er en normal måde at forholde sig til andre på.

Nøgler til ikkevoldelig kommunikation

Kvinder anvender ikkevoldelig kommunikation

Der skal være tilstrækkelig klar information for at kunne kommunikere effektivt. Vi skal derfor gøre vores bedste for at undgå at sammenligne. Det skyldes, at det for det meste er forkert, for ikke at nævne uretfærdigt.

Som du kan se, er det vigtigt at slippe af med bedømmelser, og det samme gælder forventninger og vurderinger. Det er faktisk ikke let, men vi kan gøre det, hvis vi prøver. Du vil se, hvor hurtigt du begynder at kunne kommunikere det, du vil sige, uden at andre føler sig angrebet eller fornærmet.

At tage ansvar (uden at de, der meningsløst straffer sig selv) er et vigtigt skridt. Vi giver ofte andre skylden for det, der sker med os, eller for den måde, vi har det på. Ja, mange ting generer os, men vi er selv ansvarlige for, hvordan vi reagerer og hvilken holdning vi indtager.

Empati er en grundlæggende del, som nævnt ovenstående. Det handler om at lære at sætte sig i den andens sted og se tingene fra deres perspektiv. Det vil gøre det meget nemmere at forstå deres reaktioner. Vi kan alle være assertive, samtidig med at vi respekterer andre såvel som os selv.

Som du kan se, er det ikke let at anvende ikkevoldelig kommunikation, fordi vi har så mange dårlige kommunikationsmetoder dybt indgroet i os. Det vigtige er at være opmærksom på, hvordan vi kommunikerer, og at reflektere over de ting, vi ønsker at ændre. Alle kan gøre det, tålmodigt og et skridt ad gangen.

Det kan interessere dig ...
Måder at forbedre overbevisende kommunikation på
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Måder at forbedre overbevisende kommunikation på

Du tror måske, at overbevisende kommunikation er noget, sælgere bruger for at få et salg. Men det er en nyttig færdighed for alle.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Seminario “Audiovisual, Transmedialidad y Educación en el Siglo XXI”, Buenos Aires, Argentina.
  • Marshall B. Rosenberg. “Comunicación no violenta:un lenguaje de vida”, 2013.
  • Irene Melamed. “Los adolescentes y el derecho a la información en contextos de salud”. 12 Congreso Virtual de Psiquiatría, interpsiquis 2011.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.