Forebyggende foranstaltninger mod COVID-19

20. marts 2020
De mest effektive forebyggende foranstaltninger mod COVID-19 er at vaske hænder og holde afstand til andre. Hvis du mener, du har symptomer, skal du blive hjemme og kontakte din læge, hvis symptomerne bliver værre.

Det er altafgørende at kende til de forebyggende foranstaltninger mod COVID-19. Vi fortæller dig mere om dem i denne artikel.

Verden er lige nu vidne til en coronavirus-pandemi. Denne virus, som også kaldes COVID-19, påvirker mange lande rundt omkring i verden. Siden december 2019, hvor det første tilfælde blev opdaget i Wuhan i Kina, har virussen hurtigt spredt sig til resten af verden. Mange mennesker er bange.

Mange er i karantæne eller har valgt at isolere sig selv for at undgå smitte. Ligeledes er der mange, som bruger mundbind, når de bevæger sig ud i offentligheden. Der er blevet etableret mange karantæneprotokoller i forskellige byer i verden.

Imidlertid forvrænges meget information om denne virus. Det bliver i stigende grad mere vanskeligt at skelne mellem fakta og fiktion. Forebyggende foranstaltninger mod COVID-19, inkubationstid og smittekilder er blevet omgivet af falske overbevisninger.

COVID-19 er en virus, der overføres ved tæt kontakt mellem mennesker og via luftvejsdråber, der produceres, når man hoster og nyser.

I denne artikel fortæller vi mere om de forebyggende foranstaltninger mod COVID-19.

Forebyggende foranstaltninger mod COVID-19: Undgå inficerede områder

Selvom virussen i stigende grad spreder sig i hele verden, så er der områder, der er hårdere ramt end andre. Disse områder kaldes for højrisikoområder, hvor der er større risiko for, at man kan blive smittet. Norditalien er et af disse områder.

Det vigtige er, at man holder sig væk fra smittede mennesker. Selvom det virker simpelt, så er det faktisk ikke altid så simpelt. COVID-19 har en inkubationsperiode med et gennemsnit på seks dage. Sundhedsvæsenet bliver bombarderet med folk, der skal have taget prøver.

Dette gør det meget sandsynligt, at man vil komme i kontakt med personer, der ikke ved, de er smittet. Det anbefales kraftigt, at man undgår at være i nærheden af folk, der har symptomer – selv hvis de ikke ved, om de er smittet med coronavirus eller ej. 

Det anbefales nu, at man ikke opholder sig på områder med mange mennesker. I Danmark er det i skrivende stund midlertidigt forbudt at opholde sig mere end 10 personer samlet.

Vi anbefaler: Hoste om natten: Behandlingsmetoder til at lindre hoste

Kvinde nyser i et lommetørklæde

Hold stor afstand

Forskere har sagt, at virussen kan rejse op til omtrent 1-2 meter. Det anbefales derfor, at man holder en afstand til andre mennesker på i hvert fald 2 meter. Dette gælder, hvad enten man har symptomer eller ej.

Forebyggende foranstaltninger mod COVID-19: Vask hænder ofte

Håndvask er en af de mest basale og nyttige forebyggende foranstaltninger mod enhver infektion. Dette er især vigtigt, efter man har været på toilettet, når man har nyst eller hostet – og selvfølgelig hvis man har været i kontakt med en syg person. Selvom det er nok at vaske hænder med sæbe og vand, så bør man også bruge håndsprit.

Når man nyser eller hoster, er det vigtigt, at man dækker næse og mund. Det anbefales, at man bruger et lommetørklæde eller hoster i albuen. Vask altid hænder bagefter.

Håndvask er blandt de forebyggende foranstaltninger mod COVID-19

Læs også: At rengøre og desinficere vaskene i dit hjem

Kontakt lægen

Hvis du har været i kontakt med en smittet person, og du er begyndt at udvikle alvorlige symptomer, skal du kontakte din læge eller vagtlægen. Symptomerne er hoste, nysen og feber, samtidig med at man kan være stakåndet

Det er vigtigt at huske på, at sundhedsvæsenet har meget travlt i disse dage. Det er derfor vigtigt, at du først og fremmest isolerer dig selv, og at du kun kontakter dem, hvis dine symptomer bliver værre.

Der er på nuværende tidspunkt ikke nogen særlige forholdsregler angående håndtering af mad eller dyr. Det er dog vigtigt, at man holder sig opdateret vedrørende COVID-19 hver dag, da der implementeres nye foranstaltninger og anbefalinger hele tiden.

De bedste forebyggende foranstaltninger

Som vi har forklaret i denne artikel, er de bedste forebyggende foranstaltninger at vaske hænder ofte og isolere sig selv. Hvis du ser en person med symptomer såsom hoste, er det vigtigt, at du holder en sikker afstand. Uanset hvad er det vigtigt, at man hele tiden holder en sikker afstand på op til 2 meter.

Husk at kontakte en læge, hvis du har alvorlige symptomer. Det er dog vigtigt, at du selv-isolerer dig med det samme, så du undgår at smitte andre.