6 faresignaler: Har du fedtlever?

Fedtlever er tæt forbundet med fedme, højt kolesteroltal og højt blodtryk. Selv om det er svært at opdage, er der nogle faresignaler, du kan holde øje med, hvis du er i risikozonen.
6 faresignaler: Har du fedtlever?

Sidste ændring: 16 oktober, 2020

Fedtlever kan skyldes mange ting, for eksempel alkoholisme, højt blodtryk eller diabetes. Har du fedtlever? Her er 6 faresignaler på fedtlever eller hepatisk steatose, som er sygdommens medicinske betegnelse.

Hvad er fedtlever?

Fedtlever opstår, når store mængder fedt ophobes i levercellerne. Det kan ske, hvis du for eksempel lider af fedme, højt kolesterol eller højt blodtryk. Det ophobede fedt kan overføres til omkringliggende organer i kroppen.

Du kan være i farezonen, hvis du:

  • er midaldrende eller ældre
  • er overvægtig
  • har diabetes eller højt kolesterol
  • spiser usundt
  • er alkoholiker

Faresignaler: Har du fedtlever?

Tegn på fedtlever

Desværre er der ikke nogen tydelige symptomer på hepatisk steatose. Det kan derfor være svært at diagnosticere, medmindre der foretages en ordentlig undersøgelse. Der er tre former for undersøgelser, der hjælper med at diagnosticere fedtlever:

  • Blodprøver (bestemmer de transaminase niveauer)
  • Lever-sonogram (jo lysere og større leveren er, desto mere sandsynligt er det, at du har sygdommen)
  • Biopsi (tester sygdommens omfang)

På trods af, at det er en svær sygdom at diagnosticerer, så kan fedtlever i visse situationer give smerter og andre symptomer.

1. Mavesmerter kan være et tegn på fedtlever

Ubehaget, eller “stikkende” fornemmelser, i midten eller overdelen af maven. Denne smerte skyldes ikke nogen aktivitet eller nogen bestemt form for handling. Det kan komme efter at have spist, fordi maven udvider sig og presser mod den forstørrede lever.

2. Fedtlever kan gøre din mave opsvulmet

Oppustet mave

Fedtlever kan få overskydende væsker til at ophobe sig i bughinden. Det kan give oppustethed, fordøjelsesbesvær, lændesmerter og vejrtrækningsbesvær. Det kan også medføre hævede ankler.

 

3. Fordøjelsesbesvær er ikke nødvendigvis et symptom på fedtlever – men det kan det være

Hvis du får kvalme eller luft i maven, hver gang du har spist, kan det være på grund af problemer med leveren.

Fedtlever opdages faktisk ofte, fordi patienten går til lægen og klager over fordøjelsesbesvær. Når lægen så undersøger dem nærmere, viser det sig, at patienten lider af hepatisk steatose.

 

4. Er du træt hele tiden? Så har du fedtlever, måske

Hovedpine

Når leveren ikke fungere korrekt, så går det ud over hele kroppen. Kroppen forsøger at beskytte sig selv mod situationen og kompenserer ved at pumpe mindre blod.

Det kan give uforklarlig udmattelse, koncentrationsproblemer, forvirring, træthed eller mangel på energi. Du kan også miste interessen for aktiviteter, de engang deltog i og i stedet sove i timevis.

5. Mørk urin er et alvorligt faresignal på fedtlever

Mange sygdomme kan opdages gennem urinen, og fedtlever er ingen undtagelse.

Mange har mørk urin, som bliver lysere i løbet af dagen, men hvis du har fedtlever, er din urin ofte mørk hele dagen.

Du kan også holde øje med din afføring. Fedtlever kan give hvider eller lerlignende klumper med stærkere lugt end normalt.

6. Din hud lider, når leveren har problemer

Hudpleje

Gulsot kan være et tegn på hepatisk steatosis. Det giver gullig hud og slim på grund af de øgede niveauer af bilirubin opbygget i vævet. Gulsot skyldes, at de røde blodlegemer ødelægges. Det kan også skyldes problemer med galdeblæren.

Leversygdomme kan forårsage problemer med huden, for eksempel misfarvede nakke og armhuler, karsprængninger i ansigtet og på resten af kroppen og røde håndflader. Du kan også få hvide pletter under dine negle.

Din kost har stor indflydelse på din risiko for at få fedtlever

Har du  fedtlever? Hvis du er blevet diagnosticeret med fedtlever, er næste skridt at starte en ordentlig behandling. Ud over den medicin, som din læge kan ordinere, er det afgørende at spise en fedtfattig kost og dyrke motion regelmæssigt.

 

 

1. Undgå raffinerede fødevarer

Hvidt broed

Undgå at spise raffinerede madvarer, såsom mel og hvidt sukker. Vælg i stedet fuldkorn, grøntsager, frugt, grove havregryn, linser, frø og nødder. Jo mindre bearbejdet maden er, desto bedre.

 

2. Undgå mirakelkure og brug din sunde fornuft

Mange føler, at det hjælper at følge en bestemt kost, der giver klare retningslinjer for, hvad man må spise, og som er nem at følge.

Men desværre findes der ikke nogen mirakelkur. Det bedste er at bruge sin sunde fornuft, spise masser af kostfibre og grøntsager, og undgå sukker og fedt.

Husk, at olivenolie også er en form for fedt, som du skal undgå hvis du lider af fedtlever. Selvom koldpresset olivenolie er mindre raffineret end andre olier, så består det stadig næsten udelukkende af fedt.

3. Undgå alkohol, hvis du lider af fedtlever

Undgå alkohol

Alkohol er en af leveres største fjender. For meget alkohol kan give mange sundhedsmæssige problemer, deriblandt fedtlever.

4. Undgå visse lægemidler

Kontakt din læge for at finde ud af, hvilke typer medicin der kan forværre din tilstand. Din læge vil sandsynligvis råde dig til at holde op med at bruge smertestillende piller, østrogen og anti-inflammatoriske lægemidler.

5. Dyrk masser af motion

Motion er sundt

Motion er en fantastisk måde at bekæmpe lang række sygdomme. Det er en nødvendig og vigtig del af din kamp for at blive sund og rask. Gå en tur i parken, leg med din hund, tag på cykeltur eller svøm et par baner i svømmehallen. Vælg noget, du godt kan lide, og sørg for at gøre det så ofte du kan.

Har du fedtlever? Nu kender du til de 6 faresignaler du skal kigge efter, for at undgå det.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.