Hoftebrud: Alt, hvad du behøver at vide

Hoftebrud har en høj dødelighed, da de fleste patienter, der lider af denne skade, er ældre og ofte allerede har dårligt helbred.
Hoftebrud: Alt, hvad du behøver at vide

Sidste ændring: 04 september, 2021

Hoftebrud er alvorlige og undertiden livstruende skader. De er den mest alvorlige komplikation af osteoporose og desværre et meget almindeligt helbredsproblem hos ældre. I lande som Spanien er der for eksempel omkring 60.000 tilfælde om året, dvs. 1 tilfælde for hver 1000 personer.

De fleste af dem, der lider af hoftebrud, er over 80 år, hvilket komplicerer den kliniske tilgang og mulige bedring. Hvis du vil vide mere om hoftebrud og dets prognose, skal du læse videre.

Hvad er hoftebrud?

Hoftebrud defineres som en skade og knoglebrud, der opstår på den øverste ende af lårbenet, som beskrevet af det spanske nationale forskningsråd. Afhængigt af dets placering kan det påvirke forskellige dele af låret.

Frakturer i lårhalsen er intrakapsulære, dvs. de findes inde i en ledkapsel. I dette tilfælde ved indsættelsespunktet mellem lårbenet og bækkenet. Trokanteriske skader og skader i andre segmenter klassificeres som ekstrakapsulære, da de ikke påvirker selve leddet, men snarere langs knoglen.

Ifølge dokumenter på den professionelle portal Medigraphic skelnes der mellem forskellige typer hoftebrud på basis af mange parametre. Afhængig af hvor meget den beskadigede del forskydes, defineres følgende kategorier:

 • Grad I: Ufuldstændigt brud.
 • Grad II: Komplet brud, men uden forskydning af de involverede strukturer.
 • Type III: Komplet brud med delvis forskydning. Adskillelsen er mindre end 50%.
 • Type IV: Lomplet brud med total forskydning. De tidligere forenede benede strukturer er ikke længere i kontakt med hinanden.
Illustration af knogler

Hvad forårsager hoftebrud?

Som Mayo Clinic påpeger, kan en alvorlig belastning – som i en bilulykke eller et fald fra en høj højde – forårsage hoftebrud hos enhver, uanset køn eller alder.

Men som allerede nævnt er de fleste patienter 80 år eller ældre, og forekomsten er højere hos kvinder. Dette skyldes den højere forekomst af osteoporose i denne aldersgruppe, hvilket gør knogler meget mere sårbare over for mekaniske belastninger og stød.

Knogler er ikke helt forseglede væv, da de er skabt og ødelagt i henhold til individuel vækst og fysiologiske krav. Denne proces er kendt som genopbygning. Efter 30 år overstiger hastigheden for ødelæggelse af knoglevæv produktionshastigheden, hvilket får knoglerne til at blive skrøbelige, porøse og svage.

Den samme belastning hos en ældre patient med osteoporose er således meget mere tilbøjelig til at bræke hoften end hos en ung person. De fleste kliniske hændelser opstår, når personen falder fra en stående stilling, hvilket producerer et femurbrud af større eller mindre grad.

Risikofaktorer

Som du har bemærket, er det at være ældre den største risikofaktor, når det kommer til at lide af hoftebrud. Alligevel kan andre faktorer også øge chancerne for denne type alvorlig skade.

Disse inkluderer følgende:

 • Køn: Kvinder mister knogletætheden hurtigere end mænd. Derfor er 80% af patienterne, der får hoftebrud, kvinder. Dette skyldes til dels faldet i produktionen af kønshormoner – såsom østrogen – i overgangsalderen.
 • Osteoporose: Som allerede nævnt øger lider af osteoporose chancerne for at få hoftebrud efter et fald.
 • Ernæringsmæssige problemer: Mangel på calcium og visse vitaminer kan resultere i mangel på knogletæthed under vækst og udvikling.
 • Brug af alkohol og tobak: Disse vanedannende toksiner og andre stoffer forstyrrer hastigheden af knogleproduktion og slid.

Hvis du ikke er ældre, er hensynsløs kørsel, stofbrug og mangel på fysisk træning nogle af de begivenheder, der kan føre til en ulykke med hoftebrud. Det er dog usandsynligt, at en ung person med en sund livsstil vil lide under en skade som denne.

Symptomer på hoftebrud

Som angivet i MSD Manuals er det mest almindelige symptom en meget alvorlig og tydelig smerte i lysken efter et fald. Hvis knoglefragmenterne er adskilt (som ved en type III- eller IV-skade), vil personen ikke være i stand til at gå, stå eller endda bevæge det berørte ben.

På den anden side, hvis frakturen er mild (type I), kan patienten forsøge at leve et normalt liv i et par dage på trods af smerten. Dette er slet ikke tilrådeligt, da det kun fører til en øget risiko for dødsfald, både på kort og lang sigt.

Mulige komplikationer

Ifølge undersøgelser dør mellem 2 og 7% af patienterne i den akutte indlæggelsesfase, dvs. kort efter indlæggelse. Mellem 6 og 12% af de ældre, der overlever denne fase, dør i den første måned efter bruddet og op til 33% på mindre end et år.

Dermed er sandsynligheden for dødsfald umiddelbart efter skaden 5-10%, hvilket stiger til 1/3 af de samlede patienter efter et år. Desuden er mere end 10% af de overlevende fuldstændigt handicappede uden mulighed for at vende tilbage til deres tidligere opholdssted. Desværre er udsigterne dystre.

Hvad er årsagen til denne fatale prognose? Nogle af de kilder, der allerede er citeret, forklarer, at dette skyldes nogle af de mest almindelige komplikationer ved hoftebrud:

 • Blodpropper, der dannes i ben eller lunger: Dette afskærer normal blodgennemstrømning, hvilket ofte fører til døden.
 • Risiko for at udvikle tryksår: På grund af at patienten har været sengeliggende i en længere periode i en hospitalsseng. Dette kan føre til systemiske infektioner, som også ofte resulterer i dødsfald hos ældre.
 • Øget tab af muskelmasse: Ved at være sengeliggende mister patienten muskelmasse, hvilket yderligere hindrer deres chancer for bedring.
 • Infektioner: Såsom urinvejsinfektioner, lungebetændelse, blodforgiftning.

Diagnose af hoftebrud

Efter et alvorligt fald er akut lægehjælp afgørende, især hvis patienten er ældre. Lægen udfører røntgen, som viser omfanget af bruddet.

Afhængig af graden af skaden vil lægen beslutte, hvilke indgreb der skal udføres.

Kirurgi efter hoftebrud

På trods af de hidtil leverede data betragtes hoftebrud hos en ældre person aldrig som slutningen. Det er derfor vigtigt at forsøge at løse det med kirurgisk behandling.

Dette er en meget delikat proces, da heling kan tage op til et helt år, som det fremgår af National Library of Medicine i USA.

Baseret på typen af brud kan læger udføre forskellige operationer. For at afslutte artiklen giver vi dig nogle detaljer i det sidste afsnit.

Person er indlagt grundet hoftebrud

1. Fiksering med skruer

Som beskrevet af Central Coast Orthopedic bruger denne kirurgiske procedure specielle metalskruer til at reparere lårbensbruddet. Skruerne kan være fastgjort til en metalplade indsat i knoglen eller alene. I begge tilfælde hjælper de vævet med at sætte sig fast igen.

2. Total hofteudskiftning

Lårbenshovedet og -halsen og bækkenbenet erstattes fuldstændigt med kunstige proteser. Dette er den bedste mulighed i næsten alle tilfælde. Det er forbundet med øget livskvalitet hos patienter, der gennemgår proceduren.

3. Delvis hofteudskiftning

I dette tilfælde udskiftes kun den beskadigede del af lårbenet og ikke hele leddet. Det er mest almindeligt for patienter, der har underliggende tilstande, eller som aldrig vil være i stand til at leve selvstændigt.

Du kan være interesseret i: Metoder til at forhindre fald blandt ældre

En skade med høj dødelighed

Desværre, hvis du finder ud af, at en elsket har lidt hoftebrud, kan det være meget svært. Selvom det er muligt for patienten at komme sig efter en total hofteudskiftning og leve et normalt liv, sker det i mange tilfælde ikke, og patienten dør tidligt.

Ud over alvorligheden af selve hoftebruddet bliver situationen mere kompliceret af det faktum, at de fleste berørte mennesker er ældre og allerede har underliggende forhold før skaden. Dette er grunden til, at bedring er så svært og dødeligheden så høj.