Hvad er insulinpumper, og hvornår bruges de?

En insulinpumpe bruges normalt til behandling af tilfælde af type 1-diabetes mellitus, især hos patienter, der ikke opnår god glykæmisk kontrol. Vi forklarer, hvordan det fungerer.
Hvad er insulinpumper, og hvornår bruges de?

Sidste ændring: 28 juli, 2021

Insulinpumper er enheder, der bruges til at behandle visse tilfælde af diabetes mellitus. Insulin er det molekyle, der tillader glukose at komme ind i kroppens celler. Glukose er det grundlæggende næringsstof, som celler har brug for til energi.

Det, der sker ved diabetes, er, at kroppen ikke kan fremstille eller bruge insulin. Som et resultat stiger blodsukkerniveauet over den korrekte koncentration. Dette er, hvad der forårsager alle symptomer og komplikationer af sygdommen.

En insulinpumpe er meget nyttig for folk, der har dårlig glukosekontrol, eller for dem, der har brug for mere fleksibilitet i deres rutine, såsom atleter. I denne artikel forklarer vi, hvordan de fungerer, og deres fordele og ulemper.

Hvordan fungerer en insulinpumpe?

En insulinpumpe er en lille enhed, der er programmeret til at levere insulin til fedtvævet under huden. Det kaldes også en kontinuerlig subkutan insulininfusionsenhed.

For mange diabetikere, især type 1 diabetikere, er behandlingen baseret på administration af insulin ved subkutane injektioner. Problemet er, at patienter skal følge strenge overvågningsrutiner for at undgå ukontrollerede glukoseniveauer.

Insulinpumpen, som forklaret i en artikel fra Clínica Universidad de Navarra, administrerer automatisk basal og præ-måltid insulin. Det undgår behovet for, at patienten skal lave injektionerne.

Denne enhed er programmeret i henhold til patientens specifikke behov. Med andre ord er doserne og administrationsfrekvensen programmeret i henhold til en tidligere undersøgelse af hvert tilfælde af diabetes.

Dele af en insulinpumpe

Insulinpumper, som nævnt ovenstående, er små enheder. Det er vigtigt at understrege, at de ikke er smarte enheder; de skal være forprogrammerede for at udføre deres funktion.

Pumpen fungerer ved hjælp af en lille elektrisk motor. Denne motor skubber lægemiddelkassetterne gennem vævet gennem en slags stempel. Ifølge en artikel i Diabetes Education Online indeholder de fleste pumper en mængde insulin, et batteri, et display og pumpemekanismen.

Brugere af insulinpumper kan placere enheden uden for deres krop og forbinde den til det subkutane væv ved hjælp af et kateter med en kanyle. De kan bære selve insulinpumpen på et bælte designet til dette formål eller endda bære den i en lomme.

En sund livsstil vil være nøglen til kontrol med type 1 diabetes

Hvornår er insulinpumper nødvendige?

En insulinpumpe kan være nødvendig for at forbedre kontrollen med visse tilfælde af type 1-diabetes. Som en Medtronic-artikel forklarer, er de ofte nyttige, når en patient ikke kan opnå god glukosekontrol på trods af, at han allerede er i intensiv terapi.

Mange patienter med regelmæssig insulinbehandling oplever hyppige episoder af hypoglykæmi. Dette er også en indikator for dårlig kontrol, så pumpen kan være nyttig.

Diabetikere, der har brug for lave doser, kan bruge insulinpumper. Tilsvarende er det den foretrukne behandling for dem, der har brug for fleksibilitet i deres rutine.

Det er for eksempel mennesker, der ikke kan være opmærksomme på det nødvendige for at kunne anvende en injektion af dette molekyle på den konventionelle måde. Dette er tilfældet med mange sportsfolk og kvinder.

Kvinder, der planlægger at blive gravide, såvel som patienter med diabetisk neuropati, er også kandidater til denne behandling. Imidlertid kræver insulinpumper, at patienten opfylder visse krav.

Det er vigtigt, at de er involveret i sygdomsadministrationen og interesseret i god glykæmisk kontrol. Derudover skal patienten lære at betjene pumpen og udføre tilstrækkelige daglige blodsukkerkontroller.

Fordele ved insulinpumper

Insulinpumper har, som en artikel nævner, adskillige fordele. De tillader meget effektiv kontrol af insulindosen.

Takket være dem kan der laves meget små trin, hvilket er meget nyttigt for børn.

Derudover kan diabetikere programmere basalinsulinhastigheden ved forskellige hastigheder afhængigt af tidspunktet på dagen. For eksempel kan det indstilles højere først på dagen og lavere hele natten. Dette reducerer risikoen for hypoglykæmi.

Derudover gør insulinpumper det muligt at foretage ændringer i basalinsulin midlertidigt. Dette er meget nyttigt til variationer i rutinen. For eksempel når du er på tur, da dette kan medføre ændringer i diæt.

Du kan være interesseret i: Diabetes øger risikoen for knoglebrud

Ulemper

Selvom det ser ud til, at insulinpumper kun har fordele, er sandheden, at de ikke er uden deres ulemper. For det første er de eksterne enheder, som skal forblive permanent forbundet med kroppen gennem kateteret.

De kan aldrig fjernes, ikke engang om natten. Det er derfor, mange mennesker føler sig ubekvemme ved at fastgøre enheden. Derudover mener nogle også, at det har en æstetisk indvirkning, da det kan mærkes gennem tøj.

Kateteret kan blive tilstoppet, eller selve pumpen kan svigte. Dette betyder, at patienten mister glykæmisk kontrol i det øjeblik. Som sådan er det også vigtigt for de mennesker, der bærer pumpen, at udføre hyppige daglige tests.

Pleje og anbefalinger

En mand, der måler sit blodsukker

Insulinpumper kræver, at patienten er bevidst om sin sygdom og er ansvarlig for behandlingen. Dette er, fordi en række foranstaltninger er nødvendige for at tage sig af enheden.

Som forklaret af Diabetes Foundation skal det subkutane kateter udskiftes hver 2. til 3. dag. Da det er et fremmedlegeme forbundet med det subkutane væv, er der en risiko for infektion. Derfor er det nødvendigt at følge nogle specifikke trin for at udskifte kateteret.

Det første, som brugeren skal gøre, er at vaske hænderne grundigt for at være så steril som muligt. De er nødt til at ændre det område, hvor de indsætter kateteret, fra tid til anden, ellers optages insulinet muligvis ikke korrekt.

Det er normalt placeret på forskellige punkter i maven. Det er nødvendigt at kontrollere, at kateteret er i god stand, og at sætte pumpesprøjten i uden at efterlade bobler indeni.

De er også nødt til at desinficere maven. Når de har indsat kateteret, tapes det fast for at sikre, at det ikke bevæger sig fra det område. De er nødt til at tage insulinet ud af køleskabet ca. 24 timer før påfyldningen.

Insulinpumper kræver ansvar

Selvom det ser ud til, at denne enhed er løsningen til behandling af diabetes, er dette ikke altid tilfældet. Det er en meget nyttig behandlingsform, men det kræver, at patienten er opmærksom på behandlingen og ved, hvordan man håndterer den.

Af denne grund skal patienten og en læge sammen træffe beslutningen om at montere en insulinpumpe. Det er vigtigt, at en række krav er opfyldt, for at det kan være nyttigt.