Hvad er plakkontrol farvetabletter?

Plakkontrol farvetabletter bruges til at forbedre tandhygiejnen. I denne artikel fortæller vi dig, hvilke slags der er tilgængelige, samt hvordan og hvornår du skal bruge dem.
Hvad er plakkontrol farvetabletter?

Sidste ændring: 02 september, 2021

Måske er du ikke sikker på, hvad plakkontrol farvetabletter bruges til, og hvordan du bruger dem. I denne artikel fortæller vi dig alt, hvad du behøver at vide om disse stoffer, der pletter biofilmen på dine tænder.

Bakteriel plak, også kaldet biofilm, er en tynd, gennemskinnelig, klæbrig film dannet af bakterier og sukkerarter, der hober sig op og klæber til tandoverflader. Når den dannes, er den muligvis ikke synlig for det blotte øje.

Hvis det ikke fjernes korrekt ved børstning, akkumuleres det, bliver gulligt og giver området en ru struktur. Det sætter sig for det meste nederst tænderne og omkring ortodontiske apparater, hvilket er to områder, der er vanskelige at få adgang til under tandhygiejnerutiner.

Tilstedeværelse og ophobning af plak kan forårsage flere problemer i din mund, såsom blandt andet huller, tandkødsbetændelse og dårlig ånde. Derfor er det så vigtigt at slippe helt af med det. Det er her, plakkontrol farvetabletter kommer ind i billedet. De kan være en stor hjælp, når det kommer til tandhygiejne.

Hvad er plakkontrol farvetabletter?

Som allerede nævnt, når plak dannes på dine tænder, er den gennemsigtig. Dette gør det svært at se og kan få tanden til at virke ren. Plakkontrol farvetabletter er stoffer, der pletter biofilmen for at gøre den synlig. På denne måde er det lettere at fjerne.

At vide, hvor plakken er, gør det muligt at vide, hvilke områder af din mund, der har brug for mere opmærksomhed, og dermed forbedre dine hygiejneteknikker. Disse midler er meget nyttige i forebyggende rutiner og som motivation for vigtigheden af mundpleje.

Karaktertræk for plakkontrol farvetabletter

Plakkontrol farvetabletter indeholder specielle farvestoffer, der farver biofilmen rød, pink eller lilla for at gøre den synlig. De er lavet med forskellige stoffer såsom blandt andet erythrosin, fuchsin, natriumfluorescein, phloxin eller malachitgrøn.

De kommer i forskellige præsentationer, som vi vil forklare nedenstående. De vigtigste kendetegn ved effektive plakkontrol farvetabletter er:

 • Let at bruge.
 • Irriterer ikke munden.
 • Biokompatibel og vandopløselig.
 • Undgår at stikke tandkød og indeholder ikke allergener.
 • Behagelig smag.
 • Farvekontrast: Farvens intensitet bør variere for at skelne mellem ny og gammel plak.
 • Farven holder længe nok.
 • Let at fjerne efter brug.
En tandlæge skraber plak af en tand

Du er måske interesseret i: Paradentose: En problematisk sygdom i tandkød

Typer af plakkontrol farvetabletter

Som allerede nævnt findes der forskellige typer plakkontrol på markedet. Det betyder, at du kan vælge den mest passende løsning til dine særlige behov. Her fortæller vi dig om de mest almindelige.

Tyggetabletter

Det er tabletter, du tygger, indtil de opløses fuldstændigt. Når det spyt, som din mund har produceret, cirkulerer, skal du skylle tre eller fire gange med vand. Kig derefter på dine tænder.

De gør plakken rød. Derudover er der de velkendte tofarvede tabletter, som pletter den ældste plak blå og den nyeste rød.

I dag er de ikke så udbredt, fordi farven forbliver på tænderne i lang tid. Derudover er det svært at plette hele mundhulen. Deres effektivitet afhænger af patientens evner til at bruge dem.

Du kan være interesseret i: Naturlige produkter til tandblegning

Et godt supplement til din tandhygiejnerutine

Nu ved du, hvad plakkontrol farvetabletter handler om. Og selvom du ikke behøver at bruge dem hver dag, vil visualisering af de steder, hvor bakterier ophobes, give dig mulighed for at forbedre din mundhygiejne.

Din tandlæge kan rådgive dig om, hvordan du bruger dem og på hvilke tidspunkter. De er lette at finde på apoteker, og du kan vælge den type, du foretrækker.

Det er værd at tænke over denne hjælp til korrekt tandhygiejne. Du ved allerede, at god mundhygiejne forhindrer mange sygdomme og giver dig et strålende smil. • Casado Gómez, Inmaculada, et al. “Entrenamiento del alumnado en la evaluación de la higiene oral con cultivos microbianos y revelador de placa previo y posterior al cepillado bucodental y para educación sanitaria.” (2019).
 • Ames Quincho, Gabriela Luz. “Eficacia del control de placa bacteriana de los pacientes con tratamiento ortodoncico que acuden a la especialidad de ortodoncia y ortopedia maxilar de la universidad privada Norbert Wiener-Lima 2017.” (2018).
 • Chiliquinga Macias, Jorge Adrian. Efectividad del cepillado escolar supervisado en el control de placa bacteriana. BS thesis. Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología, 2020.
 • de Sousa, Rui Sérgio Henriques Mota. “Comparação da eficácia do revelador de placa com método físico de descolamento.” (2019).
 • Namrata, M., Nandhini G. Ashok, and Dhanraj Ganapathy. “A survey of knowledge, attitude, and practice toward disclosing agents among dental students: A prospective study.” International Journal of Orofacial Research 2.2 (2017): 48.
 • Datta, Dipayan, et al. “Disclosing solutions used in dentistry.” World J Pharm Res 6.6 (2017): 1648-56.
 • Mensi, Magda, et al. “Plaque disclosing agent as a guide for professional biofilm removal: A randomized controlled clinical trial.” International journal of dental hygiene 18.3 (2020): 285-294.
 • Fasoulas, Aristeidis, et al. “Detection of dental plaque with disclosing agents in the context of preventive oral hygiene training programs.” Heliyon 5.7 (2019): e02064.
 • Parry, Joshua A., et al. “Disclosing agents for the intraoperative identification of biofilms on orthopedic implants.” The Journal of arthroplasty 32.8 (2017): 2501-2504.