Hvor længe vil der går, før der kommer en vaccine mod coronavirus?

21. maj 2020
At udvikle en vaccine mod coronavirus er en prioritet for laboratorier i hele verden. Men ved du virkelig, hvad en vaccine er, hvilke trin der er en del af at udvikle den, og hvor lang tid det tager? I denne artikel vil vi svare på disse spørgsmål.

“En mulig vaccine for coronavirus er blevet opdaget”. Vi ser nyheder som dette gang på gang, som hurtigt forsvinder igen… indtil den næste overskrift dukker op. Hvor lang tid vil der virkelig gå, før der bliver udviklet en vaccine mod coronavirus?

Aviser og hjemmesider leder efter overskrifter, som vil fange vores opmærksomhed. I dette tilfælde, ignorerer de dog den ekstreme kompleksitet ved denne proces for at give samfundet en smule håb.

Den triste virkelighed er, at processen med at udvikle en vaccine indebærer mange omkostninger og den er – mere end noget andet – langsom. Verdens laboratorier arbejder sammen, og giganter, såsom Bill Gates Foundation, har investeret ressourcer i denne kæmpe mission. Der der dog lang vej igen.

Hvor lang tid vil der så gå, før der kommer en vaccine mod coronavirus?

Indtil videre er der ikke noget præcist svar. I mellemtiden, vil vi i denne artikel se på, hvad en vaccine er, og den indviklede proces, der er en del af udviklingen af den.

Vacciner: Bekæmpe fjenden

En vaccine er en løsning, med hvilken vi kan skabe immunitet mod en virus ved at stimulere produktionen af antistofferNår vi får en vaccine, modtager vi som regel et stof med svækkede eller døde former af den mikrobe, som vi ønsker at bekæmpe.

Dette stof stimulerer immunsystemet. Det er derefter i stand til at genkende, ødelægge og – mere end noget andet – huske truslen til senere eksponering. Vores immunsystem vil derefter vide, hvordan det skal reagere over for denne fjende i fremtiden, da den genkender den, hvilket forhindrer en infektion.

Af den grund, er influenza ikke et problem for verdens befolkning. Hvis vi vaccinerede mod det, så havde vi ikke noget at bekymre os om.

Læge giver patient vaccine

Find ud af mere: Flagermus er årsagen bag coronavirus

Udivkling af en vaccine mod coronavirus: De første trin

Udivkling af vacciner er en lang og kompleks proces, som ofte tager mellem 10 og 15 år. Det indebærer den kombinerede deltagelse af offentlige og private organisationer.

Gå dog ikke i panik! Udviklingen af en vaccine mod coronavirus er en topprioritet, og eksperter estimerer, at den kunne være klar indenfor 12 til 18 måneder. Trinene er dog indviklede, og vi vil se på dem i detaljer nedenfor.

Screeningstadiet

Dette stadie indebærer alle de grundlæggende trin, som forskere udefører i et laboratorie. Det første trin, som er mere komplekst, end det lader til, er at isolere virussen fra patienten i form af en kultur. Med hensyn til coronavirus, fandt dette sted en måned efter, at man opdagede virussen.

Når de har isoleret den, kan forskere tilpasse den for at svække den eller isolere dens toksiner. Herefter, vil de være i stand til at omdanne den til en fremtidig vaccine. Det første stadie kan under normale omstændigheder vare mellem 2 og 4 år.

Det præ-kliniske stadie

I dette stadie indsprøjter forskere det isolerede, svækkede stof ind i et isoleret dyrevæv eller levende dyr (såsom laboratoriemus) for at se, om en reaktion faktisk opstår i kroppens immunsystem.

Dette gøres aldrig på mennesker, eftersom risikoen for smitte er meget stor. Mange vacciner fejler i dette stadie, fordi de ikke kan skabe den ønskede reaktion i kroppen. Når de første screeninger er blevet udført, og alt afhængig om det virker på dyr eller ej, begynder udviklingen på mennesker.

Du er måske også interesseret i at læse: Anvendelse af blod fra raske coronapatienter til behandling

Kliniske studier med mennesker

Det er her, den mest indviklede del begynder, og uden tvivl den vigtigste del til at udvikle vaccinen korrekt.

  • FASE I: Eksperter vil bruge en lille gruppe voksne, generelt mellem 20 og 80 år, og indsprøjte det døde eller svækkede infektiøse stof. Målet med forsøgene i fase I er at evaluere sikkerheden ved den potentielle vaccine og afgøre typen og omfanget af den immunreaktion, som den forårsager.
  • FASE II: Eksperter vil nu bruge en større gruppe til prøverne, som indebærer flere hundrede personer. Personer, som er mere i risiko for sygdommen, kan deltage i denne fase.
  • FASE III: Nu vil der være flere tusinde mennesker involveret i prøverne på vaccinen. Nogle usædvanlige bivirkninger kan dukke op, som måske ikke har været synlige ved mindre grupper. Vi har sikkert alle læst om de mulige bivirkninger ved medicin generelt, såsom “1 ud af 1000 mennesker led af voldsom hovedpine”, for eksempel. Selvom dette er en meget lav procentdel, bliver det dog nødt til at blive opdaget og noteret.

Foruden de lovmæssige aspekter og godkendelse fra myndigheder, bør vaccinen være klar, når den har bestået fase III.

Læge står med vaccine mod coronavirus

Vaccine mod coronavirus: Hvor langt er vi?

De fleste lande er stadig i det præ-kliniske stadie. Der er behov for yderligere tests på dyr for at underbygge vaccinens effektivitet. Når det er sagt, gik Kina i slutningen af marts videre til Fase I, hvor de afprøvede vacciner på mennesker.

Dette er en god nyhed, men vi bliver nødt til at slå fast, at opfølgningen med vaccinerede frivillige vil vare mindst seks måneder. Efter det, vil eksperter udvide testgruppen, vente en periode og til sidst begynde en masseproduktion af vaccinen.

Det er en trist realitet, at vi skal leve med coronavirus i et stykke tid endnu. Vi bør dog også vide, at vi også lever med mange andre sygdomme, som der ikke er nogen vaccine mod.

Vi bliver nødt til at have i baghovedet, at det vigtigste i øjeblikket er at mindske antallet af smittede personer og stole på, at det værste snart vil være overstået.

  • Amanat F, Krammer F. SARS-CoV-2 Vaccines: Status Report [published online ahead of print, 2020 Apr 3]. Immunity. 2020;S1074-7613(20)30120-5. doi:10.1016/j.immuni.2020.03.007
  • Hodgson, J. (2020). The pandemic pipeline. Nature Biotechnology. https://doi.org/10.1038/d41587-020-00005-
  • Chen, W. H., Strych, U., Hotez, P. J., & Bottazzi, M. E. (2020). The SARS-CoV-2 Vaccine Pipeline: an Overview. Current Tropical Medicine Reports. Springer. https://doi.org/10.1007/s40475-020-00201-6