Alt om, hvordan coronavirus påvirker nyrerne

21. maj 2020
Coronavirus er en sygdom, som primært påvirker lungerne, men vi ved, at det også påvirker nyrerne. Nogle af de første studier i Kina afslørede dette.

At vide, hvordan coronavirus påvirker nyrerne, er blevet tilføjet til listen over spørgsmål, som det videnskabelige samfund stiller i forbindelse med udivklingen af denne sygdom. Eksperter opdager nye symptomer hver dag, samt nye komplikationer, som opstår som følge af sygdommen.

Spørgsmålet dukkede op, da patienter udviklede en tilstand kendt som akut nyreskade under deres indlæggelse. På det tidspunkt begyndte kinesiske læger af undre sig over, hvordan coronavirus påvirker nyrerne. Hypoteser opstod, som forskning skulle be- eller afkræfte.

På nuværende tidspunkt er der stadig ingen klar mekanisme. Nyrespecialister er dog enige om, at SARS-CoV-2 er ansvarlig for visse niveauer af nyreskade, som varierer i hyppighed. Mens nogle geografiske områder har rapporteret mindre end 1% af patienter med nyreskader, taler andre lande om tilfælde på op til 30%.

Patienter, som lider af skade på deres nyrer fra COVID-19, har den værste prognose. Akut nyreskade er svært at behandle i intensiv pleje.

Videnskabelige studier om, hvordan coronavirus påvirker nyrerne

I begyndelsen på udbruddet af coronavirus i Kina, var der en række af videnskabelige udgivelser, der advarede om nyreskade fra SARS-CoV-2. Nogle baserede sine studier på en mindre gruppe patienter, mens andre var i stand til at inkludere næsten 1000 personer.

En af de første udgivelser søgte efter tilfælde af akut nyresvigt hos patienter med coronavirus. Akut nyresvigt er nyrernes manglende evne til at udføre sine filtreringsfunktioner.

I det nævnte studie, oplevede op til 9% af patienterne nyresvigt. Dette fører til tilstedeværelsen af proteinuri eller tab af proteiner gennem urin. Der er også en øgning af et stof, der kaldes kreatin, i blodet, hvilket bliver til et toksin, når det når en vis mængde.

Patienter med denne lidelse fik lavet et tomografi af deres nyrer. Resultatet afslørede, at 100% af dem viste ændringer i deres nyrer. Det var primært betændelse og ophobning af væsker.

Et andet førende videnskabeligt studie om, hvordan coronavirus påvirker nyrerne, kom også fra Kina. I dette studie, fandt forskere nyresvigt hos 3% af de indlagte patienter. På samme tid, fandt de 40% af tilfælde af hæmaturi, hvilket er tilstedeværelse af blod i patientens urin.

Illustration af nyrer

Læs også: Hvad er en PCR-test i forbindelse med COVID-19-smitte?

De tre faktorer for nyreskade forårsaget af coronavirus

Vi kunne sige, at der er tre aspekter, man bør overveje, når det kommer til, hvordan coronavirus påvirker nyrerne. Disse faktorer kan finde sted alene eller sammen, hvor tilstedeværelsen af dem varierer hos hver patient. Nogle gange er skaden fra SARS-CoV-2 direkte og i andre tilfælde opstår skade indirekte som et resultat af behandlingen.

De tre faktorer er:

  • Virussen selv: Nyrespecialister er enige om, at nyrerne er et af de organer, som denne sygdom angriber, sammen med lungerne. Åndedræts- og nyresystemet har stoffer til fælles, inklusiv renin og angiotensin. Disse stoffer er forbundet med en receptor, som kunne være proteinet, som SARS-CoV-2 bruger som en indgang til de menneskelige celler.
  • Systemtiske symptomer: Når en seriøs form for COVID-19 viser sig, lider mange organer under effekterne af kroppens forringelse. Nogle lignende opstår, når lungebetændelse opstår af andre årsager, hvilket kan føre til nyresvigt på grund af en stor mængde effekter.
  • Behandling: Selvom der ikke er nogen fuldstændig effektiv behandlingsprotokol for coronavirus, så forsker videnskabsmænd i mulige behandlingsformer med en variation af lægemidler. Blandt dem er der nogle, som har bivirkninger, der rammer nyrerne, og kan føre til nyresvigt.
Coronavirus og effekten af det

Vi anbefaler, at du læser: COVID-19: Sådan forbedrer du blodomløbet i benene

Konklusion om, hvordan coronavirus påvirker nyrerne

Teorien om, hvordan SARS-CoV-2 trænger ind i kroppen, er baseret på den viden, som forskere har, med hensyn til, hvordan coronavirus påvirker cellerne i lungerne. Vi ved, at nøglen til indtrængen for coronavirus er proteinet, ACE2.

Virussen kan trænge ind i cellerne i lungerne, fordi spidserne på virussens overflade til dels passer sammen med ACE2. Dette er en receptor, som alle mennesker besidder. ACE2 er også et protein, som er til stede i nyrerne, og tager del i reguleringen af trykket i blodårerne.

Reguleringssystemet, som vi refererer til, er renin-angiotensin systemet. Det er et af de stærkeste punkter i behandlingen af for højt blodtryk med lægemidler. Af den årsag, mistænker eksperter også, at patienter med højt blodtryk har en højere dødelighedsrate i denne pandemi.

Det viser sig, at nyrerne også besidder lignende proteiner, grundet deres deltagelse i det samme renin-angiotensin system. Hypotesen om, at COVID-19 kan følge den samme rute i nyrernes celler, som den gør i cellerne i lungerne, bliver overvejet.

Nyrepatienter er en risikogruppe, når det kommer til COVID-19

Det bør slåes fast, at patienter med nyrelidelser er blandt dem, som er i større risiko under denne pandemi. På grund af det, bør de passe ekstra på og holde afstand.

Derudover, er det vigtigt, at de fortsætter med deres medicin. Hvis de har brug for en læge i forbindelse med deres symptomer, så vil lægen, der tager imod dem, have brug for hele deres medicinske journal for at kunne bestemme den bedste behandling til deres specifikke tilfælde.