Hvor ofte skal man bruge shampoo?

· 23. januar 2016
Det er uenighed om hvor ofte man skal bruge shampoo og rense hovedbunden, selv blandt eksperter i hår og hovedbundspleje. Ideelt set bør du justere dit forbrug af shampoo efter dit hårs og hovedbunds behov.

Vores dagligdags hygiejnevaner og rutiner bør respektere vores naturlige vækstcyklusser af hår og hud såvel som produktionen af naturlige olier.

Typisk er der flere årsager til, at bruger vi shampoo dagligt. Det er accepteret i samfundet at vaske sit hår ofte. Folk bryder sig ikke om at have hår, der har en naturlig lugt eller naturlige olier. Så, heri ligger spørgsmålet: Hvor ofte skal jeg bruge shampoo til håret og hovedbunden?

Bør man springe shampooen over?

At bruge shampoo på daglig basis er et relativt nyt koncept. I 1950’erne var det almindeligt for kvinder kun at vaske og kæmme håret en gang om ugen, og det var typisk gjort i en frisørsalon. Det blev hurtigt forvandlet til en daglig vask derhjemme i takt med, at shampoo blev almindelig tilgængeligt. Men, bør du bruge shampoo i håret hver dag eller havde damerne i 50’erne fat i noget rigtigt?

shampoohår

Svaret er typisk baseret på dine personlige præferencer. Eksperter er uenige om, hvorvidt det er sundt at vaske sit hår og hovedbund ofte. Nogle anbefalinger er et begrænset brug af shampoo på grund af overproduktion af sebum som respons på den hyppige hårvask. Andre siger, at fjerne sebum regelmæssigt kan hjælpe med at holde porer og hårsække fri for snavs, der ellers kan forårsage almindelige hudlidelser såsom akne.

Uanset deres anbefalinger, så blev der i  år 2007 igangsat en undersøgelse efter en Australsk radiovært indrømmede, at hun ikke havde vasket sit hår i over et årti. Over 500 lyttere deltog frivilligt i en seks-ugers undersøgelse efter showet. Omkring 86 procent rapportede ingen ændring i deres hår, hverken positivt eller negativt, efter seks uger uden hårvask.

Muligheder

Men spørgsmålet er stadig ubesvaret: Hvor ofte skal man bruge shampoo til sit hår? Der er ikke noget nemt eller åbenlyst svar, men det bedst mulige svar er, at du skal gøre, hvad der er rigtigt for dit hår og hovedbund.

Hvis du har fint hår, opdager du måske, at du bliver nødt til at vaske det dagligt eller oftere. For krøllet eller tykt hår vil brug af shampoo omtrent hver 3 dag være det bedste valg. Nogle mennesker har opdaget, at deres hår var nemmere at håndtere og mere skinnende dagen efter at have brugt shampoo, imens det hos andre fremstår kedeligt og mat dagen derpå.

comb