Hydromorfon - anvendelser og bivirkninger

Hydromorfon er et morfinlignende lægemiddel med hensyn til smertestillende effekt og bivirkninger. Læs med for at finde ud af mere om det.
Hydromorfon - anvendelser og bivirkninger

Sidste ændring: 22 december, 2022

Hydromorfon er et semisyntetisk morfin-afledt smertestillende middel, der er 5 gange mere potent end opioider, men har en kortere virkning.

Dette lægemiddel skylder sin smertestillende virkning til interaktionen med μ opioidreceptorer, der findes i både centralnervesystemet og i den glatte muskel.

Dens administrationsvej kan være både enteral og parenteral. Bindingen til μ-receptorer er årsagen til både dens smertestillende virkning og bivirkninger.

Opioide analgetika er en af ​​de stærkeste søjler på det farmakologiske område til behandling af moderat til svær smerte. Især når det kommer til akut smerte og smerter, der stammer fra en onkologisk sygdom.

Kliniske forsøg i behandling af akut smerte viser, at denne medicin har en smertestillende ækvivalens svarende til den for andre opioider.

Der har været evalueringer med hensyn til dets behandling af kræftsmerter og andre opioider med forskellige formuleringer. Forskere observerede, at det er et morfinækvivalent stof med hensyn til dets smertestillende effekt og dets bivirkninger.

Som det sidste, er der stadig ingen kontrollerede kliniske forsøg, der kan give videnskabelig bevis for effektiviteten af ​​brugen af ​​hydromorfon hos patienter, der behandles for kroniske smerter der ikke er relaterede til kræft.

Læs også: Hvad er receptpligtige opioider, og hvad anvedes de til?

En kort historisk oversigt over hydromorfon

Læge tager hydromorfon i sprøjte

Som du kan se, er hydromorfon et semisyntetisk stof afledt af morfin. Forskere syntetiserede det i Tyskland i 1921. De første resultater om dets kliniske effektivitet kom ud i 1926. Imidlertid var det først i 1981, at der blev udført forskellige farmakokinetiske og farmakodynamiske undersøgelser af egenskaberne ved dette molekyle.

Farmaceutiske virksomheder markedsfører denne form for medicin under forskellige mærker, præsentationer og doser. Versionerne med øjeblikkelig frigivelse er ikke tilgængelige i visse lande.

Hvordan fungerer hydromorfon i vores kroppe?

Hydromorfon er en potent agonist af μ opioidreceptorer. Og som de andre typer opioidreceptorer parrer disse sig sammen med G-proteinerne og fungerer som modulatorer – både positive og negative. Disse er hovedsagelig af den synaptiske transmission, der finder sted gennem dette protein.

Hydromorfon ændrer hverken smertetærsklen på nerveender eller påvirker transmissionen af ​​impulser langs de perifere nerver.

Den producerede smertestillende virkning skyldes de ændringer, den producerer i opfattelsen af ​​smerter på rygmarvsniveauet, når de går sammen med de nævnte receptorer. Denne medicin har som andre opiater en meget høj smertestillende effekt.

Læs også: Almindelig klassifisering af smertestillende medicin

Bivirkninger ved hydromorfon

Hydromorfon i pilleform

Hydromorfon er som alle lægemidler, der sælges på markedet, ikke fritaget for at producere alle mulige bivirkninger.

Blandt de hyppigste bivirkninger observeret hos patienter, der bliver behandlet med denne medicin, kan vi nævne følgende:

  • Kvalme
  • Opkast
  • Forstoppelse
  • Døsighed
  • Eufori
  • Tør mund
  • Svimmelhed

Hvad angår de alvorlige bivirkninger, der er forbundet med dette lægemiddel, inkluderer de respirationsdepression og apnø sammen med kredsløbskollaps, chok og vejrtræknings- og hjertestop.

Konklusion

Selvom hydromorfon har smertestillende og farmakologiske egenskaber, og dens bivirkninger ligner morfin, er der stadig kontroverser vedrørende doserne mellem disse to lægemidler og mellem enterale og parenterale doser.

I øjeblikket findes der ikke mange offentliggjorte data om kvaliteten af ​​hydromorfonens rolle i behandlingen af ​​kronisk smerte, der har oprindelse i en onkologisk sygdom. Der bør således udføres mere forskning på dette område, og kliniske forsøg fortsætter med at studere virkningerne af hydromorfon hos disse patienter.

Det kan interessere dig ...
Tramadol: Hvad er det og hvad anvendes det til?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Tramadol: Hvad er det og hvad anvendes det til?

Tramadol er et medikament til behandlingen af moderat til voldsom smerte. Doseringen skal tilpasses til smertens intensitet og patientens sensitivi...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • García, B., Latorre, S., Torre, F., Gómez, C., Postigo, S., Callejo, A., & Arizaga, A. (2010). Hidromorfona: Una alternativa en el tratamiento del dolor. Revista de La Sociedad Espanola Del Dolor. https://doi.org/10.1016/S1134-8046(10)70025-2
  • Gil, S. J., Ramírez, C. L., & Galindo, V. (2011). Comparación del grado de sedación, profundidad anestésica y efectos colaterales de cinco protocolos anestésicos en perros sanos. Revista de Medicina Veterinaria. https://doi.org/10.19052/mv.566
  • Tolerabilidad y eficacia de la morfina versus hidromorfona en analgesia epidural posquirúrgica con bupivacaína en un hospital universitario: ensayo ciego, con asignación aleatoria. (2008). Iatreia.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.