Kan jeg amme med coronavirus?

21. maj 2020
Gravide kvinder og dem, som ammer, spørger sig selv, om de kan amme deres babyer, hvis de har testet positiv for coronavirus. Både Verdenssundhedsorganisationen og andre institutioner har redegjort for situationen. Vi vil forklare det.

Graviditet vækker alle mulige former for spørgsmål, præcis ligesom moderskab. I sammenhæng med COVID-19-pandemien, er det logisk, at mødre spørger sig selv, om man kan amme med coronavirus.

Det er muligt for en moder, endda uden tydelige symptomer, at blive diagnosticeret med coronavirus. Lad os ikke glemme, at der er lande og specifikke geografiske områder, hvor de endda tester personer uden symptomer.

Vi står over for en meget smitsom virus, der er i stand til at sprede sig hurtigt fra person til person. Isolering bliver derfor indført i hele verden. Med alt dette i tankerne, ønsker vi at svare på det følgende spørgsmål: Kan mødre amme med coronavirus?

Amning er altid den bedste løsning, ifølge eksperter

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har bevaret den samme holdning siden begyndelsen på pandemien. Kvinder med SARS-CoV-2 bør gøre alt, hvad det kræver, for at fortsætte med at amme. De bør tage særlige forbehold, men bør ikke ændre i deres produktion af mælk til deres babyer.

Ifølge data fra UNICEF, har børn, der er blevet ammet, op til seks gange mindre sandsynlighed for at dø tidligt. Dette har noget at gøre med med beskyttelsen, som modermælk giver, når man står over for infektioner i luftvejene og fordøjelsessystemet.

Amning er også gavnligt for mødrene, eftersom mødre, der ammer, har mindre sandsynlighed for at lide af blødninger efter fødslen. Der er også langsigtede fordele, hvilket inkluderer en lavere risiko for at få brystkræft og livmoderkræft. Disse fordele er uden tvivl grunden til, hvorfor nogle kvinder stadig ammer, selv efter de har testet positiv for coronavirus.

Internationale medicinske organisationer har været vedvarende i deres anbefalinger, der taler for amning. Vi må heller ikke overse det økonomiske aspekt, eftersom modermælk er tilgængeligt uden en økonomisk pris.

Glad baby på tæppe

Læs også: Nuværende behandlinger af coronavirus

Coronavirus under graviditet

At vide, om en kvinde stadig kan amme med coronavirus, har noget at gøre med forholdet mellem graviditet og COVID-19Denne pandemi har heldigivs vist sig at være godartet i forbindelse med graviditet indtil nu. Dette var ikke tilfældet med influenza-pandemien i 2009, for eksempel.

Dødelighedsraten for virussen øges ikke blandt gravide kvinder, og vi kan heller ikke se graviditet som en risikofaktor. Anbefalingerne, som blev givet i starten af pandemien med hensyn til at beskytte gravide kvinder som en sårbar gruppe, handler om medicinske principper om forholdsregler.

Eksperter mener, at vertikal overførsel af COVID-19 ikke kan blive bekræftet. Dette er baseret på videnskabelige studier, som fandt sted i forbindelse med tidligere udbrud af coronavirus, såsom SARS i 2003. Til dags dato, er der intet bevis på, at en moder kan overføre coronavirus til fosteret gennem moderkagen.

Det, vi har, er et nyt observeringsstudie med nogle gravide kvinder smittet under det nuværende SARS-CoV-2 udbrud, hvor perioden med indlæggelse steg for gravide kvinder samt behovet for intensiv pleje. Der er dog ingen konkluderende data og der er heller ikke nok data til at anse resultaterne som konkluderende.

Gravid kvinde overvejer, om hun må amme med coronavirus

Gå ikke glip af: Sådan spiser du en sund kost under corona-krisen

Forbehold, du bør tage, så du stadig kan amme med coronavirus

Der er intet bevis, der siger, at coronavirus kan sprede sig gennem modermælk. Det er dog alligevel nødvendigt at være forsigtig. Amning involverer direkte kontakt, som fremmer udveksling af dråber fra luftvejene. Ligeledes, hvis en kvinde vælger at malke ud for at kunne made sin baby med en flaske, så gælder de samme kriterier:

  • Vask dine hænder, før og efter du mader din baby.
  • Bær et mundbind, mens du ammer eller giver din baby flaske, selv hvis det ikke er en medicinsk maske.
  • Mindsk direkte og tæt kontakt mellem moderens ansigt og babyens.
  • Vask flaskerne efter hver anvendelse.

Kan kvinder så stadig amme med coronavirus?

Svaret er ja. Kvinder bør fortsætte med at amme, selv hvis de har testet positiv for coronavirus. Hvis en moder har symptomer og føler sig meget svag, kan hun vælge at malke ud og made babyen med en flaske frem for at amme direkte. Hvis det er muligt at fortsætte med at tilbyde babyen modermælk, så bør man dog vælge det.

  • Navarro, Gimeno, and Jose Manuel Martín Morales. “MANEJO DEL RIESGO DE CONGAGIO POR CORONAVIRUS EN MADRES Y RECIÉN NACIDOS.” (2020).
  • Anderson, Philip O. “Breastfeeding and respiratory antivirals: coronavirus and influenza.” Breastfeeding Medicine 15.3 (2020): 128-128.
  • Ranganathan, Ranjitha, Khan Amir Maroof, and Pragti Chhabra. “Antenatal care, care at birth, and breastfeeding during the Coronavirus (COVID-19) pandemic.” Indian Journal of Community Health 32.1 (2020): 17-20.
  • Khan, Naushad, et al. “Coronavirus Effects on Pregnant Women in The World.” Available at SSRN 3569040 (2020).