Kommerciel babymad kan være forurenet med tungmetaller: Rapporter

Kommerciel babymad kan være forurenet af tungmetaller ifølge nogle rapporter. Vi giver dig alle de oplysninger, du skal bruge for at være mere forsigtig med dit barns kost.
Kommerciel babymad kan være forurenet med tungmetaller: Rapporter

Sidste ændring: 30 august, 2021

Der findes en bred vifte af kommerciel babymad på markedet. En ny rapport udstedt af House Committee of Oversight and Reform har imidlertid afsløret, at nogle af disse produkter indeholder høje niveauer af giftige metaller.

De involverede elementer er bly, arsen, cadmium og kviksølv. Disse kan komme ind i mad gennem miljøet, vandet eller jorden, hvor råvarerne til produkterne vokser.

Et ud af hver femte analyserede produkt indeholdt mere end 10 gange så meget som grænsen for 1 del pr. milliard bly, fastsat som en folkesundhedsforanstaltning. Ifølge rapporten er disse metaller til fare for børns langsigtede hjernefunktion og neurologiske udvikling.

Hvad siger EDF’s rapport om babymad?

En rapport fra Environmental Defense Fund (EDF) fra 2017 behandlede data fra US Food and Drug Administration’s (FDA) Total Diet Study (TDS) fra 2003 til 2013.

TDS har fundet tungmetaller i fødevarer siden 1970’erne, og siden 2003 har 20% af kommerciel babymad haft påviselige blyniveauer. Rapporten anslår, at mere end 1 million børn overskred den forbrugsgrænse, der er fastsat af FDA.

Af den grund introducerede undersøgelsen en ny, meget mere følsom analysemetode i 2014. Målet var at opdage meget lave værdier af tungmetaller i babymad. Som et resultat fandt de en højere procentdel af forurenet mad, 29,3%, sammenlignet med kun 12,7% før 2014.

To år senere fandt analysen et betydeligt fald i blyværdier for babyfrugtsaft såsom æble og drue. I 2017 var tendensen den samme, og kun 11% af saftene viste sig at være forurenede. Imidlertid viste 93% af fødevarer som søde kartofler, gulerødder, kiks til småbørn og riskiks et højt indhold af bly.

Og nu afslører den seneste rapport fra den amerikanske kongres chokerende nye data. Resultaterne var baseret på en undersøgelse foretaget i 2019 af almennyttige organisationer som Healthy Babies Bright Futures.

Undersøgelsen fandt ud af, at ud af 168 produkter kommerciel babymad var 160 forurenet med tungmetaller. Af denne grund fandt kongressen det nødvendigt at fastsætte strengere standarder for producenter af babymad og regulere dem kraftigt.

En glad baby spiser kommerciel babymad

Hvilke metaller fandt undersøgelsen?

Den seneste forskning om forurening af babymad fandt ud af, at 95% af  dekommercielle produkter var forurenet med bly.

75% af al babymad indeholdt cadmium og 73% indeholdt arsen. 32% af de kommercielle produkter var forurenet med kviksølv, mens en fjerdedel af de 168 testede fødevarer indeholdt en blanding af de fire giftige metaller.

Hvad er de mest forurenede fødevarer?

Forfatterne til 2019-undersøgelsen, Jane Houlihan og Charlotte Brody, bemærkede, at selv de små mængder af de giftige metaller i disse fødevarer kan forårsage alvorlige problemer for et barns helbred.

Produkterne med størst risiko for at forårsage skade var kommercielle babymadvarer med sød kartoffel, riskorn, frugtsaft og søde snacks. Dette er i overensstemmelse med FDA-rapporten fra 2016, der fandt ud af, at 33 af 39 testede fødevarer var forurenet med tungmetaller.

Risbaserede fødevarer, f.eks. babymos og snacks, blev først rangeret som de mest giftige. De indeholder meget uorganisk arsen og har ofte spor af alle fire giftige metaller.

Hvordan kan tungmetaller i kommerciel babymad påvirke udviklingen?

Rapporten fremlagt af kongressen fremhæver, at små mængder tungmetaller i mad kan ændre hjernens udvikling og sænke et barns IQ. Dette har indflydelse på hvert måltid, herunder snacks.

Derudover præciserer rapporten, at eksponering for disse giftige metaller kan føre til et fald i den fremtidige økonomiske produktivitet. Forbrug betyder også en øget risiko for antisocial og kriminel adfærd i fremtiden.

Ifølge Thomas Matte kan selv lave niveauer af bly i mad føre til dårlig kognitiv udvikling, adfærdsforstyrrelser og kort statur hos små børn. Når der først opstår skader, kan de ikke behandles eller genoprettes.

Irritabilitet, mavesmerter, nervøsitet, ringe appetit, hovedpine og koncentrationsbesvær er nogle tidlige symptomer på blyforgiftning.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) understreger, at langvarig eksponering for arsen kan forårsage hudlæsioner, udviklingsproblemer, neurotoksicitet og lav score på intellektuelle tests.

I mellemtiden advarer en gruppe læger om, at de giftige virkninger af cadmium er mere tydelige i knoglerne og nyrerne, idet mennesker med lave jernniveauer er mere sårbare.

En anden undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Hospital Nutrition siger, at kviksølv påvirker udviklingen af nervesystemet hos fostre. Det kan også ændre kognitiv funktion, reproduktion og risiko for hjertekarsygdomme hos nyfødte.

Sådan undgår du babymad med tungmetaller

Dette er nogle anbefalinger, der skal overvejes for at reducere din babys risiko for at blive udsat for tungmetaller:

 • Kontroller etiketterne godt: Etiketten indeholder detaljer om produktets hovedingredienser, som kan hjælpe dig med at identificere risikoen for, at den indeholder tungmetaller.
 • Giv dit barn naturlige fødevarer og prioritér variation: Børn har brug for en afbalanceret kost, der indeholder en lang række frugter, grøntsager, korn og magert kød.
 • Variér de kornsorter, du giver dit barn: Ris er godt, men andre kornprodukter som havre, quinoa, byg og couscous er også gode, sunde muligheder.
 • Kontrollér din vandforsyning: Brøndvand eller gamle rør kan have tungmetaller i sig.
 • Erstat juice med hele frugter: Hele eller purerede frugter er mere sikre end juice. Nogle typer juice indeholder høje niveauer af tungmetaller, som kroppen lettere optager.
 • Tilbered din egen babymad: Udover at være mere økonomisk, undgår du den forurening, der kan opstå under forarbejdning og emballering.
 • Indfør sunde fisk: Nogle fisk er en kilde til kviksølv og andre metaller. Prøv som sådan at undgå sværdfisk, hvid tun og haj. Laks, torsk, let tun, hvid fisk og sej er sundere muligheder.
Hjemmelavet babymad i bøtter

Rapporter om kommerciel babymad

Rapporten fra 2017 indeholdt nogle oplysninger om blyindhold i kommerciel babymad. For eksempel fandt en analyse af 2164 produkter kommercielle babymad, at blyniveauerne var steget i forhold til de tidligere år:

 • 20% af alle prøver indeholdt bly, sammenlignet med 14% af andre fødevarer.
 • 8 produkter indeholdt bly i mere end 40% af prøverne.
 • Babydruesaft havde de højeste værdier for bly sammenlignet med andre typer juice.
 • Sød kartoffel- og gulerodspuré, kiks og riskiks indeholdt store mængder bly.

Indtil der er flere regler, der gælder for produktionen af babymad, er det sandsynligvis bedre at tilberede frisk mad derhjemme. Dette vil reducere din babys eksponering for giftige metaller, og du kan vælge, hvilke fødevarer du giver dem.