Mutation af coronavirus: Sådan fungerer det

1. april 2020
I de fleste lande analyserer forskere genomet, som coronavirussen besidder i smittede personer. Takket være disse forskeres indsats kan vi identificere mutationen af coronavirussen og spore den i hver geografisk region.

COVID-19-pandemien fortsætter med at sprede sig, og de første indikationer angående en mutation af coronavirus har opnået videnskabelig dokumentation. Siden den første artikel udkom, hvor man postulerede eksistensen af to stammer af virussen, er forskningen fortsat inden for det videnskabelige område.

Ifølge mange forskere var en mutation af virussen forventet. Selve sammensætningen af coronavirus forklarer dens mutation. Da det er en RNA-virus, som vi vil se nærmere på nedenfor, er den underlagt en større mulighed for at ændre sit genom grundet fejl i dens replikation.

Disse mutationer, som forskere registrerer med hensyn til den pandemiske transmission af COVID-19, repræsenterer ikke forekomsten af en ny virus. Den store mutation af coronavirus er dét, der fandt sted i Wuhan, Kina. Denne mutation er dét, der gjorde, at virussen kunne gå fra at sprede sig mellem dyr til at sprede sig blandt mennesker.

Disse variationer er det, som epidemiologer kalder “stammer” eller “slægter”. De fortsætter med at være COVID-19, men med små modifikationer. Virussen opretholder imidlertid sine karakteristikker. En stor del af RNA er, at det indeholder det samme som originalen, men en lille portion ændrer sig.

Læs også: Hvordan påvirker coronavirus kroppen?

Hvad kan coronavirussen ændre?

Den mutation af coronavirus, som vi nævnte ovenfor, er mulig på grund af selve virussens struktur. COVID-19 er en RNA-virus, hvilket vil sige, at dens genom – dens genetiske infomation – er kodificeret i ribonukleinsyre. RNA er en kryptering og kodifikation om, hvordan virussen burde være.

Når den først trænger ind i et organisme, bruger den værtens celler til at formere sig. Den vil fungere som en parasit, der udnytter cellens struktur til at reproducere.

Et af de problemer, som RNA-vira har, er, at systemet til at korrigere fejl, mens de reproducerer, er mangelfuldt. I RNA er det anderledes i forhold til DNA – deoxyribonukleinsyre – som har et godt olieret detektering- og korrektionssystem.

når coronavirus begynder at fremstille kopier af sig selv inde i en celle, begynder den at lave fejl. Disse fejl i RNA er dét, der detekteres som en mutation af coronavirus, hvilket skaber forskellige stammer. Mens disse ændringer ikke ændrer meget på virussens adfærd, så er der stadig tale om den samme virus.

En mutation af coronavirus er mulig

Den coronavirus, der bliver opdaget i hvert land, kan være anderledes end den oprindelige virus, der stammer fra Kina.

Hvad mistænker eksperter om de to stammer af coronavirus?

Forskerne, der kodificerer genomet af COVID-19, har opdaget, at der er to primære stammer af coronavirus. De har givet dem bogstaverne L og S.

L-stammen er den stamme, der begyndte i Wuhan i december 2019. Ifølge den tilgængelige data er det den mest dødelige stamme, selvom den forblev begrænset i Kina.

Den anden variant af virussen er S-stammen, og den er mindre aggressiv, hvad angår dødeligheden. Den spreder sig til gengæld nemmere, og det er den stamme, der formåede at finde vej ud af Kina.

Faktisk er der endda en teori om, at denne stamme var i stand til at udbrede sig, fordi den ikke kunne opdages. Da diagnosetestene blev udviklet baseret på L-stammen, havde S-stammen frihed til at bevæge sig frit omkring – hvilket har ført til den nuværende pandemi. 

En forsinkelse i anvendelsen af restriktive foranstaltninger har også spillet en kæmpe rolle i udbredelsen af S-stammen. Siden identifikationen af den nye coronavirus i december 2019 og indtil ophøret af cirkulationen i Wuhan gik der næsten en måned.

Der er to primære stammer af coronavirussen

Mutation af coronavirus efter lande

I Spanien har Foundation for the Advancement of Sanitary and Biomedical Research i Valencia fået kendskab til RNA-genomet i COVID-19, der er til stede i landet. De har opdaget, at det er anderledes end genomet, som Kina offentliggjorde i januar i år.

Sundhedsvæsnet i Brasilien rapporterede, at coronavirussen, der ankom til Latinamerika, og som producerede det første tilfælde, har 16 mutationer i forhold til den coronavirus, der kom fra Wuhan. I mellemtiden fortsætter flere nyheder og forskning med at dukke op med lignende resultater.

Men denne mutation af coronavirus er en proces, der ikke bør ændre vores attitude under denne pandemi. Sikkerhedsforanstaltningerne og retningslinjerne vedrørende håndhygiejne fortsætter med at være de samme. Ligeledes bør man så vidt muligt holde sig hjemme og undgå fysisk kontakt med andre.

Som en RNA-virus kan vi forvente en konstant mutation af coronavirus. Dens “forfædre”, som de coronavira, der forårsagede SARS og MERS, muterede også gentagende gange, mens de spredte sig.

Vi anbefaler: Coronavirus og diabetes: Beskyt dig selv

Videnskabelige fremskridt giver klarhed om mutation af coronavirus

Vi skal være taknemmelige for de videnskabelige fremskridt i en æra, hvor vi er i stand til at kommunikere så hurtigt og effektivt. Forskere rundt omkring i verden kan dele deres fremskridt i realtid, så de kan samarbejde.

Coronavirussens mutation er en del af dens spredning. Men vi har heldigvis de nødvendige evner til at følge den. Ved hjælp af ansvarligt brug af disse informationer kan vi inddæmme den.

  • Tang, Xiaolu, et al. “On the origin and continuing evolution of SARS-CoV-2.” National Science Review (2020).
  • Bonilla-Aldana, D. Katterine, et al. “Una nueva zoonosis viral de preocupación global: COVID-19, enfermedad por coronavirus 2019.” Iatreia 33.2 (2020).
  • Sahin, Ahmet Riza, et al. “2019 Novel Coronavirus (COVID-19) Outbreak: A Review of the Current Literature.” EJMO 4.1 (2020): 1-7.
  • Li, Yanni, et al. “Similarities and Evolutionary Relationships of COVID-19 and Related Viruses.” arXiv preprint arXiv:2003.05580 (2020).