Negative følelser har sin ret

9. januar 2017
Vi bør ikke afvise negative følelser eller være bange for dem. De kan hjælpe os til at vokse, så længe vi ved, hvordan vi skal håndtere dem, og så længe de ikke tager overhånd.

Vi er blevet opdraget til at tro, at negative følelser kun kan forårsage smerte, frustration, angst, frygt, stress, tårer og en længere række af lige så ubehagelige følelser.

Men er det helt rigtigt? Er negative følelser virkeligt så negative, som de lader til at være?

Skal vi altid være glade?

Vi tror på, at vi altid skal være glade for virkelig at kunne leve et fuldendt liv. Men det er ikke naturligt. Kan nogen virkelig altid være glade? Når vi er glade, hvorfor er der så ingen plads til at tænke på negative følelser?

kvinde_sort_kjole

Når vi lever et lykkeligt liv, vil vi stadig opleve negative følelser. Det er noget, som vi anser som noget dårligt, men i virkelig er det slet ikke det. Faktisk er negative følelser en nødvendighed.

Kunne du forestille dig, hvis vi allesammen var lykkelige hele tiden? I sådan en verden ville der være øjeblikke, hvor vi ikke ville vide, om vi gjorde tingene rigtigt eller forkert.

Vi behøver ikke altid være glade. I stedet bliver vi nødt til at acceptere vores følelser, hvad end de er negative eller positive. Vores problem er, at vi har tendens til at afvise de negative følelser, som vi går med. Det gør vi, fordi de skræmmer os. Og også fordi vi har tendens til at løbe væk fra dem.

Man bør aldrig afvise negative følelser. For som vi vil finde ud af, har de også sin ret. Problemet er, at negative følelser får os til at få det dårligt. Og vi tror, at det ikke er godt!

Det, vi ikke er klar over, er, at det netop er de negative følelser, der gør os menneskelige.

Virkelig negative følelser

Når man dykker dybt ned i emnet om negative følelser, er det vigtigt, at vi ved, hvordan man kender forskel på dem, der er “normale”, men som faktisk stammer fra virkelig negative følelser.

masker

Dette sker, fordi vi nogle gange lader os selv blive påvirket af en følelse, som vi ser som negativ. Og uvilligt lader vi den tage overhånd. I denne artikel vil vi se på flere “negative” følelser, som er normale, men som stammer fra en virkelig negativ følelse, som er mere foruroligende og seriøs.

Bekymring og angst

Bekymring er en normal følelse. Og den er slet ikke negativ.

Det er en følelse, som opstår, når noget betyder noget for os. Eller når noget sker, som gør indtryk på vores liv. Bekymring opstår også, når vi skal tage en beslutning, og vi ikke ved, om vi har valgt rigtigt eller ej.

Problemet opstår, når denne bekymring tager overhånd og udvikler sig til noget andet: angst.

Når angst opstår, betyder det, at vi ikke kan finde en løsning på det, som vi bekymrer os om. Det er ofte troen på, at vi gør noget forkert. Dette kan med tiden få os til at ændre måden, vi opfører os og reagerer på.

Vi bekymrer os måske om noget, som vi slet ikke bør bekymre os om. Og dette er, hvad der skaber mange tilfælde af angst.

Sorg og depression

Det er normalt at være ked af det. For vi kan have melankolske dage eller dage, hvor vi er følsomme.

Men hvad sker der, når denne sorg varer i en længere periode? Og hvad sker der, når noget påvirker os så meget, at det får os til at få et lavt selvværd, og får os til at undervurdere os selv?

Depression melder sig.

At være vred på sig selv og føle skyld

Vi bliver vrede på os selv meget. Det sker, fordi vi ønskede at gøre tingene anderledes, men at det ikke lykkedes. Eller som alternativ bliver vi vrede på os selv, fordi vi sagde noget, som vi ikke burde. Men det er dog ikke det samme at blive vred på sig selv, som det er at give sig selv skylden for noget.

Skyld er noget negativt. Mens vi lærer af vores erfaring, når vi bliver vrede på os selv, så gør skyld os tværtimod mere usikre. Og vi begynder at undervurdere os selv.

Vi bør aldrig gå så vidt, for det opnår man ikke noget godt med.

Irriation og vrede

Irritation er noget fuldstændigt normalt. Det er mere eller mindre en naturlig reaktion, som vi har overfor noget, som vi ikke bryder os om.

Når irritation bliver til vrede, så er det en anden situation. Det skyldes at med vrede, så devaluerer vi den anden person. Udover det forårsager vrede meget følelsesmæssigt og mentalt stress, hvor irritation modsat kan hjælpe os med at udløse en spænding.

baad_svaner

Mange normale følelser ender med at blive negative. Det sker, fordi vi kke ved, hvordan vi skal håndtere dem på den rigtige måde. På trods af dette kan vi også forveksle irritation med vrede og sorg med depression for eksempel.

Følelserne, som vi anser som negative, er nogle gange fuldstændigt normale og nødvendige. Forestil dig, hvis vi aldrig bekymrede os om noget, eller vi aldrig følte sorg? Ville alt andet så betyde noget for os?

Nu er tidspunktet til at ændre sit syn på de negative følelser og på den måde acceptere hver form for følelse.

FRA INTERNETTET