Offentlige håndtørrere kan være kontraproduktive, siger studier

Vidste du, at nogle håndtørrere kan gøre dine hænder beskidte igen efter at have vasket dem? Læs dagens artikel og lær mere om, hvad forskningen siger om dem.
Offentlige håndtørrere kan være kontraproduktive, siger studier

Sidste ændring: 25 august, 2022

Offentlige håndtørrere er elektriske enheder, som vi finder på badeværelser på sundhedsinstitutioner, uddannelsessteder, indkøbscentre og andre steder, hvor mange folk færdes.

Som navnet antyder, bruger vi dem til at tørre vores hænder, når vi er færdige med at vaske dem. Grunden til deres eksistens handler om to principper: Økonomi og økologi. I det lange løb er de billigere end servietter, og produktionen af dem kræver ikke, at man fælder træer.

I bund og grund udsender offentlige håndtørrere varm luft, som kommer fra det lokale, som de sidder i, hvilket får luften til at cirkulere. Man kan sige, at de genanvender og opvarmer luften indeni badeværelset.

Det er denne driftstilstand, som har ført til spørgsmålet om, hvor vidt de er sikre eller ej. Beviser fundet i nylige studier har undersøgt offentlige håndtørrere, eftersom de kan inficere hænder, der allerede er blevet vasket.

Hånddesinficering

Siden vi var små, har vi hørt voksne anbefale, at vi vasker vores hænder flere gange i løbet af dagen. Før vi spiser, efter at have været på toilettet, efter at have udført noget håndarbejde, efter at være kommet ind udefra og så videre. Vi anbefaler nu de samme ting til vores børn.

I disse og andre tilfælde vasker vi hænder for at undgå at få forskellige sygdomme lige fra almen forkølelse til hepatitis og diarré.

Disse sundhedslidelser er ofte forårsaget af vira og bakterier, der er på hænderne og kan komme i kontakt med slimhinderne. Nogle er harmløse, men andre mikroorganismer bliver farlige. Og noget så simpelt som at vaske hænder ordentligt er et forebyggende hygiejnetiltag, som vi må anvende.

Ved at gøre det undgår vi ikke blot selv at blive syge, men vi reducerer også chancerne for at sprede infektionerDet er meget vigtigt for fødevareforhandlere og sundhedspersonale.

Person vasker hænder

Måske denne artikel også vil interessere dig: Strategier til at fremme sunde vaner hos teenagere

Hvad siger studier om offentlige håndtørrere?

For noget tid siden besluttede offentlige kontorer, private virksomheder og uddannelses- og sundhedsinstitutioner at fjerne papirservietter fra offentlige badeværelser. Det skyldes, at papirprodukter producerer affald og påvirker miljøet.

Som et resultat af det besluttede de at erstatte servietterne med offentlige håndtørrere. Men det lader til, at denne løsning er endnu værre end problemet. Det, vi opnår ved at vaske vores hænder, kan modvirkes af anvendelsen af håndtørrere.

Et nyligt studie testede håndtørrere både på toiletter til mænd og kvinder på en sundhedsfacilitet. Det skete for at opdage bakterier ved at bruge plader, som blev eksponeret for håndtørreren i et stykke tid.

Resultaterne

Resultatet af forskningen indikerede, at der er mange typer bakterier, inklusiv potentielle patogener og sporer, som kan ende på folks hænder, når de bruger håndtørrere på offentlige badeværelser.

Det vil sige, at efter at have vasket vores hænder, inficerer vi dem med den varme luft, som endda kan indeholder bakterier fra afføring.

Ifølge forskningen reducerede det koncentrationen af bakterier, hvis man placerede et filter i håndtørrerne. Det førte til konklusionen, at bakterier er til stede i luften på badeværelserne. Disse fund pointerer det faktum, at når vi trækker ud i toilettet, kommer en vis mængde mikrober ud i luften.

Adskillige lignende studier har bekræftet disse fund, hvilket viser, at offentlige håndtørrere kan være en kilde til bakteriel forurening. Et andet studie sammenlignede endda forskellige metoder til at tørre hænder og konkluderede, at mængden af bakgterier var højere for håndtørrere med luft frem for at tørre med papirservietter.

Ikke alle er dog enige. Nogle andre studier påstår, at der er inkonklusiv evidens, eftersom dataene mangler vigtige variabler, der er nødvendige for at kunne kende den sande risiko for infektion. Noget forskning påstår endda, at risikoen ved at bruge offentlige håndtørrere ikke er højere end ved at bruge papirservietter.

Vi anbefaler, at du også læser denne artikel: Eddike som et desinficerende middel i huset

Mulige risici, når man bruger offentlige håndtørrere

Det er værd at bemærke, at nogle af mikroberne, der findes i luften på badeværelser, ikke vil forårsage sygdom eller påvirke folks sundhed. Blandt dem er der dog også skadelige mikrober såsom staphylococcus aureus.

Tilstedeværelsen af acinetobacter er også blevet opdaget, hvilket kan forårsage infektioner hos personer med svækkede immunsystemer og indlagte patienter. Og det er foruroligende, især når det kommer til håndtørrere på badeværelser på sygehuse, som bruges af sundhedspersonale.

Som det sidste må vi nævne, at foruden dem, der er til stede i luften på badeværelserne, bliver bakterier på folks hænder også spredt ved effekten af den varme luft fra håndtørrere, hvilket fungerer ligesom aerosol.

Hvordan kan vi tørre vores hænder?

Du undrer dig måske over, om det ville være bedst ikke at tørre hænderne overhovedet. Det er ikke den rigtige beslutning. Ifølge forskning er der større sandsynlighed for, at bakterier bliver overført, når huden er fugtig.

Den første og bedste løsning ville være at tørre dine hænder med et rent håndklæde. Du kan selvfølgelig gøre dette, hvis du er derhjemme eller på arbejdet, hvor du har privathed.

Og selv i denne sammenhæng bør håndklæderne blive vasket regelmæssigt. I tilfælde af, at der er syge personer i hjemmet, så er det bedre at bruge papirservietter, så længe problemet står på.

Med hensyn til offentlige badeværelser anbefales det at bruge papirservietter frem for håndtørrere, baseret på resultaterne fra de fleste studier. Papirservietter absorberer fugt bedre og hjælper med at elminiere bakterier, der er der efter at have vasket hænder, hvilket reducerer niveauerne for inficering.

Håndklæder foldet nydeligt sammen

Sådan undgår man at bruge offentlige håndtørrere

Bakterier, der kommer fra håndtørrere, er ikke en direkte årsag til sygdom. For personer med et sundt immunsystem bør det faktisk ikke være et problem.

Der er ingen tvivl om, at de er en potentiel risiko for syge personer eller personer med svækkede immunsystemerOg vi må huske på, at vi ikke lever alene i denne verden. Derimod er vi altid i kontakt med andre.

Det bedste at gøre er at tørre vores hænder med vores eget håndklæde, så længe det er rent. Når vi er ude og har brug for at bruge et offentligt toilet, står vi dog over for et dilemma.

Hvis der er papirservietter, er det ikke noget problem. Men hvis der kun er offentlige håndtørrere, så er den bedste løsning altid at have en lille pakke servietter til personligt brug i tasken eller bilen. På den måde vil man undgå alle risici.

Det kan interessere dig ...
Vidste du, at ferier holder virale sygdomme væk?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Vidste du, at ferier holder virale sygdomme væk?

Vi elsker alle at rejse og komme væk fra huset i nogle dage. Men vores ferier kan også hjælpe med at holde virale sygdomme væk.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Alharbi SA, Salmen SH, Chinnathambi A, Alharbi NS, Zayed ME, Al-Johny BO, Wainwright M. Assessment of the bacterial contamination of hand air dryer in washrooms. Saudi J Biol Sci. 2016; 23(2): 268-271.
  • Best E, Parnell P, Couturier J, Barbut F, Le Bozec A, Arnoldo L, Madia A, Brusaferro S, Wilcox MH. Environmental contamination by bacteria in hospital washrooms according to hand-drying method: a multi-centre study. J Hosp Infect. 2018; 100(4): 469-475.
  • Gammon J, Hunt J. The neglected element of hand hygiene – significance of hand drying, efficiency of different methods and clinical implication: A review. J Infect Prev. 2019; 20(2): 66-74.
  • Lam SC, Cheung MMF, Au JKL, Suen LKP. Bioluminescence-based hygiene evaluation of public washroom environment: Repeated measurement of posthandwashing facilities on baseline and before and after cleaning schedule. Am J Infect Control. 2020; S0196-6553(20)30960-3. doi: 10.1016/j.ajic.2020.10.015.
  • Margas E, Maguire E, Berland CR, Welander F, Holah JT. Assessment of the environmental microbiological cross contamination following hand drying with paper hand towels or an air blade dryer. J Appl Microbiol. 2013; 115(2): 572-582.
  • Matthews JA, Newsom SW. Hot air electric hand driers compared with paper towels for potential spread of airborne bacteria. J Hosp Infect. 1987; 9(1): 85-88.
  • Reynolds KA, Sexton JD, Norman A, McClelland DJ. Comparison of electric hand dryers and paper towels for hand hygiene: a critical review of the literature. J Appl Microbiol. 2021; 130(1): 25-39.
  • Sasahara T, Ae R, Watanabe M, Kimura Y, Yonekawa C, Hayashi S, Morisawa Y. Contamination of healthcare workers’ hands with bacterial spores. J Infect Chemother. 2016; 22(8): 521-5.
  • Snelling AM, Saville T, Stevens D, Beggs CB. Comparative evaluation of the hygienic efficacy of an ultra-rapid hand dryer vs conventional warm air hand dryers. J Appl Microbiol. 2011; 110(1):19-26.
  • Suen LKP, Siu GKH, Guo YP, Yeung SKW, Lo KYK, O’Donoghue M. The public washroom – friend or foe? An observational study of washroom cleanliness combined with microbiological investigation of hand hygiene facilities. Antimicrob Resist Infect Control. 2019; 8. doi: 10.1186/s13756-019-0500-z.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.