Prøv denne lækre opskrift på figner i sirup

Elsker du friske figner? Find ud af, hvordan du kan nyde dem året rundt med denne opskrift på figner i sirup. Det er en sand delikatesse, som alle kan lave!
Prøv denne lækre opskrift på figner i sirup

Sidste ændring: 19 august, 2021

Sommeren bringer en af verdens yndlingsfrugter med sig: Figner har en blød skal, en kødfuldt frugt og en delikat aroma. Desuden er figner i sirup en lækker snack!

I denne artikel vil vi analysere ernæringsegenskaberne for denne frugt og finde ud af en måde at bevare dem på i lang tid. På denne måde kan du nyde figner, selvom det ikke er sæson.

Figner i sirup holder længe

Figen er frugten fra figentræet (Ficus carica) og er faktisk en række forskellige frugter: Der er omkring 750 forskellige typer (grøn, lilla, sort og mange flere), selvom ikke alle er spiselige. De modnes mellem slutningen af juli og november, så de er bedst i sensommeren.

Når frugt eller grøntsager har korte sæsoner eller er meget letfordærvelige, er der forskellige måder at bevare dem på. En af de mest almindelige og traditionelle metoder er i en sirup lavet med vand og sukker. Dette sikrer, at de bevarer al deres smag og farve og deres originale form.

Denne type konservering er ikke kompliceret og kræver ikke særlige redskaber. Du skal bare bruge passende beholdere og cirka to timers tilberedningstid.

Resultatet er fantastisk og giver en blød og sød frugt. Prøv det. Du vil ikke fortryde det. Du kan bruge dem til at lave et uendeligt antal retter.

Figner i sirup passer perfekt til både søde og salte retter. De er en god tilføjelse til salater, gryderetter eller til at kombinere med en dejlig hård ost. De kan også bruges til at dekorere isdesserter, ostekager og yoghurt.

Nødvendige ingredienser til at lave opskriften

Du kan variere mængderne efter, hvor meget du vil tilberede. Det er vigtigt at beholde de samme andele af frugt, sukker og vand:

 • 2 liter vand.
 • 2,2 kilo sukker.
 • 2,2 kilo friske figner.
 • Lidt citronskal.
Friske figner

Trin-for-trin instrukser til fremstilling af figner i sirup

 1. Skyl først fignerne godt under koldt vand, og pas på ikke at beskadige skallen.
 2. Læg dem i en stor gryde, fyld med vand, indtil de er dækket, og kog i et par minutter, indtil de frigiver noget af den klæbrige saft, de indeholder. Der kommer lidt skum på overfladen af vandet.
 3. Fjern fignerne med en si og sæt dem til side. Når de er kølet lidt ned, prikker du i dem med en nål, så sirupen kan trænge godt igennem.
 4. Hæld derefter de 2 liter vand sammen med sukkeret og citronskallen i en stor tykbundet gryde. Tilsæt forsigtigt fignerne.
 5. Kog i 2 timer ved svag varme, indtil fignerne er gennemsigtige, og siruppen er tyk. Tiden er omtrentlig. Sørg for at tjekke dem ind imellem.
 6. Pak fignerne i steriliserede glas og fyld dem, så der er cirka en centimeter fri. Sæt låg på og lad det køle af, inden det opbevares et køligt, mørkt sted. De holder et par måneder, hvis de opbevares under de rigtige forhold. Glem ikke at skrive produktionsdatoen på krukkerne.

Citronskallen tilføjer lidt smag. Hvis du foretrækker det, kan du tilføje andre ingredienser og krydderier, såsom nelliker, kanel, kardemomme eller appelsinskal.

Lær, hvordan du laver: Sukkerfri jordbærkage med flødeskum

Egenskaberne ved figner

Folk har nydt denne frugt siden oldtiden. De voksede først i Mellemøsten, derfra rejste de til Europa, og i dag er de kendt og spist over hele verden.

 Når de er friske, er figner lette og samtidig meget nærende. Af denne grund anbefales de som en del af en sund kost.

For det første er de en god fiberkilde: Ca. 2,8 gram per 100 gram frugt. I løbet af de sidste par år har der været flere og flere videnskabelige undersøgelser af de positive virkninger af kostfibre på kroppen.

Derudover er der tegn på, at figner beskytter mod nogle tarmproblemer (irritabel tarmsyndrom og divertikelsygdom) og lindrer forstoppelse. De hjælper med at kontrollere kropsvægt og reducerer risikoen for hjertesygdomme og type 2-diabetes på lang sigt.

Desuden har denne frugt sunde mængder calcium og magnesium. Disse to mineraler er blandt de mest anbefalede i barndommen for optimal knogleudvikling.

Magnesium spiller også en særlig rolle i nervesystemet og i reguleringen af blodsukkerniveau, blodtryk og muskler. Det kan have en positiv effekt i tilfælde af forhøjet blodtryk, knogleskørhed og migræne.

Selvom figners sundhedsegenskaber er talrige, er det dog vigtigt at huske på, at siruppen tilføjer en meget stor mængde sukker. Det betyder, at det skal indtages med måde, som pynt eller tilbehør til nogle desserter eller ved særlige lejligheder.

Sukker i skål

Nogle nyttige tips til lækre figner i sirup

Der er ingen hemmelighed bag tilberedningen af gode figner i sirup. Enhver kan gøre det. Følg alle trinene, vær opmærksom på disse få ekstra tips, og succesen er garanteret.

Til at starte med kan du bruge alle slags figner – vælg din favorit – så længe de er modne og faste. Dette er vigtigt for at bevare den modne frugts smag og sødme og sikre, at de ikke går i stykker under tilberedningen.

Det er vigtigt at overholde grundlæggende hygiejniske foranstaltninger under både tilberedelse og opbevaring. Krukkerne skal steriliseres, og du skal holde dig til de angivne mængder og maksimale opbevaringstider.

For at opnå korrekt sterilisering bør du lægge dine rene og tørre krukker i en gryde med nok vand til at dække dem helt. Bring derefter vandet i kog og lad det simre i 10 minutter. • Dhingra D, et al. Dietary fiber in foods: a reviwe. Journal of Food Science and Technology. Junio 2021. 49(3): 255-266.
 • Dreher M.L. Whole fruits and fruit fiber emerging health effects. Nutrients. Noviembre 2018. 10(12): 1833.
 • Ellis E. Now it’s time to build your child’s bone “bank account”. EatRight. Academy of Nutrition and Dietetics. Diciembre 2020.
 • National Center for Home Food Preservation. Storing home-canned jams and jellies. Octubre 2005.
 • National Center for Home Food Preservation. General canning information. How canning preserve foods. Febrero 2017.
 • National Institute of Food and Agriculture. Complete guide to home canning. Guide 1: Principle of home canning. United States Department of Agriculture.
 • National Institutes of Health. Office of Dietary Supplements. Magnesio. US Department of Health and Human Services. Marzo 2020.