Sådan kan man skelne mellem coronavirus og allergi

21. maj 2020
Nogle symptomer på coronavirus er lig dem, som vi oplever, når vi har allergi. Det er derfor vigtigt at kende til forskellen mellem coronavirus og allergi for at kunne vide, om vi bør gå til en læge. I denne artikel vil vi hjælpe med at redegøre for det.

Hvordan kan man kende forskel på coronavirus og allergi?

For det første, anbefaler eksperter, at man kontakter sin læge, hvis man mistænker, at man kan være smittet med coronavirus. Ellers bør man gå til et sted, hvor man kan blive undersøgt og testet.

Det er ikke altid nemt at kende forskel på coronavirus og allergi. Hvordan kan man vide, om man har brug for at gå til lægen eller om man bør blive hjemme?

For det første, ønsker vi at redegøre for, at alle sygdomme, inklusiv allergi og COVID-19, vil manifestere sig forskelligt i forhold til hver person. Når man er i tvivl, er det derfor bedst at tale med en læge, hvad end det er online, over telefonen eller direkte.

I tilfælde af COVID-19 anbefaler eksperter, at man bliver hjemme og får medicinsk rådgivning over telefonen. Dette skyldes, at sygdommen er meget smitsom og det er bedst at forblive i isolation.

Dette er især tilfældet, hvis man viser symptomer eller har været i kontakt med en person, som har virussen. Det samme gælder, hvis man har rejst til et risiko-område. I denne artikel vil vi se på de primære symptomer på coronavirus, efterfulgt af dem på allergi, for at hjælpe med at give en bedre idé om forskellen på de to.

Forskellen på coronavirus og allergi: Symptomer på coronavirus

Personer med coronavirus eller COVID-19 har som regel symptomer, som minder om influenza. Ifølge informationen udgivet af Verdenssundhedsorganisationen (WHO), er de primære kliniske symptomer på sygdommen de følgende:

 • Feber
 • Tør hoste
 • Udmattethed

Nogle personer kan opleve andre symptomer, såsom smerter i muskler, tilstoppet næse, ondt i halsen eller diarré. Disse symptomer har tendens til at være milde og opstå gradvist eller fremskridende. I de fleste tilfælde, kommer personer smittet med coronavirus sig indenfor en uge eller lidt mere uden noget behov for særlig behandling.

En lille procentdel af patienter, som udvikler coronavirus-sygdommen (COVID-19), kan manifestere flere seriøse problemer og have problemer med at trække vejret, hvilket kræver indlæggelse.

Dette er ofte patienter i risikogrupper med allerede eksisterende luftvejslidelser, diabetes, hjertekarsygdomme og sygdomme, der påvirker immunsystemet, blandt andet.

Patient med coronavirus bærer maske

Læs også: Flagermus er årsagen bag coronavirus

Om coronavirus

Coronavirus spreder sig i princippet fra person til person. Det gør det ved at bruge luftvejsdråber, som smittede personer udskiller, når de taler, nyser eller hoster. Mulig smitte kan dog også opstå hos personer, som kommer i kontakt med en kontamineret overflade og derefter rører ved sine øjne, næse eller mund uden at have vasket hænder først.

Epidemiologien for coronavirus skifter dag for dag og vil være forskellig fra et land til et andet. Dette skyldes, at det er en ny sygdom og der er ingen tidligere immunitet blandt verdens befolkning.

Hvert mistænkte tilfælde af coronavirus kræver derfor evaluering i forhold til dets særlige kontekst. Faktorer, som specialister vil overveje, er tidligere rejser, bosted, kontakt med smittede personer, tilstedeværelsen af lokale tilfælde osv.

Sundhedspersonale får hele tiden ny viden om denne nye virus og er klar over, hvad de bør gøre i hvert enkelt tilfælde. Som det sidste, er det vigtigt at pointere, at personer, som har feber, hoste eller svært ved at trække vejeret, bør søge lægehjælp med det samme.

Forskellen på coronavirus og allergi: Symptomer på allergi

Begrebet “allergi” refererer til en række reaktioner af immunsystemet på tilstedeværelsen af allergifremkaldende stoffer i kroppen. I denne artikel, refererer vi specifikt til allergisk rhinitis (eller høfeber). Dette er den type af allergi, som kan være forvirrende, nu der er et udbrud af coronavirus.

Symptomerne på allergisk rhinitis er som følgende:

 • Nysen
 • Tilstoppet næse og næse, der løber
 • Kløende, røde øjne, der løber i vand
 • Kløe i hals og næse
 • Hoste
 • Poser under øjnene
 • Træthed

Vi ved, at høfeber er et ret gængst problem blandt børn og voksne. Nogle gange kan det også opstå sammen med andre allergiske reaktioner i andre dele af kroppen. I mange tilfælde er der andre i familien, der også har allergi.

Generelt, er symptomerne begrænset til området ved ansigtet, vil være vedvarende og bliver ikke værre over tid. De har derimod tendens til at forsvinde indenfor nogle timer, når personen flytter sig væk fra eller fjerner de allergifremkaldende stoffer.

Kvinde nyser, hvilket kan være symptom på coronavirus og allergi

Sammenligning mellem coronavirus og allergi

Når vi sammenligner begge lidelser, kan vi se, at flere af symptomerne overlapper hinanden. Det bliver dog også tydeligt, at nogle af symptomerne er specifikke for hver enkel lidelse, såsom feber. Disse mere specifikke symptomer giver os mulighed for at skelne mellem coronavirus og allergi.

I hvert tilfælde er det nemt at blive bekymret til at starte med, især eftersom COVID-19 har potentialet til at producere meget milde symptomer – eller slet ingen overhovedet. Af den grund, er det vigtigt at få en medicinsk evaluering, hvis du mistænker, at du måske har COVID-19, og overveje det følgende:

 • Tidligere allergi
 • Kontakt med smittede personer
 • Tidligere rejser til områder med mange tilfælde af smittede personer

Al denne information vil spille en rolle i afgørelsen af, om dine symptomer er relateret til den nuværende pandemi eller det kan være en allergisk reaktion. Din læge vil være den, der afgør, om det er nødvendigt at blive testet.

Vi anbefaler, at du læser: Lungesundhed i tider med COVID-19

Hvad du bliver nødt til at forstå om de to lidelser

Før du sætter nogen alarmer igang med hensyn til coronavirus, så er det vigtigt at fastslå tilstedeværelsen af tidligere allergi og hvordan deres symptomer udviklede sig.

Selvom der er nogle ligheder, har allergi tendens til at blive bedre uden komplikationer. Når man er i tvivl, er det dog bedst at tjekke med sundhedspersonale, bede om at blive testet og forblive isoleret.