Sådan kan du undgå at få og sprede coronavirus

20. marts 2020
Information om, hvordan man kan undgå at få og sprede coronavirus bliver delt i hele verden. Selvom risikoen er lav i mange lande, er det stadig en god idé at være opmærksom på de bedste forbehold for at mindske risikoen for at få det.

Verden har lært om de mange tilfælde af personer smittet med coronavirus de seneste uger. Desværre har det ført til tragiske resultater hos personer med et svækket immunsystemVi skal først lære, hvordan vi kan undgå at få og sprede coronavirus.

Hvad er COVID-19?

Coronavira er en familie af ukendt oprindelse og der er forskellige typer. De er derudover ansvarlige for forskellige sygdomme, fra en simpel almindelig forkølelse til alvorlig lungebetændelse. Ligeledes kan det føre til svigt af luftvejene i sin mest alvorlige form.

De første tilfælde af en ny type coronavirus blev opdaget i den kinesiske by, Wuhan, i december 2019. Siden da har dens spredning fra smittede personer til raske personer været dramatisk.

Nu har der været mere end 156.000 smittede og over 5.800 af disse resulterede i døden. Selvom antallet af personer med en bekræftet coronavirusdiagnose er meget høj, er dødelighedsraten lige nu ret lav.

Du vil måske også være interesseret i: 7 årsager til brystsmerter

Hvad er dets symptomer?

Kvinde nyser i serviet

Coronavirus producerer som regel en række symptomer, som er lig dem, der kommer med en almindelig influenza. Nogle af dem er:

Infektionen kan være uden symptomer eller kan manifestere sig med de generelle symptomer, vi har nævnt ovenfor, eller føre til komplikationer såsom lungebetændelse og svigt af luftvejene – i de mest alvorlige tilfælde.

Generelt opstår de mere alvorlige tilfælde hos de mest sårbare medlemmer af befolkningen, hvilket inkluderer de ældre og personer med at svækket immunforsvar.

Hvordan spredes det?

En af de primære årsager til alarm er på grund af det faktum, at denne virus kan sprede sig fra en person til en anden. Det kan faktisk i meget sjældne tilfælde sprede sig, før en smittet person viser symptomer.

Der er på nuværende tidspunkt heller ingen specifik behandling til at helbrede denne sygdom eller medicin eller vaccine mod den. Det er derfor meget vigtigt at tage nogle forbehold, som kan forhindre dets spredning så vidt muligt.

Læs også: Sådan kan du lindre influenzasymptomer

Nogle forbehold for at undgå at få og sprede coronavirus

Person vasker hænder for at undgå at få og sprede coronavirus

Nogle af de forbehold, du kan tage for at undgå at få og sprede coronavirus og andre typer af vira, er:

 • Undgå tæt kontakt med smittede personer.
 • Oprethold passende hygiejne, selvom hygiejne er relevant generelt, så skal du være særlig opmærksom på at vaske hænder.
 • Bevar en afstand på cirka en meter til andre mennesker.
 • Brug en maske, der følger de specifikke instrukser for hver type, på steder, hvor sygdommen er meget til stede.
 • Dæk din næse og mund med en serviet, når du hoster eller nyser.

Et af de bedste forbehold for at undgå at få og sprede coronavirus er at vaske hænder

Ordentlig håndvask er bevist at være en effektiv og billig måde at mindske spredning af bakterier og vira på. Proceduren for at vaske hænder ordentligt er:

 • Gør dine hænder våde.
 • Kom en smule sæbe på.
 • Gnub dine håndflader sammen.
 • Gnub derefter din håndflade på din højre hånd mod ryggen på din venstre hånd, flet dine fingre, og gør det samme den anden vej.
 • Gnub håndfladerne mod hinanden og flet dine fingre.
 • Vask ovenpå dine fingre på den ene hånd med håndfladen på den modsatte hånd, mens du holder dem samlet.
 • Vask dine tommelfingre indviduelt.
 • Gnub spidserne af dine fingre.
 • Skyl dine hænder.
 • Tør dine hænder med servietter eller et rent håndklæde.
 • Sluk for vandhanen ved hjælp af håndklædet eller servietten.

Kort sagt

Det er vigtigt at forblive rolig og stole på effektiviteten af vores sundhedsvæsen.

Alligevel skal du følge disse forebyggende forbehold, især hvis du har rejst til lande, hvor der er en højere tilstedeværelse af infektionen.