Symptomer på coronavirus (COVID-19)

20. marts 2020
Spredningen af coronavirus i hele verden har spredt en overvældende cirkulering af information, men meget af dette er dog forkert. I dag vil vi fortælle dig, hvad symptomerne er og hvordan man identificerer dem.

Som du sikkert har hørt i nyhederne i flere uger, er tilfældene med personer med symptomer på coronavirus stigende i hele verden. De forebyggende forbehold bliver fortsat mere og mere strikse. Protokollerne bliver vedtaget øjeblikkeligt for alle, der mistænkes at være inficeret.

Det mest ekstreme tilfælde er det i Italien. Regeringen i dette land befalede en generaliseret karantæne med begrænset bevægelse for dets borgere og et forbud om at rejse ind og ud af landet. Økonomien lider selvfølgelig under et fald grundet mindsket aktivitet. Den globale krise påvirker faktisk nu hele verdens aktiemarked og valutakurser.

De nationale og lokale sundhedsministerier udvikler nu handlingsvejledninger for deres sundhedsvæsen og til information til befolkningen. Protokollen er obligatorisk nogle steder og der er endda politik intervention i nogle tilfælde. Andre lande råder blot til, at deres befolkning selv går i karantæne, hvis de ser sig selv som i risikogruppen.

Det, der er tydeligt, er, at i tider med globalisering er ingen områder på planeten uden for rækkevidde. Den epidemiske spredning, grundet hvor let det er at rejse og udvekslingen af befolkninger, er nu normen.

Ligeledes er der mange forkerte informationer om COVID-19, der bliver delt på de sociale netværk. Verdenssundhedsorganisationen (WHO) blev nødt til at udgive et dokument med råd til befolkningen med hensyn til myter og fakta om denne nye coronavirus.

Hvad er coronavirus?

Før vi dykker dybere ned i de virkelige symptomer på coronavirus, skal du huske på, hvad vi mener, når vi taler om denne mikroorganisme. Viden er grundlaget for at kunne undgå og identificere den.

Coronavirus er en familie af vira, som har eksisteret i lang tid. Den generiske betegnelse, som vi refererer til det nuværende udbrud med, er misvisende, fordi denne særlige stamme har et navn.

Siden 7. januar 2020 ved vi, at den nye variant af coronavirus, der spreder sig i øjeblikket, hedder 2019-nCoV, som senere blev ændret til COVID-19. Dette er stammen, som startede med at være smitsom blandt mennesker i slutningen af 2019 i byen, Wuhan, Kina.

Coronavira har relativt veldokumenteret overførsel mellem dyr. Det, der skete, er, at stammen muterede og spredte sig til mennesker. Det vil sige, den udvidede sig ud over specifikke tilfælde og blev en epidemi.

Illustration af virus

Læs også: WHO erklærer alarmtilstand på grund af Zika-virus

Hvordan bliver coronavirus overført?

Ruten for smitten af COVID-19 er som regel gennem kontakt med menneskets væsker såsom dem fra næsen eller munden fra smittede personer. Når personer hoster eller nyser, spreder de denne vira. Det trænger derefter ind i en receptor, når de inhalerer de nævnte væsker.

Disse væsker kan blive på bestemte overflader og virussen forbliver aktiv i et stykke tid. Hvis en ikke-smittet person kommer i kontakt med disse væsker og derefter rører ved sine slimhinder – øjne, næse eller mund – med den hånd, så vil de højst sandsynligt få sygdommen.

Forskere opdagede coronavirus i afføring hos smittede personer. De udmeldte dog, at sandsynligheden for formering gennem denne rute er meget lav, ud fra deres forskning.

Find ud af mere: Enkle behandlinger til vaginale infektioner

Symptomer på coronavirus

Hvordan ved man, om man har COVID-19. Hvad er symptomerne, du kan opdage tidligt? Velvidende, at det er en virus, der overføres af væsker fra næsen og munden, er det logisk at forbinde det med influenza-relaterede symptomer.

Sygdommen manifesterer sig som en triade af tegn:

  • Feber
  • Tør hoste
  • Udmattelse og træthed

Der er andre mindre hyppige og mildere symptomer, såsom næseflåd, løbende næse, ondt i halsen, når man synker, ondt i halsen generelt og diarré. Disse manifesterer sig dog ikke i alle tilfælde. Der er faktisk personer smittet med COVID-19, som slet ikke viser nogen symptomer.

Mellem 15 og 20% af personerne, der er smittet, bliver alvorligt syge. De fleste af dem er generelt enten ældre eller patienter med tidligere sygdomme, såsom diabetes, højt blodtryk, obstruktiv lungesygdom og immunsupprimerede systemer.

Symptomer på COVID-19

Hvad hvis jeg viser symptomer på coronavirus?

Vejledningerne ændrer sig hver dag og for hvert land, men du bør kontakte en læge, hvis du viser symptomer lig de tre, vi har nævnt ovenfor, eller hvis alle tre opstår. Hvis du har været i kontakt med en patient, som allerede er blevet diagnosticeret eller hvis du har været i en rød zone, skal du også gøre dette eller gå i selv-karantæne.

Udskyd ikke at kontakte lægen, da der bør tages prøver, som skal analyseres. Du skal forblive i isolation, hvis det gælder dig, og begynde at tage alle forbehold, som synes nødvendige.

Derudover kan feber være et farligt tegn, hvis du er kronisk syg eller har et svækket immunsystem eller er ældre. Du skal kontakte lægen for at få den nødvendige pleje, før det er for sent, i disse situationer. Hav i baghovedet, at denne sygdom er farligere for personer, som allerede har en seriøs sygdom.

Det vigtigste er, at man ikke går i panik. Hold dig informeret. Det vil være muligt at forbedre kontrollen over COVID-19, hvis vi følger de anbefalede forebyggende forbehold.