Thiopental: Anvendelse og foranstaltninger

1. november 2019
Thiopental er et bedøvelsesmiddel. Det hører til familien af barbiturater og er også kendt som sodium thiopental.

Thiopental er et alment bedøvelsesmiddel. Dette stof er et barbiturat eller en type medicin, som fungerer ved at bedøve det centrale nervesystem. Barbiturater er gængst brugt som bedøvende midler og smertestillende. Thiopental er også gængst kendt som sodium thiopental, eftersom det kommer fra thiobarbiturinsyre.

Nutildags bruger det medicinske felt thiopental mindre og foretrækker at bruge andre typer medicin, som har færre bivirkninger. Efter dets anvendelse har mange patienter kommenteret, at de følte sig langsommere og en smule disorienterede efter at være vågnet fra bedøvelsen.

Faktisk sammenlignede næsten alle det med tømmermænd efter at have drukket for meget alkohol.

Thiopental i sprøjte

I et hvert tilfælde er det en type medicin med meget kortvarig effekt. Videnskabsmænd udførte forsøg for at undersøge, om thiopental effektivt kunne inducere en tilstand af hypnose hos patienten.

Det videnskabelige og medicinske samfund besluttede dog til sidst, at thiopental var blevet bevist at være ineffektivt i disse forsøg. Dermed har det medicinske felt fortsat med kun at bruge det som et kortvarigt bedøvelsesmiddel, som varer nogle få minutter.

De aktive stoffer i thiopental

Thiopental, ligesom alle barbiturater, binder sig til Gaba receptorer. Selvom receptoren undertypen er anderledes, er det aktive stof i thiopental det samme som andre afslappende midler, såsom benzodiazepiner.

Når stoffet binder sig til receptoren, danner de et komplekst bånd. Dette regulerer overførslen af information til det centrale nervesystem.

Den bedøvende og beroligende effekt opstår på grund af denne regulering. Derudover fungerer thiopental også som et antikonvulsivt middel. Dette skyldes – i tilfælde af krampeanfald – at det blokerer dem fra at transmittere til neurotransmitteren GABA.

Under denne bedøvelse, går en person ind i en tilstand af ro, som sænker hjernens stofskifte. Eftersom de næringsmæssige behov er meget lave i denne tilstand, mindskes blodtilførslen også. Dermed fungerer det ved at mindske blodstrømingen og på den måde også det intrakranielle tryk.

Opdag: 5 anbefalinger til at kontrollere angst

Anvendelse af thiopental

Overordnet set er en hurtig måde at vide, om thiopental bliver brugt, at tjekke og se, om lægen giver det.

Ofte giver de denne type medicin gennem intubation i luftrøret eller ved at føre en plastikslange ned i luftrøret gennem munden.

Når det er sagt, er det mest interessante aspekt af thiopental, at når de giver det ved meget lave doseringer, stopper det den faryngeale effekt. Dette gør det til et godt valg til problemer med munden, halsen eller vejtrækningen. Dette er naturligvis især nyttigt i nødsituationer, hvor patienten ikke trækker vejret ordentligt. 

Det samme gælder i situationer, hvor han/hun har lidt under en form for trauma i munden, hvor blod eller fremmedlegemer (støv, tænder, osv.) gør det svært at se, hvor man skal føre slangen ind. Disse tilfælde kræver som regel, at man indånder et bedøvelsesmiddel.

Læger og specialister bruger det også som et generelt bedøvelsesmiddel i kortere perioder.

Som vi har nævnt tidligere, bruger det medicinske felt det dog mindre og mindre. Nu foretrækker de som regel at bruge andre bedøvelsesmidler. Der er selvfølgelig en grund til dette. Thiopental er et bedøvende og beroligende middel. Det fungerer dog ikke som et smertestillende middelI stedet beroliger og bedøver det kun patienten.

Uanset hvad er det specifikke situationer, hvor det kan være en mulighed. For eksempel vil læger måske anvende det under neurokirurgi for patienter, som har lidt under traumer i hovedet eller har refraktær kraniel hypertension.

Derudover vil læger og sygeplejerske også give det til psykiatriske patienter, som har krampeanfald og ikke reagerer ordentligt på andre behandlinger.

Læs også: 5 hjemmelavede lægemidler der kan lindre kæbesmerter

Kontraindikationer

GABA som kemisk formel

Nedenfor vil du kunne finde en liste over forskellige faktorer og lidelser, hvor thiopental ikke bør blive brugt:

  • Overfølsomhed overfor barbiturater. Dette betyder i bund og grund, at med en lille dosis, er effekten af stoffet på patienten meget intens og langvarig. Uheldigvis kan det forårsage åndedrætssvigt at være påvirket af et bedøvende middel. Det er derfor en vigtig foranstaltning at have i baghovedet med følsomme patienter.
  • Patienten bør aldrig tage dette stof, hvis de har taget andre midler, der bedøver det centrale nervesystem, især alkohol. De arbejder på en meget ens måde. Det forstærker derfor effekten af stoffet meget.
  • Graviditet og amning. Thiopental bliver overført til fosteret. Det forårsager derfor bedøvelse af nervesystemet hos fosteret.
  • Patienten har et job, som kræver at håndtere farlige stoffer eller at køre i køretøjer. Dette skyldes naturligvis, at dets bedøvende effekt mindsker personens evne til at koncentrere sig.

Anvendelse af stoffet

Læger sprøjter næsten altid thiopental ind i blodårerne. Dette er dog med mindre de beslutter sig for at bruge det som bedøvelsesmiddel, der skal indåndes gennem slanger.

Doseringen varierer. Det er dog typisk at give 2-4mg/kg af kropsvægten. Uanset hvad gør de dette med forbehold for, at denne dosis varierer og at hver person har forskellig følsomhed. De bør derfor altid først give det ved den mindste mængde og øge det lidt efter lidt.

Thiopental påvirker generelt patienter et minut efter, at det bliver givet. Det varer dog kun nogle få minutter, hvis de ikke stabiliserer det ved at opretholde doseringen.