Tips til at undgå at røre ved ansigtet under pandemien

21. maj 2020
En af anbefalingerne til at mindske risikoen for at sprede coronavirus er at undgå at røre ved ansigtet så meget som muligt. Hvorfor? Vi vil forklare det i denne artikel.

Specialister siger, at du bør undgå at røre ved ansigtet under den nuværende coronavirus-pandemi. Men hvorfor er dette så vigtigt? Der er meget snak om, hvordan man skal undgå at sprede COVID-19. Og disse forebyggende foranstaltninger inkluderer ikke at røre ved dit ansigt – især dine øjne, næse og mund.

For at kunne forstå årsagen bag denne anbefaling, skal vi først gennemgå, hvordan virussen trænger ind i vores kroppe. Hvordan begynder denne infektion? På samme tid vil vi se på andre forbehold, som også er afgørende faktorer i minimering af risikoen for smitte.

Derfor skal du undgå at røre ved ansigtet: Hvordan trænger coronavirus ind i kroppen?

Dine øjne, næse og mund er alle indgange til spredningen af COVID-19 og andre infektiøse stoffer. Coronavirus sygdommen er en infektion og ligesom mange andre infektioner af denne type, trænger den ind i kroppen gennem øjnene, næsen og munden.

Virussen (COVID-19) kan sprede sig fra en person til en anden gennem dråber, som kommer fra næsen eller munden, når en smittet person hoster, nyser eller ånder ud.

Og infektionen opstår ikke blot gennem direkte kontakt mellem mennesker. Disse dråber falder ned på genstande og overflader, hvor virussen forbliver levende. Og når nogen kommer i kontakt med disse overflader og de derefter rører ved deres ansigt, kan dette også føre til infektion.

Med andre ord, hvis ansigtet er en af indgangene for denne virus, fortjener den tydeligvis særlig opmærksomhed. Og på den måde mindsker vi risikoen for, at virussen trænger ind i vores krop og forårsager en infektion.

Så simpelt som det lyder, anses disse forbehold som effektive og har været nyttige i mindskning af risici i fortiden i forbindelse med andre infektiøse sygdomme. Du bør faktisk anvende de samme proaktive teknikker til mere gængse sygdomme også… Såsom forkølelse og influenza.

Kvinde med mundbind for at undgå at røre ved ansigtet

Læs også: Er det coronavirus, influenza eller allergi?

Hvilke andre forbehold er tæt forbundet med at undgå at sprede coronavirus?

På samme tid kan disse vira forblive på overflader i op til flere dage, hvis de ikke bliver gjort rene. Det er derfor, det er vigtigt at være opmærksom og rengøre områder med kontakt ofteVi taler for eksempel om dørhåndtag, elektroniske enheder, elevatorknapper, gelændere og så videre.

Hyppig rengøring hjælper med at mindske mængden af virus, der er til stede på disse overflader. På samme tid hjælper det med at mindske sandsynligheden for, at virussen spredes til mennesker, der er raske. Mange mennesker er ikke klar over dette, men dette er en smitte vej for coronavirus og også andre infektiøse og non-infektiøse sygdomme.

På samme tid bidrager disse midler til forebyggelse ikke kun til mindskning af spredning af coronavirus. Det mindsker også formeringen af andre infektiøse sygdomme, som spreder sig på samme måde. Vi får derfor en ekstra fordel ved at passe på vores egen og andres helbred.

Forebyggende forbehold mod coronavirus-pandemien:

 • Hyppig håndvask med sæbe og vand eller anvendelse af håndsprit
 • At opretholde social afstand
 • Undgå at røre ved ansigtet – især dine øjne, næse og mund
 • Rengøring af overflader, som vi ofte rører ved, med blegemiddel og vand
Kvinde nyser i serviet for at undgå at røre ved ansigtet

Du vil måske også være interesseret i: 5 fantastiske hjemmeøvelser til corona-karantænen

Tips til at undgå at røre ved ansigtet under coronavirus-pandemien

Det kan synes umuligt at undgå at røre ved ansigtet. Det er dog godt at følge disse forbehold for at kunne mindske antallet af gange, du gør det.

Hvad kan vi gøre for at undgå denne vane, som for mange er så ubevidst, automatisk og konstant? Nedenfor vil vi give nogle få anbefalinger, du kan følge.

 • Hav servietter ved hånden, som du kan bruge i tilfælde af, at dit ansigt klør eller du bliver nødt til at gnubbe din næse, øjne osv. Brug servietten frem for at bruge dine fingre og smid det derefter direkte i skraldespanden.
 • Undgå kontaktlinser.
 • Dæk din mund og næse med en serviet med indersiden af din albue, når du hoster og nyserHvis du bruger en serviet, bør du igen smide den ud med det samme. På den måde vil du mindske mængden af vira, der kan være på dine hænder.
 • Hold dine hænder i gang for at undgå kompulsiv adfærd eller flet blot dine fingre.
 • Prøv at opdage og være klar over, hvad det er, der får dig til at røre ved ansigtet. Så meget som muligt, selvfølgelig. Dette kan være kløen, en allergi, anvendelsen af kontaktlinser, en simpel vane osv.

Det kan være svært, men nødvendigt

I praksis kan du overveje, at det er nemmere at indføre vanen med at vaske hænder oftere, frem for at undgå at røre ved ansigtet. Dette skyldes, at for mange er det en automatisk og ubevidst vane at røre ved ansigtet.

Men vi bør alligevel prøve. Så længe vi har denne faktor i baghovedet og identificerer den som noget, der sætter vores helbred i fare, så vil vi mere sandsynligt mindske antallet af gange, vi rører ved vores ansigt.

 • Velavan, T. P., & Meyer, C. G. (2020, March 1). The COVID-19 epidemic. Tropical Medicine and International Health. Blackwell Publishing Ltd. https://doi.org/10.1111/tmi.13383
 • Centers for Disease Control and Prevention. (2020). Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) Situation Summary. 2020-01-30)[2020-02-01]. Https://Www. Cdc. Gov/Coronavirus/2019-Ncov/Summary. Html. Retrieved from https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-nCoV/summary.html
 • Sun, P., Lu, X., Xu, C., Sun, W., & Pan, B. (2020). Understanding of COVID-19 based on current evidence. Journal of Medical Virology. John Wiley and Sons Inc. https://doi.org/10.1002/jmv.25722