Vaccine mod coronavirus: USA er i gang med at teste en

21. maj 2020
USA er begyndt at teste en vaccine mod COVID-19 på mennesker gennem forsøgets første fase. Der vil gå lang tid, før resultaterne er tilgængelige, da det indebærer en lang proces at have immunisering klar til masseanvendelser.

I USA er forskere begyndt at teste en vaccine mod coronavirus (COVID-19) på mennesker. Det skyldes, at der er et akut behov grundet den nuværende pandemi. Selvom de forventede resultater er lovende, så skal vi ikke regne med, at de er klar inden for den nærmeste fremtid.

Vaccinens videnskabelige navn er indtil videre mRNA-1273. Disse bogstaver hentyder til den biokemiske mekanisme, der anvendes i deres fremstilling. Det består af en genetisk platform, der transskriberer virussens genomkode for at fortolke den kunstigt. 

Det er i Seattle, at man udfører disse prøver, og det er National Institute of Allergy and Infectious Disease (NIAID) og Kaiser Permanente Washington Health Research Institute (KPWHRI), der finansierer forskningen. De får ligeledes økonomisk hjælp af den bioteknologiske virksomhed Moderna.

Læs også: Coronavirus og diabetes: Beskyt dig selv

Hvad indebærer den første fase af eksperimentering?

For at teste en vaccine mod coronavirus har forskere anvendt et åbent forsøg. Det vil sige, at både forskere og deltagere er klar over den dosis, der vil blive anvendt, og i hvor lang tid.

Dette er anderledes i forhold til blinde prøver eller dobbelt-blinde prøver, hvor én eller begge parter ikke er klar over betingelserne i deres helhed. På samme tid er det ikke et sammenlignende forsøg af placeboer. I stedet evaluerer de blot reaktionen på vaccinen uden at sammenligne det med et andet stof.

I den første fase injicerede forskere stoffet i 45 patienter. Testpersonerne er individer i alderen 18-55 år, som var sunde og raske før eksperimentets start. Det er vigtigt at understrege, at alle deltagere har meldt sig frivilligt.

Hver deltager får indsprøjtet den første dosis af vaccinen, og derefter får de en ny dosis en måned senere. Nogle af deltagerne vil få en dosis på 25 mikrogram, mens andre vil få 100 eller 250 mikrogram.

Nu går der mindst seks uger, før vi kender til de første resultater. Disse resultater vil indikere, om forskerne vil være i stand til at gå videre til den anden fase i eksperimentet.

Indsprøjtning med en vaccine

Teknologien bag testforsøget af en vaccine mod coronavirus

Vaccinens navn hentyder til teknologien, som forskere bruger til at producere den. mRNA er et akronym, der betyder “messenger ribonucleic acid“.

Det er, fordi coronavirus er en RNA-virus. Al dens genetiske information er inde i denne molekyle, som minder om DNA, men som ikke er det samme.

Da coronavirus er en RNA-virus, har den en stor evne til at mutere. Dette forklarer til dels, hvorfor den gik fra at være en partikel, der kun inficerede dyr, til at have evnen til at sprede sig blandt mennesker.

Forskellige COVID-19-stammer er blevet identificeret gennem sekvenser af deres genom. De to primære stammer er S og L. I hvert land, hvor virussen har spredt sig, finder forskere imidlertid gradvist virussens mutationer – hvis de altså har teknologien til at analysere dens genom.

Da virussen har en stor evne til at mutere, blev vaccinen sammensat baseret på de nuværende kendte genomer af coronavirus-varianterne SARS og MERS. Dette er partikler, der tidligere har forårsaget to epidemier blandt mennesker.

Vaccinens sidste skub

Forskere, der har de genetiske oplysninger om SARS og MERS, tilføjede genomsekvensen, der blev fundet i mutationen i Wuhan, Kina. Med disse oplysninger, sammen med mARN-teknologi, var de i stand til at producere vaccinen.

De var også i stand til at udvikle den hurtigt, fordi de formåede at forstå den infektiøse styrke af coronavirussens ydre lag.

Virussens navn kommer fra dens ydre “kronefacon”. Spidserne af “kronen” er en del af en mekanisme, der gennemtrænger celler. Der, i dens spidser, er der en nøgleprotein, der fungerer som en nøgle til at få adgang til cellemembranen i menneskekroppen.

Gå ikke glip af: 5 fantastiske hjemmeøvelser til corona-karantænen

Coronavirussen har skabt en pandemi

Hvad kan vi forvente nu vedrørende en vaccine mod coronavirus?

Testen af denne vaccine giver håb. Det betyder, at der er sket fremskridt i identifikationen af virussen og i den kapacitet, vi har til at forhindre den på et celleplan. Men det er vigtigt at huske på, at eksperimentet stadig kun er i dets første fase.

Vi er nødt til at vente mindst seks uger endnu, før vi kender til de første resultater. Derefter er forskerne nødt til at finde ud af, om resultaterne er gode nok til at igangsætte fase to. Specialister inden for vacciner regner med, at der vil gå et helt år, før en vaccine mod coronavirus vil være helt færdigudviklet og tilgængelig for offentligheden.

  • Casadevall, Arturo, and Liise-anne Pirofski. “The convalescent sera option for containing COVID-19.” The Journal of Clinical Investigation 130.4 (2020).
  • Liu, Cynthia, et al. “Research and Development on Therapeutic Agents and Vaccines for COVID-19 and Related Human Coronavirus Diseases.” (2020).
  • Prompetchara, Eakachai, Chutitorn Ketloy, and Tanapat Palaga. “Immune responses in COVID-19 and potential vaccines: Lessons learned from SARS and MERS epidemic.” Asian Pacific J. allergy Immunol 10 (2020).
  • Chen, Wen-Hsiang, et al. “The SARS-CoV-2 Vaccine Pipeline: an Overview.” Current Tropical Medicine Reports (2020): 1-4.