Sådan bør man vaske frugter og grøntsager under coronavirus-pandemien

4. maj 2020
Coronavirus-krisen har skabt stor opmærksomhed på sikkerhedsforanstaltningerne, som er nødvendige for at kunne undgå spredning af sygdommen. Der er dog visse tvivl med hensyn til, hvordan man skal vaske frugter og grøntsager for at kunne undgå spredning af sygdommen. I denne artikel vil vi give nogle tips.

At vaske frugter og grøntsager ordentligt under coronavirus-krisen, er en vigtig faktor i elminering af mulige smitstoffer, som de måske bærer. Det er derfor vigtigt at kende til de rette trin, man bør følge for at minimere risikoen for at få en sygdom.

Frygt og bekymring er uden tvivl større disse dage på grund af udbruddet af coronavirus. Vejledningerne, vi vil tale om i dag, er dog noget, som man bør følge hver gang, man vil spise frugter og grøntsager. Det gælder endda, hvis man vil spise dem uden skrællen på.

Når vi vasker frugter og grøntsager, eliminerer vi rester af skidt og snavs, der kan sidde på dem. Derudover, bliver vi også nødt til at eliminere alle eventuelle rester af pesticider, bakterier og andre patogener, som kan forårsage forgiftning og problemer med helbredet.

Kan coronavirus spredes gennem fødevarer?

Siden begyndelsen af coronavirus-pandemien, har Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet fulgt situationen nøje. Ifølge rapporter fra denne autoritet, er der ingen nuværende beviser, der indikerer, at fødevarer kan være mulige midler til overførsel af virussen.

“Forskere og myndigheder i hele verden holder øje med spredning af virussen og der har ikke været rapporteret nogen tilfælde af overførsel gennem fødevarer.”

-Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet

Med ordene fra chefforskeren i Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, Marta Hugas, er de kommet til konklusionen baseret på erfaring med tidligere udbrud af coronavirus. Dette inkluderer endda nogle, som er meget lig COVID-19, såsom SARS-CoV eller MERS-CoV. 

Person laver wraps

På nuværende tidspunkt spredes virussen fra person til person, når en sund person indånder dråber, som en smittet person udskiller ved at nyse eller hoste.

Det, som forskning afslører indtil nu, er, at fødevarer ikke er et middel til spredning af coronavirus. Alligevel, er det altid vigtigt at vaske frugter og grøntsager ordentligt.

Opdag også: Flagermus er årsagen bag coronavirus

Sådan skal man vaske frugter og grøntsager korrekt

Som vi allerede har redegjort for, er det meget usandsynligt, at coronavirus spredes gennem fødevarer. At opretholde visse normer indenfor daglig hygiejne vil dog hjælpe med at minimere en hver risiko. For det første, er det vigtigt at vaske hænder med sæbe og varmt vand i mindst 20 sekunder, før man vil vaske frugter og grøntsager.

Man bliver ikke nødt til at bruge sæbe eller opvaskemiddel, når man vil vaske frugter og grøntsager, da det blot kan efterlade rester.

Hvordan vasker man så disse fødevarer korrekt? Vi vil give dig nogle anbefalinger nedenfor.

Sådan vasker man forskellige grøntsager

 • Til bladgrøntsager såsom salat og spinat, adskiller man bladene og vasker dem et af gangen. På den måde, vil man være i stand til at fjerne skidt og eventuelle pesticider og gødning, som kan være tilbage på de indre dele af planten.
 • Til grøntsager med en hårdere konsistens (agurker, squash, peberfrugt osv.)kan man bruge en særlig børste til at vaske grøntsager. Skrub blidt hele overfladen under rindende vand.
 • Når det kommer til blomkål og broccoli, anbefaler vi at skære dem i mindre buketter først. Kom dem derefter i en sigte og læg dem ned i koldt vand. På den måde, vil du være i stand til at rense de indre dele af planten, som du ikke ville kunne nå, hvis du ikke skar den ud.
 • For at vaske rodfrugter, såsom kartofler, rødbede, gulerod og pastinak, kan du lægge dem i blød i kort tid for at blødgøre skidtet. Skrub dem derefter med en børste eller svamp, uden opvaskemiddel, under rindende vand. Vær sikker på, at du altid vasker dem, før du skræller dem.

Sådan vasker man de mest gængse former for frugter

 • Jordbær, blåbær, hindbær osv. er alle meget sarte. Du bør derfor lægge dem i en sigte og lægge dem i koldt vand i kort tid. Skrub dem derefter blidt med dine hænder og skyl dem.
 • Du bør altid vaske frugter med spiseligt skræl, før du spiser dem – hvad end du planlægger at spise skrællen eller ej. Skyl dem under hanen og gnub dem blidt med dine hænder. Nogle eksempler inkluderer fersken, pære, æble, blommer og nektariner.
 • I tilfælde af citroner, kiwi, papaya og andre frugter med uspiseligt skræl, bliver du stadig nødt til at vaske dem, før du skræller dem. Ellers løber du risikoen for at kontaminere det indre af frugten med kniven, du bruger til at skrælle dem.
 • For at  bevare rene frugter og grøntsager bedre, bør du tørre dem med et stykke køkkenrulle.
Person i gang med at vaske frugter og grøntsager

Er det nødvendigt at bruge desinficerende midler, når man vil vaske frugter og grøntsager?

Endnu en gang, er det meget svært og usandsynligt, at coronavirus spredes gennem fødevarer. Myndigheder for sundhed og fødevaresikkerhed anbefaler derfor ikke at anvende desinficerende midler, når man vasker frugter og grøntsager.

Hvis man stadig ønsker at bruge det, så vær sikker på, at produkterne er sikre at anvende på fødevarer. Vær derudover sikker på, at du følger producentens vejledning meget nøje.

Det, som alle eksperter anbefaler, er, at vi følger de grundlæggende normer for hygiejne og fødevaresikkerhed meget nøje. Udover af vaske frugter og grøntsager bør vi også følge disse vejledninger:

 • Vask dine hænder grundigt, før og efter du rører ved fødevarer. Vask også redskaber og overflader grundigt.
 • Hold frugter og grøntsager adskilt fra råt kød og fisk. Undgå at bruge de samme redskaber og skærebræt, når du tilbereder det.
 • Tilbered og opvarm grøntsager, før du spiser dem. Hvis du vil spise en salat, så vær sikker på, at du vasker alle ingredienserne, før du skærer og serverer dem.
 • Vælg friske frugter og grøntsager, som er i god stand.
 • Glem ikke alle de generelle forebyggende forbehold for at undgå spredning af coronavirus.

Gå ikke glip af: COVID-19: Sådan forbedrer du blodomløbet i benene

Det er en grundlæggende sikkerhedsforanstaltning at vaske frugter og grøntsager

Dette er en vejledning, som vi altid bør følge, før vi spiser og tilbereder disse former for fødevarer. Dette kan hjælpe med at beskytte dig mod coronavirus, selvom det er meget usandsynligt, at fødevarer er midler til mulig smitte. På samme tid, vil du eliminere alle rester af skidt, gødning og andre patogener, som kan være på deres overflade.