Venner deler vores byrder og forøger vores lykke

Venner er den familie, vi selv vælger, og de er meget vigtige. Deres tilstedeværelse er i stand til at lindre vores smerte, både fysisk og psykisk.

Venner har evnen til at lindre en intens smerte. De er uden tvivl vores vigtigste skytsengle, ikke blot fysisk, men også psykisk. Venner er næsten ligesom et naturligt smertestillende middel mod vores lidelser.

Der er videnskabelige beviser forbundet med de negative følger af at være alene og manglen på moralsk støtte. Disse ting kan være lige så skadelige som tobak, højt kolestetol, fedme og mangel på motion.

På grund af dette er det godt at have venner. Vi opfordrer til at danne følelsesmæssige forbindelser, involveringer og andre ting, som kan nære vores følelsesmæssige bånd.

Disse bånd giver os et grundlag, som vi kan skabe og forøge vores lykke på. På samme tid kan det lindre vores smerte.

Vedvarende følsesmæssige bånd, et solidt grundlag

fire_veninder

Mange gange snyder vi os selv til at være alene. Vi tror, at vi foretrækker af tage afstand fra andre. Nogle grunde, som vi giver, er frygten for smerte, nederlag og løgnene, som andre fortæller. Men dette tynger os uden tvivl ned.

Lykke, som forøger vores velvære, kan dog komme fra flere forskellige kilder. En kilde er for eksempel at have personer, som vi stoler på i vores liv. At have elskede ved vores side gør os psykisk stærkere

At have en skulder at græde ud ved gør det også nemmere, når tingene ikke går så godt. Stress kan stamme fra mange ting. Nogle af de mest mærkbare er fra at miste vores elskede eller en skilsmisse.

Tilstedeværelsen fra disse personer i vores liv kan hjælpe os med at kæmpe. Deres tilstedeværelse mindsker effekten af dårlige tider.

Så kvaliteten og mængden af tid, som vi tilbringer sammen med vores venner, er nøglen. Deres ord kan berolige vores hjerter. Dette er især vigtigt, når lidelsen begynder at overvælde os.

Psykolog og videnskabsmand James Pennebaker er én af stjernerne indenfor dette område. Dette er takket være hans arbejde ved at validere og kvantificere noget meget vigtigt: han siger, at mødes med venner styrker vores helbred.

to_venner

Venner er naturligt morfin

Vores opfordring til at have venskaber er ikke bare tilfældigt. Oxford universitet udførte for nyligt en interessant undersøgelse omkring dette emne.

Ved at anvende et spørgeskema spurgte de 101 unge mennesker om deres antal og kvaliteten af deres forhold. De spurgte også om deres personlige træk.

Derefter gav de hver person en prøve. Hver person blev bedt om at sidde i en ubehagelig stilling i lang tid. Idéen med denne prøve var at få personerne til at få kramper og føle et ubehag og en smerte.

venner_blomster

Videnskabsmændene kom frem til et interessant resultat. De personer, som har flere venner, var bedre i stand til at udholde smerten end de andre personer.

Så hvis vi går igennem arkiverne, så er der også andre neurologiske undersøgelser, der alle siger det samme. Mennesker er sociale væsener.

På mange forskellige måder finder vi ud af, at vores hjerner er socialt programmeret. Vi har et fuldkomment neuralt-kemisk system, som er ansvarlig for vores forhold til andre: dette er det endogene opioid-system, som anvender beta-endorfiner.

venner_kaffe

Det er en vidunderlig følelse at vide, at man er elsket

Der er et afsnit i bogen “Moon Palace” af Paul Auster. Dette afsnit er et perfekt eksempel på hvor vigtigt det er at vide, at man er elsket.

“Jeg var selvfølgelig ikke klar over det på det tidspunkt, men ved at vide, hvad jeg har nu, så er det umuligt for mig at se tilbage på de dage uden at føle en bølge af nostalgi for mine venner.

Jeg var sprunget ud fra en klippe. Og derefter lige før jeg var ved at ramme bunden, så skete noget ekstraordinært: jeg lærte, at der er personer, som elsker mig. At være elsket på den måde gør en stor forskel.

Det gør ikke faldet mindre, men det giver et nyt syn på, hvad dette fald betyder. Jeg var sprunget ud fra en klippe, og derefter i allersidste øjeblik rækte noget ud og fangede mig i luften. Det, der fangede mig, er det, som jeg kalder kærlighed.

Det er den ene ting, som kan få en mand til at stoppe med at falde. Den ene ting, som er kraftfuld nok til at modvirke tyngdekræften.”

Den vidunderlige følelse af at have et følelsesmæssigt sikkerhedsnet, som beskytter os, kan ikke sammenlignes med noget andet. At vide, at vi er elsket, giver os håb. Det styrker os også og giver os energi.

Så vi opfordrer til at have venner. Dette fylder verden med magi og gør det til et bedre sted at være.

Kilder:

Goleman, D. (2001). Inteligencia emocional. Editorial Kairós. Barcelona.

Johnson, K. & Dunbar, R. (2016) “Pain tolerance predicts human social network size”. Scientific Reports; 6: 25267.

Inagaki, T. K. et al (2015) “Blocking opioids attenuates physical warmth-induced feelings of social connection”. Emotion; 15: 494–500.

Auster, P. (1989) Moon Palace, side 50

FRA INTERNETTET