Det skal du spise, når du har mavepine

For at forsøge at lindre mavepine, er det altid bedre at bruge naturlige løsninger. Dette skyldes, at noget medicin kan gøre situationen værre eller forårsage uønskede reaktioner.
Det skal du spise, når du har mavepine
Elisa Morales Lupayante

Bedømt og godkendt af Idrætspædagog og ernæringsekspert Elisa Morales Lupayante.

Sidste ændring: 25 august, 2022

Mavepine er et meget almindeligt symptom. Det kan udvikle sig fra fordøjelsesbesvær, eller det kan også skyldes dårlige vaner.

Mavepine

I nogle få tilfælde er det forårsaget af kroniske inflammatoriske sygdomme. Det kan også være en ændring i dit nervesystem, der kommer fra stress og angst.

Dette problem er kendetegnet ved en følelse af betændelse i dit maveområde. Det er næsten altid ledsaget af luft i maven, syre og andre symptomer på fordøjelsesbesvær.

Da dette også kan skyldes en fødevareintolerance, kan det også komme sammen med forstoppelse og diarré. Spisning af fødevarer, der ikke er sunde eller spise for meget, øger dets gentagelse og intensitet.

Der er dog visse fødevarer, der hjælper dig med at kontrollere dette problem og de tilhørende symptomer.

I denne artikel ønsker vi at dele det bedste med dig.

Bananer

Bananer har naturlige fibre og anti-inflammatoriske forbindelser. Disse bidrager til en reduktion af din mavepine forbundet med fordøjelsesbesværligheder.

At spise dem reducerer syren i din tarmkanal. Derudover fremmer det væksten af sunde bakterier i tarmene.

De har et højt indhold af kalium. Dette er nødvendigt for at regulere elektrolytterne i din krop efter at have lidt af opkast eller diarré.

De er også rige på naturligt sukker. I stedet for at påvirke din glukose øger de dine energiniveauer og følelsen af mæthed.

Ris

Ris er rig på stivelse og naturlige fibre, der beskytter din maveforing. De beskytter dig mod overdreven mavesyre.

Dette hjælper dine fordøjelsesprocesser. Plus, det har en interessant beroligende effekt på mavepine og inflammation.

Fordelen er, at det ikke tager så lang tid at fordøje. Det forårsager heller ikke syre refluks eller pH-ubalancer i maven.

Æblemos

En lækker æblemos er en hurtig løsning til lindring af mavepine. Dette virker, hvis smerten kommer fra mavekatar, fordøjelsesbesvær og diarré.

Denne fødevare er rig på kostfibre, antioxidanter og essentielle næringsstoffer. Disse tilskynder fordøjelsen til at slippe af med affald.

Den har en høj koncentration af pektin, en naturlig fiber. Dette reducerer tarmbetændelse. Og det tilskynder tarmbevægelse, som helbreder forstoppelse.

Det har også et stort antal væsentlige elementer. Disse hjælper dig med at kontrollere elektrolyt ubalancer, når du er dehydreret fra opkastning eller diarré.

Grøntsagssuppe

Grøntsagssuppe er en god madmulighed, når du har fordøjelsesproblemer. Det hjælper virkelig mod smerte og dehydrering.

Væsken, saltet og næringsstofferne fra grøntsagerne hjælper din krop til at blive hydreret. Samtidig med at det minimerer maveirritation.

Dette skyldes, at det ikke har store mængder fedt. Denne suppe er meget let at fordøje og forårsager ikke uønskede virkninger.

Urtete

En urtete uden koffein reducerer mavebetændelse. Det fremmer også fjernelsen af rester lagret i din tarm. En sådan te kunne være kamille.

Disse teer er lave på kalorier og rige på antioxidanter. De er nyttige til styring af mavesyre. De er også gode til at forhindre syre refluks.

Plus, de har antispasmodiske og smertestillende egenskaber. Disse hjælper med at reducere mavesmerter forårsaget af smerte og fordøjelsesbesvær.

Kokosmælk

Økologisk kokosvand er en fantastisk løsning til at lindre fordøjelses ubehag og smerter. Denne drik har mange vigtige næringsstoffer såsom C-vitamin og kalium. Disse er nødvendige for at modvirke virkningerne fra dehydrering.

Den har meget få kalorier, og den er rig på naturlige fibre. Disse øger tarmbevægelser for at forhindre betændelse og forstoppelse.

Det er et godt middel mod diarré. Dette skyldes, at dets naturlige elektrolytter forhindrer mineralsaltets ubalancer.

Ingefær

Denne ingrediens er kendt over hele verden for dets fordøjelses- og anti-inflammatoriske egenskaber. Ingefær er en fantastisk løsning til enhver form for smerte.

Dets aktiv forbindelse, gingerol, giver ikke bare det dets unikke krydrede smag. Det giver også evnen til at beskytte din mave for at kontrollere dens primære problemer.

Tilføjelse af den til smoothies, supper og andre opskrifter er en god måde at drage fordel af dens kvaliteter. Dette giver dig mulighed for at optimere din maves sundhed.

Naturlig yoghurt

Du bør også spise naturlig yoghurt, der er rig på probiotika. Dette er en god måde at bekæmpe og forhindre mavepine på.

Denne fødevare fremmer sund bakterievækst i dine tarme. Den reducerer også ubalancer i dine maves pH-værdier.

Det styrker dit immunsystem og hjælper dig med at bekæmpe skadelige bakterier og parasitter.

Hav alle disse fødevarer i tankerne, hvis du har mavepine. Spis dem for at hjælpe med at kontrollere dine symptomer. Hvis smerten fortsætter, skal du tale med din læge for at få en god diagnose og behandling.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • K. P. Sampath Kumar, Debjit Bhowmik, S. Duraivel, M. Umadevi. (2012). Traditional and Medicinal Uses of Banana. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry. http://www.phytojournal.com/vol1Issue3/Issue_sept_2012/9.1.pdf
  • Moreno-Salazar, S. F., Robles-Zepeda, R. E., & Johnson, D. E. (2008). Plant folk medicines for gastrointestinal disorders among the main tribes of Sonora, Mexico. Fitoterapia. https://doi.org/10.1016/j.fitote.2007.07.009
  • Holtmann, G. (2010). Functional Gastroduodenal Disorders. In Practical Gastroenterology and Hepatology: Esophagus and Stomach. https://doi.org/10.1002/9781444327311.ch55
  • Dulai, G. S., & Jensen, D. M. (2006). Treatment of watermelon stomach. Current Treatment Options in Gastroenterology. https://doi.org/10.1007/s11938-006-0036-1
  • Jiang T, Gao X, Wu C, et al. Apple-Derived Pectin Modulates Gut Microbiota, Improves Gut Barrier Function, and Attenuates Metabolic Endotoxemia in Rats with Diet-Induced Obesity. Nutrients. 2016;8(3):126. Published 2016 Feb 29. doi:10.3390/nu8030126
  • Salehi, M., Karegar-Borzi, H., Karimi, M., & Rahimi, R. (2017, February 1). Medicinal plants for management of gastroesophageal reflux disease: A review of animal and human studies. Journal of Alternative and Complementary Medicine. Mary Ann Liebert Inc. https://doi.org/10.1089/acm.2016.0233
  • Kalman DS, Feldman S, Krieger DR, Bloomer RJ. Comparison of coconut water and a carbohydrate-electrolyte sport drink on measures of hydration and physical performance in exercise-trained men. J Int Soc Sports Nutr. 2012;9(1):1. Published 2012 Jan 18. doi:10.1186/1550-2783-9-1
  • Nikkhah Bodagh M, Maleki I, Hekmatdoost A. Ginger in gastrointestinal disorders: A systematic review of clinical trials. Food Sci Nutr. 2018;7(1):96–108. Published 2018 Nov 5. doi:10.1002/fsn3.807
  • Adolfsson, O., Meydani, S. N., & Russell, R. M. (2004, August). Yogurt and gut function. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1093/ajcn/80.2.245

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.