Tidsløs lærdom: Det kan de "tre vise aber" lære os

Du har sikkert allerede set det famøse billede af de tre vise aber. Men vidste du, hvad de virkelig betyder?
Tidsløs lærdom: Det kan de "tre vise aber" lære os

Sidste ændring: 05 oktober, 2018

Den klassiske historie om de tre vise aber fra Toshogu shrine handler om en simpel og tidsløs lærdom: Vi bliver nødt til at være forsigtige med, hvad vi siger, hvad vi hører, og hvad vi ser.

Den famøse helligdom befinder sig i Japan. Udskæringerne af aberne – en, der dækker sin mund, en anden øjnene og den sidste sine ører – stammer fra 1636.

Få billeder har krydset så mange grænser og bestået i så mange årtier som disse. Nu er de tre vise aber et ikon.

Betydningen af dette billede blev dog langsomt tabt, som tiden gik.

Japanerne refererer for eksempel til et filosofisk adfærdskodeks om påpasselighed:

“Se intet ondt, hør intet ondt, ytr intet ondt.”

Denne lektie, som kommer fra skrivningerne fra Konfutse. For mange giver det en følelse af “overgivelse.”

Historikere ser dog en sammenhæng mellem billedet af de tre aber og Sokrates’ tre filtre.

Dermed kan dette ikon give et meget mere nyttigt budskab for vores moderne liv. Dette billede har intet at gøre med den gamle østlige underdanighed, som blev fremtvunget ved ikke at se eller høre retfærdighed.

 

Sokrates’ prøve kan sammenlignes med de tre vise aber

For at forstå ligheden mellem de tre viser aber og Sokrates’ tre filtre er det nyttigt først at forstå en historie og en lærdom:

En discipel kom for at informere Sokrates om, at en person havde kritiseret ham.

Før den nervøse elev overhovedet kunne åbne munden, stillede Sokrates ham disse tre spørgsmål. Dette er tre filtre, som disciplen skulle tænke over, før han henvendte sig til Sokrates. De var:

  • Sandhed: Er det, du skal til at fortælle, virkelig sandt? Har du tjekket alt, du skal til at fortælle mig, grundigt, påpasseligt og med selvkontrol for at sikre, at det er rigtigt?
  • Godhed: Er det, du skal til at fortælle mig, godt og venligt?
  • Nødvendighed: Er det, du skal til at fortælle mig, nødvendigt? Er det nyttigt eller nødvendigt at fortælle mig det?

Disse tre filtre fungerer som en vejledning til at hjælpe os til at være mere forsigtige, påpasselige og kritiske overfor alt, hvad vi siger.

Mange personer mener, at det er den samme historie, som de tre vise aber ved Toshogu shrine fortæller os. Sokrates prøve kan dermed sammenlignes med de tre vise aber.

Det kan de tre vise aber lære os

Lad os se nærmere på det famøse billede.

Historien om de tre vise aber kan sammenlignes med Sokrates prøve.

Aben, der dækker sin mund: Iwazaru 

Iwazaru er den lille abe, som du kan se til venstre på billedet.

For den japanske filosof repræsenterer denne abe nødvendigheden af ikke at ytre onde ting. Det er endda forbundet med anbefalingen om ikke at udtrykke sin egen utilfredshed eller negative følelser.

Forsigtighed er også en del af ikke at lade vores følelsesmæssige verden blive vist for meget. Det handler om at være fattet og have kontrol over sig selv.

I forhold til, hvordan det passer sammen med Sokrates tre filtre, har det meget at gøre med nødvendigheden af ikke at sladre om andre.

Det skyldes, at rygter ikke altid er rigtigeDe er ikke gode, og det er ikke altid nødvendigt at sige dem højt.

Aben, der dækker sine ører: Kikazaru 

De tre vise aber fortæller os, at vi ikke skal sprede skadeligt sladder.

Kikazaru er aben i midten.

I Japan bliver personer, som spreder rygter, kritik eller dårlige nyheder set meget negativt på.

Dermed tror japanerne, at det er bedre at dække sine ører for bestemte former for information for at kunne bevare deres balance.

Denne traditionelle tanke lyder måske en smule chokerende her i den vestlige verden. Trods alt er dårlige nyheder, sladder og kritik at finde alle vegne hele tiden.

Hvis vi anvender Sokrates’ tre filtre, kan vi dog se, hvordan det kan give mening for os:

  • Nogle gange har vi brug for at få negativ information, fordi det er nyttig information. For eksempel fortæller man sin chef, at kunderne ikke er tilfredse, og at chefen bør arbejde på at holde fast i dem.

Hvis informationen ikke er nødvendig og også er skadelig, er det dog på tide at gøre som aben Kikazaru: Dæk din mund.

Aben, der dækker sine øjne: Mizaru

De tre vise aber kan stadig lære os noget i dag.

Ifølge den filosofiske og moralske kode santai er det bedre ikke at se, høre eller tale om uretfærdighed. Som vi ved holder dette dog ikke i det virkelige liv.

Hvis vi ser på billedet af den tredje abe gennem Sokrates’ filtre, indser vi dog noget. Det er en direkte invitation til at lukke vores øjne overfor ting, som ikke er nyttige eller gode.

Luk dine øjne for mørket for at fokusere dit blik mod det lysere, mere håbefulde og mere betydningsfulde.

Overordnet set lærer disse tre aber os om vores egne behov og om altid at være forsigtige og påpasselige, især når det handler om skadelige eller negative tanker.

“Pas på, hvad du siger. Dæk dine ører overfor alt, der ikke er nyttigt eller gavnligt, og dæk dine øjne for alt det, der er skadeligt og gør dig ulykkelig.”


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.