Betydningen af at vide, hvordan man lytter

Det er tydeligt, at lytte ikke er en passiv handling. For at være gode til at lytte bør vi ikke prøve på at blive midtpunkt, når nogen prøvet at fortælle os noget.
Betydningen af at vide, hvordan man lytter

Sidste ændring: 09 august, 2022

Betydningen af at vide, hvordan man lytter. Det er ikke nemt at lytte. Nogle gange tror vi, at vi allerede er gode til at lytte blot ved at høre de ord, der kommer ud af en anden persons mund.

Intet kunne være mere stik modsat sandheden. Lad os give et eksempel. Forestil dig to venner. Den ene fortæller den anden, at de havde et skænderi med deres mor dagen forinden.

Den første ven er bekymret, men så snart de begynder at tale, udnytter den anden ven muligheden for at referere til en lignende situation, han eller hun har stået i.

Var den anden ven virkelig god til at lytte? Nej, for den anden ven har brugt sin bekymring til at nævne sin egen oplevelse og har derfor flyttet sig fra at lytte til at blive hørt.

Sandheden er, at den anden ven egentlig ikke lyttede til sin ven.

Fejl, vi laver, når vi lytter til andre

Kvinde der raaber af sin kaereste

Du tvivler måske på al denne information. Du siger måske endda til dig selv “Men jeg er god til at lytte!”

Det er derfor, vi mener, det er vigtigt at nævne de mest gængse fejl, som vi laver, når vi “lytter” til andre.

Den første fejl er det eksempel, vi nævnte ovenfor. Nogle fortæller os om en oplevelse, som bekymrer dem, og vi bruger det til at tale om os selv.

I et andet tilfælde, som måske er mere drastisk, vil den anden ven hurtigt skifte emne. For eksempel hvis ens ven fortæller om skænderiet, som de havde med deres mor, og vores svar er “Trist. Forresten, hvordan gik det på arbejdet i går?”

I det tredje tilfælde vil personen, som “lytter” bagatellisere problemet, som den anden person nævner, og sige sætninger som “det skal du ikke bekymre dig om”, “det er noget pjat” eller “det vil snart være overstået.”

Anbefalet læsning efter “Betydningen af at vide, hvordan man lytter”:

Det kan gøre lige så ondt at miste venner som at slå op

Til sidst er den fjerde fejl, at man fortæller den anden person, hvad de skal gøre, og kommer med råd og løsninger, som de måske ikke er i stand til at opnå.

Kvinder der snakker sammen

Som du kan se, bliver den anden person ikke rigtig hørt i nogle af disse tilfælde. Men vi bruger det, de siger, til at tale om os selv.

At undgå andre personers bekymringer

Disse fakta får os måske til at tænke, at vi tror, vi er gode til at lytte, men at vi faktisk bare gerne vil tale om os selv.

Sandheden er, at det er et forløb, som kræver opmærksomhed, at blive god til at lytte. Man skal henvende sig til den anden persons bekymringer og ikke afbryde den anden person ved at nævne sine egne personlige problemer.

Selv når vi fortæller andre, hvad de skal gøre, skaber vi fokus på vores egen måde at se tingene på.

Det er rigtigt, at man kan komme med sit synspunkt. Men man bør ikke fortælle den anden person, hvordan de bør reagere, eller hvad de bør sige. For man er ikke i deres situation. Hvis man gør dette, prøver man blot at få sig selv til at være til stede via den anden person.

Par der har en dialog

Når man ikke lytter ordentligt til en person, ønsker man på en eller anden måde at skille sig ud, og ens eget ego træder frem.

Selvom det lyder svært at acceptere, så undgår vi andres bekymringer, når vi ikke lytter ordentligt.

Sådan bliver man god til at lytte

Nu har vi pointeret de fejl, som vi laver, når vi “lytter”. Så selv når vi tror, vi gør det godt, er det vigtigt, at vi lærer at lytte igen.

Det er derfor, det er vigtigt at følge de råd, som vi vil nævne nedenstående:

  • Kom aldrig med løsninger: Som vi allerede har nævnt, bør man ikke komme med løsninger på den anden persons problem eller fortælle dem, hvad de skal gøre. Vi kan dog stille den anden person spørgsmål, som får dem til at tænke over deres problemer og tage beslutningerDette er en god måde at lytte på.
  • Dyk dybere ned i emner: Hvis du virkelig lytter, så stil spørgsmål, som viser din interesse i at vide mere om det, som den anden person har fortalt dig. Spørgsmål såsom “hvordan har du det med det?” og “hvad vil du gøre?” er nogle eksempler på ting, du kan spørge om.
  • Undgå at tale om dig selv: Fokusér kun på den anden person og det, de prøver at fortælle dig. Undgå at tale om dig selv, med mindre den anden person direkte spørger dig om en lignende situation, du har stået i.
  • Undervurdér ikke situationen: Selvom situationen måske virker ligegyldig for dig, så er det vigtigt for den anden person, som fortæller dig om det. Så prøv aldrig at bagatellisere den.
Person der snakker, person der lytter - hvordan man lytter

Gå ikke glip af denne artikel efter “Betydningen af at vide, hvordan man lytter”:

Undertrykte følelser blokerer din lever

Nu ved du, hvordan man virkelig lytter på en oprigtig måde uden at tænke på sig selv, men kun på det, som den anden person fortæller dig.

Vi bliver nødt til at komme af med idéen om, at lytte er en passiv handling. For den er meget aktiv. Det er derfor, det er nødvendigt at lære sig selv at lytte.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Milićević-Nešić, I. (2016). Do we know how to listen?. ABC-časopis urgentne medicine, 16(2), 21-24.
  • Miguens, E. M. (2015). ¨ To know how to listen¨. Ability first-rate ability in the Teaching–Learning process. Revista Cubana de Tecnología de la Salud, 6(1), 31-41.
  • Torralba, F. (2009). El arte de saber escuchar. Editorial Milenio.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.