Følelsesmæssigt distancerede mennesker: Hvad du behøver at vide

Følelsesmæssigt distancerede mennesker har en tendens til at etablere en barriere mellem sig selv og andre og undgå tætte bånd. Få mere at vide om, hvorfor de gør dette, og hvad du kan gøre ved det i denne artikel.
Følelsesmæssigt distancerede mennesker: Hvad du behøver at vide

Sidste ændring: 03 maj, 2022

Intet synes at røre eller påvirke dem. De er som et isbjerg. Dette er det billede, vi har af følelsesmæssigt distancerede mennesker: Som om de har et beskyttende skjold, der gør, at intet rører dem.

Det er dog vigtigt at understrege, at dette er en forsvarsmekanisme. Det er en streng kontrol over følelserne, der er resultatet af tidligere erfaringer. Lad os se, hvad det handler om i dagens artikel.

Hvordan er følelsesmæssigt distancerede mennesker?

Følelsesmæssigt distancerede mennesker er dem, der opsætter en barriere mellem sig selv og andre.

Når vi er sammen med følelsesmæssigt distancerede mennesker, føles det altid som om, at man kun kan tale om bestemte emner og op til et vist punkt. For når snakken synes at blive dyb, lukker de ned uden at give flere detaljer eller anledning til spørgsmål.

Generelt er de emner, de taler om, trivielle, uden den store betydning. Samtidig opdager vi, når vi tænker på, hvor meget vi kender denne person, at det er meget lidt, da de aldrig åbner op.

De virker som kolde mennesker, der er forsigtige med at udtrykke sig, da de ikke bryder sig om at føle sig udsat og sårbare. Derfor tjener denne barriere som en beskyttelse. De søger ikke intimitet i deres forhold.

For denne type person har livet ingen følelsesmæssige nuancer. Intet berører dem, og intet påvirker dem, hvad enten det drejer sig om positive eller negative oplevelser.

Mand er eksempel på følelsesmæssigt distancerede mennesker

Den følelsesmæssigt distancerede person afslutter samtaler, når han/hun overvejer, at han/hun kan begynde at afsløre følelser.

Vi tror, at du også vil nyde at læse denne artikel: Jeg-budskaber: En god kommunikationsstrategi

De mulige årsager til følelsesmæssig distance

Der er mange forskellige årsager til, at en person kan have svært ved at udtrykke sine følelser. Blandt dem finder vi følgende:

  • Læring af erfaringer: Vores følelsesunivers udvides eller skrumper på grund af mulighederne for at komme i kontakt med vores følelser. En af disse oprindelige erfaringer stammer fra vores tidlige barndom. Når vores tanker, følelser og præferencer bliver taget i betragtning af de voksne og menneskerne omkring os, lærer vi, at de er vigtige. Ellers bliver vores følelsesmæssige oplevelser forarmet, når der ikke er plads til følelser, eller når de alle sammen indikerer det samme. For at forsvare os selv eller for at undgå at føle ubehag begynder vi derfor at dække dem til og lukke munden på dem.
  • Invalidering af følelser og emotioner: Dette kan forekomme i langvarige forhold eller i en tidlig alder. Sætninger som “Du skal ikke græde” og “Det er ikke noget særligt” kan have været udløsende for, at disse mennesker har lært, at det, der sker med dem, ikke er vigtigt, eller at de skal løse det selv. Dette sker ofte i barndommen.
  • At have været genstand for latterliggørelse: Dette går hånd i hånd med det foregående punkt. Når dette sker, kan en person blive distanceret efter at være blevet drillet for at have udtrykt, hvordan han/hun havde det. Derfor foretrækker han/hun at holde det for sig selv og ikke blive afsløret.

Hvordan man nærmer sig følelsesmæssigt distancerede mennesker

At nærme sig følelsesmæssigt distancerede mennesker kan kræve en stor indsats, som ofte er ledsaget af frustration. Der er dog nogle anbefalinger, som vi kan tage hensyn til:

  • Undgå at lægge pres på dem: Uanset hvor meget du insisterer igen og igen, vil de først åbne sig, når de føler sig trygge og sikre. Det sker, når de ikke længere føler sig truet. Så det er en god idé at undgå at lægge pres på dem, hvilket kun forårsager mere mistillid.
  • Tid og tålmodighed: Tillidsfulde forhold udvikler og konsoliderer sig med tiden. Først da er en person i stand til at føle sig sikker og åbne sig. Husk på dette.
  • Acceptér, at vi ikke alle har de samme muligheder for at udtrykke os: Det er afgørende ikke at forsøge at ændre personen, men at acceptere, at han/hun har grænser og en unik måde at etablere relationer på. Det er det, der vil give dig selvtillid og sikkerhed til at udtrykke dig, når du har lyst.
  • Begynd med trivielle emner: Selv om du ved, hvad der sker i hans/hendes liv, skal du starte med meningsløse emne, som er af ringe betydning. Kommunikér også ved at dele, hvordan du har det og de ting, der sker for dig. Lidt efter lidt vil I kunne komme tættere på hinanden og skabe en atmosfære med større intimitet.
Mor og søn taler sammen

Den type relationer, der blev etableret i barndommen, har en tendens til at betinge vores evne til at danne mere intime relationer i voksenalderen. For de betinger vores reaktion på vores følelser.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Houdini syndrom: Undslipper fra følelsesmæssig involvering

Det er sundt at udtrykke følelser

Følelser er til stede i vores liv som en værktøjskasse, vi har til at håndtere forskellige situationer. Frygt advarer os således om, at vi er i fare og opfordrer os til at træffe foranstaltninger for vores overlevelse. Glæde fortæller os derimod, hvad der får os til at føle os trygge.

At fornægte dem er at løbe tør for værktøjer, selv om situationer, der påkalder dem, bliver ved med at opstå. Med andre ord kan vi undgå at vise, hvad vi føler, men vi vil aldrig kunne undgå at blive påvirket af følelser. Det har en betydelig omkostning at gøre det.

Selv om man tror, at det at undgå at vise følelser gør dem mindre sårbare, er det modsatte faktisk tilfældet. Da de er blinde for deres følelser, er følelsesmæssigt distancerede mennesker fængslet af dem. For de er ikke bevidste om dem. Når de oplever dem, ved de ikke, hvordan de skal håndtere dem.

Et godt udgangspunkt er at analysere vores overbevisninger om, hvad det vil sige at udtrykke følelser eller at være følelsesladet.

Mange gange begrænser vi os selv, fordi vi tror, at det får os til at virke følsomme og sårbare, eller at de kan skade os. Hvis vi identificerer, hvad disse underliggende overbevisninger er, kan vi forstå adfærd og forsøge at ændre det til mere funktionel adfærd.

Derfor er det sundere at acceptere følelser, arbejde med dem, opleve dem og finde en måde at leve med alle sider af mønten på. Der er gode og dårlige situationer i livet. Ved at lære at acceptere vores følelser kan vi lære at udleve dem alle på den bedst mulige måde.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Fernandez, Ana María, & Dufey, Michele, & Mourgues, Catalina (2007). Expresión y reconocimiento de emociones: un punto de encuentro entre evolución, psicofisiología y neurociencias. Revista Chilena de Neuropsicología, 2(1),8-20.[fecha de Consulta 17 de Marzo de 2022]. ISSN: 0718-0551. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=179317882002
  • Heras Sevilla, D., Cepa Serrano, A., & Lara Ortega, F. (2016). Desarrollo emocional en la infancia. Un estudio sobre las competencias emocionales de niños y niñas. International Journal of Developmental and Educational Psychology. Revista INFAD de Psicología.1(1), 67.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.