Houdini syndrom: Undslipper fra følelsesmæssig involvering

Alt så ud til at gå godt, da den person, du var sammen med, pludselig forlader dig uden yderligere forklaring. Hvad skete der? Hvorfor opstår denne situation? Forklaringen kan ligge i Houdini syndrom.
Houdini syndrom: Undslipper fra følelsesmæssig involvering

Sidste ændring: 26 august, 2021

Houdini syndrom refererer til den ungarske tryllekunstner fra det 19. århundrede. Men i dag refererer vi til en form for psykologisk og følelsesmæssig flugt, der har meget at gøre med den mekanisme, som styrer undgåelse.

Derfor er mennesker med Houdini syndrom kendetegnet ved at flygte fra job, forpligtelser og relationer efter en vis tid. Generelt har de en tendens til hurtigt at engagere sig i en aktivitet eller et forhold. Men jo større engagement, jo større er behovet for at flygte fra det. Derfor kommer der en dag, hvor de simpelthen forsvinder.

Mennesker, der lider af Houdini syndrom, afspejler blot et dybere symptom, der opstår, selv på det sociale niveau, hvilket ikke hjælper dem med at etablere sunde og varige bånd mellem individer. Hvorfor opstår dette fænomen nu?

Flydende samfund og moderne forpligtelser

Uanset æra har der altid været mennesker, der har haft svært ved at etablere varige bånd og forpligte sig. Vores nuværende samfund er imidlertid for individualistisk i forhold til andre tider i historien.

Desværre ses mennesker i stigende grad som blot midler eller objekter. Denne situation betyder, at vi ofte tror, at venskaber eller relationer aldrig vil vare evigt.

I dag er bånd til andre svagere og mere diffuse. Det virker som om, folk kan udskiftes når som helst og hvor som helst. Intet varer evigt, og mange griner måske af dette koncept.

Hverken ting eller relationer ser ud til at være skabt til at vare ved. Svage bånd er som overfladiske rødder. Ved det mindste besvær falder alt sammen.

Et sort-hvidt foto af en mand, der går væk fra en kvinde

Faser af Houdini syndrom

Houdini syndrom forekommer normalt gradvist i faser. Det går fra at give alt, til at forsvinde, ofte sporløst. Klassisk set kan vi skelne mellem følgende tre faser:

  • Den første fase med et sentimentalt brag: I denne fase bliver vi forelskede, og det ser ud til, at alt kommer til at gå meget godt, at vi er heldige at have mødt vedkommende og have dem ved vores side. Alt er perfekt, og vores drømme projiceres som virkelighed med den person. Imidlertid er denne fase normalt overstået så hurtigt, som den blev skabt
  • Den anden fase med tvivl: Da forholdet har et rystende fundament eller lavvandede rødder, kan der opstå tvivl om forholdets pålidelighed. Intet er så smukt, som det var i starten, og vi er uklare om, hvad der skal ske. Usikkerheden sætter ind.
  • Den tredje fase med følelsesmæssig flugt: Personen flygter fra forholdet. De forlader os, måske uden at give nogen forklaringer. Den anden person kan afbryde kontakten radikalt, og det er ikke ualmindeligt aldrig at høre fra dem igen.

Hvorfor kan denne følelsesmæssige flugt forekomme?

En kvinde, der sidder alene på en bænk på en bakke

Der kan være 3 faktorer, hvis samtidige handling kan svare til en eksplosiv cocktail:

  • Umodenhed: Afledt af den mangel på følelsesmæssig uddannelse, som nogle mennesker har. Mange har stereotype idéer om, hvordan relationer skal være, og ved ikke, hvordan de skal håndtere dem. Der er også en frygt for forpligtelse eller manglende evne til at planlægge sit eget liv.
  • Et individualistisk samfund: Dagens samfund, som vi nævnte tidligere, lægger ikke længere vægt på stabile relationer, dannelse af familier og sex som et udtryk for kærlighed og transcendens. I stedet har en slags misforstået frihed, der viser sig som individualisme, erstattet disse værdier.
  • Internet, sociale medier og nye teknologier: Afslutningsvis giver sociale netværk os det indtryk, at vi har snesevis af potentielle partnere inden for rækkevidde – mennesker, der har os på standby, som skriver til os, sender os fotos. Under disse omstændigheder er det svært at fokusere og blive hos kun én person og give afkald på alle andre i henhold til den stereotype, samfundet skaber.

Houdini syndrom er ikke den eneste mulighed

Afslutningsvis er situationen måske ikke den mest gunstige for mange, men vi skal undgå at være ofre for flugt og undgå at flygte fra os selv. Houdini syndrom er mere og mere hyppigt i dette flydende samfund, men det er ikke den eneste adfærdsmæssige mulighed.

Derfor bør vi passe på den person, vi er sammen med. Derudover bør vi ikke lege med andres følelser, ligesom vi bør passe på vores eget selvværd og håndtere frygten for angiveligt at give afkald på en lang række partnere.

Det kan interessere dig ...
Tvivl inden du bliver gift: Hvad kan du gøre?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Tvivl inden du bliver gift: Hvad kan du gøre?

Tvivl inden du bliver gift? Det er helt normalt, men du skal vide, hvordan du styrer det. Derfor vil vi give dig nogle tips.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Estévez, J. V., & Martin, A. (2016). La concepción del individualismo de Hayek y Friedman. Revista de filosofía84(3), 99-114.
  • González Fernández, S., Zayas García, A., & Guil, R. (2015). Relaciones personales en la sociedad de las redes sociales virtuales.
  • Singer, I. (2000). La naturaleza del amor: El mundo moderno (Vol. 3). Siglo XXI.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.