Sådan kan man forbedre sit følelsesmæssige helbred

At have et godt følelsesmæssigt helbred hjælper os med at imødekomme udfordringer, som vi møder hver dag. Hvordan kan vi håndtere vores følelser bedre? Læs med her for at få svaret!
Sådan kan man forbedre sit følelsesmæssige helbred
Isbelia Esther Farías López

Skrevet og kontrolleret af filosof Isbelia Esther Farías López.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Når vores følelsesmæssige helbred er sundt, vil det hjælpe os med bedre at håndtere vores reaktioner i stressende situationer. Folk fokuserer ofte på deres fysiske helbred. De ser ikke, hvor vigtigt det er at opretholde den følelsesmæssige balance for at reagere på udfordrende situationer.

Ifølge nogle forfattere involverer det følelsesmæssige helbred “ansvarlig håndtering af følelser, tanker og adfærd”. Denne definition indebærer at være i stand til at genkende alt, hvad vi føler og tænker. Det betyder også at give det et navn, acceptere det og integrere det i vores liv.

Personer med et sundt mentalt helbred kan kontrollere deres følelser på en selvsikker måde. De har også et godt selvværd samt personlige forhold. Ikke at passe på sit følelsesmæssige helbred kan dog føre til lidelser såsom angst eller depression, som nogle studier viser.

Dette sker, fordi tristhed, angst, vrede og depression når høje niveauer af intensitet over længere tid, hvilket forårsager ændringer i adfærd. Dette får folk til at glemme sunde vaner, hvilket øger risikoen for at udvikle afhængighedsskabende adfærd. Det kan derudover endda sætte dit helbred i fare.

Hvordan kan vi så forbedre vores følelsesmæssige helbred?

Sådan kan vi forbedre vores følelsesmæssige helbred

Ifølge Instituto Superior de Estudios Psicológicos (det spanske højere institut for psykologiske studier) forårsager det, at have et sundt følelsesmæssigt helbred, en øget generel velvære. Det er vigtigt at forstå, at alle følelser er gyldige, eftersom de alle spiller en rolle i vores liv.

Selvom vi måske tænker, at nogle følelser er negative eller uønskede, så er det dermed vigtigt at lære at håndtere dem ordentligt uden at prøve at undertrykke dem. Dette fører til et bedre følelsesmæssigt helbred og mindre sandsynlighed for at lide af stress, angst og depression blandt andre lidelser.

Hvad kan vi gøre for at forbedre vores mentale helbred?

Der er faktisk små tilpasninger, som hjælper med at træne vores sind til bedre at kunne håndtere vores følelser. Nedenstående vil vi give dig nogle generelle tips.

Du vil måske også være interesseret i at læse: 7 giftige følelser, der forhindrer dig i at være lykkelig

Genkend dine følelser

Kvinde mediterer for at forbedre sit følelsesmæssige helbred

Lær at genkende dine følelser, og find ud af, hvad der får dig til at føle dig frustreret, vred eller ked af det. Som vi nævnte, bør du ikke prøve at undertrykke dem, men snarere acceptere, at de er en del af dig. Du oplever dem af en årsag.

Udtryk dine følelser

Et sundt følelsesmæssigt helbred går hånd i hånd med at udtrykke sine følelser. Hvis du føler dig utilpas og dette forårsager spænding, så kan det forårsage problemer. Hvad end du er på arbejde eller derhjemme, er det vigtigt at lære, hvordan man udtrykker sine følelser på en passende måde.

Tænk først og handl bagefter

Dette er nødvendigt, eftersom intense følelser kan få os til at overreagere, og man vil måske fortryde det senere. For at undgå det er det bedst at tænke over konsekvenserne, før man gør noget.

En måde at gøre det på er ved at skrive sine følelser ned. Det giver dig nok tid og plads til at analysere dem bedre.

Anvend afslapningsteknikker til at hjælpe dit følelsesmæssige helbred

Som nævnt i journalen, Complementary Therapies in Medicine er meditationsteknikker en ressouce med positive effekter i stresshåndtering. Det er derfor en god idé at anvende strategier såsom mindfulness, meditation, yoga og andet.

Tag en pause

Kvinde nyder kaffe udenfor som en del af at forbedre sit følelsemsæssige helbred

At leve et liv i et hurtigt tempo er en af grundene til, hvorfor vi konstant er stressede eller ængstelige. Det er derfor godt at tage tid til sig selv, leve roligt og nyde de mest simple ting.

Lav de ting, der får dig til at føle dig rolig, fuldkommen og glad.

Få nok hvile til at hjælpe dit følelsesmæssige helbred

Søvn af dårlig kvalitet, tilføjet til en hektisk livsstil, påvirker vores humør betydeligt. På grund af det er det vigtigt at sove ordentligt i mindst 7 timer uden forstyrrelser. Man skal også tage pauser i løbet af dagen til at hvile.

Skab positive forbindelser til andre

Gør dit bedste for at komme væk fra giftige forholdHvis du omgiver dig selv med personer, der opbakker dig, bliver dit følelsesmæssige helbred også forbedret. Derudover bliver du også nødt til at fokusere på positive ting og prøve ikke at beklage dig for meget (eller være sammen med andre, der beklager sig for meget!).

Positive forhold opstår også, når man gør gode ting for at hjælpe andre på grund af en oprigtig lyst til at hjælpe.

Lær nye ting

Du må aldrig stoppe med at være nysgerrig på verden omkring dig. Du kan lære nye sprog, begynde på en ny bog, melde dig til et kursus og mange andre ting.

Alle mennesker er forskellige, og vi har alle forskellige behov. For at være sund er det dog vigtigt at arbejde på sit følelsesmæssige helbred også.

Det kan interessere dig ...
Følelsesmæssige smerter: Genkend og plej disse 7 typer
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Følelsesmæssige smerter: Genkend og plej disse 7 typer

Der er mange typer af følelsesmæssige smerter, der kan forsvinde, hvis du begynder at tage vare på din indre verden, og undgår fysisk smerte.  • Bisquerra Alzina, R., & Pérez Escoda, N. (2007). Las competencias emocionales. Educación XX1.
  • Bisquerra Alzina, R. (2003). Educación emocional y competencias básicas para la vida. Revista de Investigación Educativa, RIE.
  • Cano-Vindel, A., & Miguel-Tobal, J. (2001). Emociones y salud. Ansiedad Estrés.
  • Velázquez, S. (2013). Salud Física y emocional. Programa Institucional Actividades De Educacion Para Una Vida Saludable.
  • Gardiner P, Sadikova E, Filippelli AC, et al. Stress Management and Relaxation Techniques use among underserved inpatients in an inner city hospital. Complement Ther Med. 2015;23(3):405–412. doi:10.1016/j.ctim.2015.03.006