Makeup-fikseringsmidler: Hvad de er, og hvordan man bruger dem korrekt

Høje temperaturer ødelægger ofte vores makeup. Find ud af, hvad makeup-fikseringsmidler er, og hvordan du bruger dem her.
Makeup-fikseringsmidler: Hvad de er, og hvordan man bruger dem korrekt

Sidste ændring: 22 april, 2023

Det er sket for mere end én af os. Vi lægger en fejlfri makeup, men når vi forlader huset, ender de høje sommertemperaturer eller dagens aktiviteter med at ødelægge alt arbejdet i de tidlige morgentimer. Kan du relatere ? Så er det tid til at bruge makeup-fikseringsmidler. Udforsk, hvad de er, og hvordan du bruger dem.

I modsætning til hvad mange tror, bruges dette produkt ikke kun i underholdningsindustrien. På grund af dets egenskaber er det i dag tilgængeligt i præsentationer, der er inden for alles rækkevidde. Det er således ikke længere nødvendigt at rette på makeup med jævne mellemrum.

Hvad er makeup-fikseringsmidler?

Makeup bruges ofte til at øge ansigtets tiltrækningskraft eller til at camouflere de mærker, der betragtes som ufuldkommenheder. Selv om der findes mange produkter til dette formål, er der et produkt, der har tiltrukket sig opmærksomhed på grund af dets interessante egenskaber: Makeup-fikseringsmiddel.

Det er et produkt i form af en spray eller et pulver, der fungerer som en hårspray, men til huden. Som navnet antyder, har det den funktion at fiksere de kosmetiske produkter, der anvendes til at sminke huden, i flere timer.

Således kan hverken sved eller andre miljøstoffer ødelægge makeuppen. Desuden giver nogle af dem ekstra fugt eller forhindrer et skinnende udseende på grund af deres varierende sammensætning. Resultatet? En hud, der ser naturlig ud.

Kvinde påfører makeup-fikseringsmidler

Vi tror, at du måske også er interesseret i at læse dette: Har du mørke rande under øjnene? Skjul dem naturligt!

Hvilke typer af fikseringsmidler findes der?

Som nævnt findes der flere præsentationer af makeup-fikseringsmidler. Blandt disse skiller spray og powder mists sig ud. Ud over denne egenskab er de klassificeret efter deres ingredienser. Nogle er designet til at regulere temperaturen af makeuppen, hvilket forhindrer den i at bevæge sig.

Der er andre, hvis egenskaber hjælper med at holde ansigtet køligere eller regulerer overdreven olieproduktion. Så anbefalingen er at undersøge de eksisterende makeup-fikseringsmidler på markedet og på baggrund heraf vælge det, der passer bedst til dine behov.

Det er selvfølgelig en god idé at konsultere en hudlæge for at få grønt lys. Husk på, at det handler om din huds sundhed, og denne foranstaltning kan undgå ugunstige reaktioner.

Fordelene ved makeup-fikseringsmidler

At forlænge holdbarheden af makeup er den største fordel ved dette produkt. Men ud over det forårsager dets anvendelse følgende virkninger:

  • Forbedrer hudens naturlige glød.
  • Forhindrer, at kosmetik klumper sammen eller falmer.
  • Mindsker det skinnende udseende af fedtet hud.
  • Fylder hudens overflade og mindsker udseendet af forstørrede porer.
  • Øger hydreringen, især i tør hud.

Sådan påfører du makeup-fikseringsmiddel korrekt

Det er nemt at påføre produktet. Nogle professionelle makeupartister, såsom Urban Decay, har dog udviklet deres egne kriterier for brugen af dette produkt.

For at se gode resultater anbefaler makeupartisten at sprøjte området fra ca. 30 centimeters afstand og sørge for at tegne et X og derefter et T. Denne teknik har til formål at dække hele ansigtet med produktet.

Du vil få et usynligt lag, der er i stand til at afbøde de faktorer, der har en tendens til at ødelægge det.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Dot eyeliner: Makeup-trenden, der triumferer på TikTok

Er det sikkert at bruge dette produkt?

Generelt er det sikkert at anvende makeup-fikseringsmidler. Det er dog bedst at tjekke ingredienserne for at undgå dem, der indeholder forbindelser, som kan virke irriterende. De, der indeholder alkohol, bør undgås.

Som en undersøgelse i Journal of Occupational Medicine and Toxicology påpeger, er topisk brug af alkohol forbundet med irritation og kontakteksem. Især forårsager dette stof en histaminreaktion, der udløser systemisk hudbetændelse, som kan vise sig som rødme og svie.

Man bør dog ikke ignorere, at langvarig brug af aerosoler også er forbundet med sundhedsrelaterede bivirkninger. En undersøgelse i Toxicology Letters forklarer, at de flygtige forbindelser i sådanne produkter kan forårsage irritation af luftvejene og andre problemer i luftvejene.

Det skal dog bemærkes, at de fleste formler har en kemisk koncentration, der er sikker og ikke skadelig. Det vigtige er at bruge dem med måde og afbryde brugen, hvis der er tegn på en reaktion.

Kvinde lægger makeup

Makeup-fikseringsmiddel: En fremragende allieret

Brugen af et fikseringsmiddel kan være alt, hvad du behøver for at forlænge holdbarheden af den kosmetik, du bruger i din rutine. Lige nu findes der forbedrede formler, der passer til alle hudtyper. Og det bedste? De giver andre fordele.

Sørg for at vælge en, der passer til dine behov, og undgå for enhver pris dem, der indeholder alkohol. Hvis du bemærker en ugunstig reaktion efter brug, skal du ophøre med at bruge den.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Arai T, Nittono H. Cosmetic makeup enhances facial attractiveness and affective neural responses. PLoS One. 2022 Aug 15;17(8):e0272923. doi: 10.1371/journal.pone.0272923. PMID: 35969525; PMCID: PMC9377592.
  • Spray fijador. (s.f.). En Wikipedia. Disponible en https://es.wikipedia.org/wiki/Spray_fijador
  • Cosméticos y artículos de tocador. Junio, 2011. “Finishing Makeup”.
  • Zdrada J, Odrzywołek W, Stolecka-Warzecha A, Wilczyński S, Błońska-Fajfrowska B. The influence of cosmetics dedicated to oily and acne-prone skin on skin parameters. J Cosmet Dermatol. 2022 Jun 6. doi: 10.1111/jocd.15143. Epub ahead of print. PMID: 35665586.
  • Rothe, H., Fautz, R., Gerber, E., Neumann, L., Rettinger, K., Schuh, W., & Gronewold, C. (2011). Special aspects of cosmetic spray safety evaluations: Principles on inhalation risk assessment. In Toxicology Letters (Vol. 205, Issue 2, pp. 97–104). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.toxlet.2011.05.1038

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.