Upamecanos fejl i Champions League: En mangel på mental forberedelse?

Upamecanos fejl i Champions League kan tælles til 15. Hans hold tabte, men hvad er forklaringen? Manglede han mental forberedelse?
Upamecanos fejl i Champions League: En mangel på mental forberedelse?
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 12 december, 2023

Manchester Citys kvartfinalekamp i Champions League mod Bayern München fik mange til at tale om Bayerm-spilleren Upamecanos fejl i Champions League. Den 24-årige franske forsvarsspiller mistede bolden 15 gange i kampen, og en af dem endte med Silvas mål for City, der gjorde det til 2-0 og i bund og grund gjorde et comeback nærmest umuligt.

Et mareridt forårsaget af Upamecanos fejl i Champions League

Hvorfor lavede Upamecano så mange fejl i en så afgørende kamp? Hvilken rolle spiller mental forberedelse hos elitefodboldspillere?

Vi har i årevis vidst fra sportspsykologien, at forskellige faktorer påvirker de afgørende øjeblikke på banen . Den fysiske forberedelse og træningsholdets strategi er kun nogle få elementer, hvortil vi kan tilføje spillernes mentale tilstand.

Ifølge en artikel i Journal of Physical Education and Sport skal seks mentale faktorer vurderes under træningen og forberedes på forhånd:

  1. Motivation.
  2. Selvtillid.
  3. Kontrol over angst.
  4. Samarbejde.
  5. Koncentration.
  6. Kognition.

6 faktorer til mental forberedelse

1. Motivation

Motivation er vigtig på alle livets områder. Den kan være intern eller ekstern. Begge udløser mekanismer, der påvirker, hvordan vi opfører os.

Ekstern motivation kan være de penge, du tjener i elitefodbold. Eller måske de priser, som man kan opnå med et hold. Det kan også være på et personligt og individuelt plan, som f.eks. Ballon d’Or. Den indre motivation kommer derimod indefra, fra det, der motiverer en fodboldspiller til at spille og nyde sin karriere.

Ifølge psykologisk forskning er semi-professionelle spillere mere motiverede end amatører og professionelle spillere. Dette er et interessant faktum. Det betyder, at ikke alle eliteatleter vil være i stand til at præstere deres fulde potentiale hele tiden, da de ikke vil være motiverede hele tiden.

2. Selvtillid

Opstod Upamecanos fejl i Champions League på grund af manglende selvtillid? Denne psykologiske faktor er defineret som en spillers selvopfattede evne til at præstere godt i kampen.

Selvtillid har meget at gøre med ens personlighed. Nogle skal arbejde hårdere på dette aspekt på grund af lavt selvværd.

Midt i en kamp kan selvtilliden hurtigt falde, når der sker fejl. Der er en større frygt for at fortsætte med at begå fejl bagefter.

3. Kontrol over angst: Årsagen til Upamecanos fejl i Champions League?

Angst er næsten uundgåelig for de fleste professionelle spillere, når de står over for en kamp på højt niveau. Hvordan kontrollerer man stress før en Champions League-kamp?

I fodbold defineres spillerangst som en øget tilstand af nervøsitet med hensyn til, hvilken præstation de vil levere. Det kan manifestere sig med fysiske symptomer, såsom hyperventilation, men også med mentale udtryk, såsom lav koncentration.

Videnskabelige undersøgelser viser, at interne overbevisninger er direkte forbundet med angst i fodbold. Nogle spillere har et meget dårligt syn på sig selv, hvilket øger deres nervøsitet, når de træder ind på banen, og de kan føle, at de ikke vil præstere, som de skal.

4. Samarbejde

Fodbold er en holdsport. Upamecanos fejl i Champions League-kampen påvirkede hele Bayern-holdet, og muligvis påvirkede hele holdets utilpashed den franske forsvarsspiller som en ond cirkel.

Denne gensidighed sker meget intenst i fodbold. Sportspsykologer ved det, og derfor organiserer verdens eliteklubber gruppesessioner for at behandle de indbyrdes relationer mellem spillerne.

Vi taler om de samme menneskelige bånd, som påvirker præstationerne: Venskaber og fjendskaber mellem spillerne. På banen vil en spiller måske aflevere til en spiller, som han kan lide mere, i stedet for til en anden spiller, som måske var i en bedre position til at score, f.eks.

5. Koncentration

Var Upamecano ukoncentreret, og var det derfor, han lavede så mange fejl? Elitesport kræver næsten konstant fuld opmærksomhed for at opnå en optimal præstation.

Koncentration i fodbold forstås som en spillers evne til at ignorere ydre distraktioner og fokusere på spillet. Hvis de opnår dette, vil de yde deres bedste.

Evnen til at koncentrere sig hænger sammen med de andre psykologiske faktorer, som vi allerede har nævnt. Ifølge eksperter på området øger angst distraktioner. Uhåndteret stress forstyrrer påtrængende tanker, der kan aflede spillerens fokus.

På samme måde reducerer vrede koncentrationen ifølge McCarthy et al. Atleter, der ikke formår at kontrollere deres vrede, laver flere fejl under kampene, især hvis de er unge.

Tag et kig på denne fantastiske artikel: Hvorledes atleter forberedte sig til de olympiske lege

6. Kognition

Kognition i fodbold er svær at definere. I teorien er det forholdet mellem indre tanker og den præstation, der opnås. Derfor kan det også betragtes som en psykologisk faktor i samspil med resten.

Høj angst reducerer præstationen, ligesom manglende koncentration og manglende selvtillid. Mindre kognition medfører større fejl.

Ifølge videnskabelige undersøgelser er der en sammenhæng mellem kognitiv interferens og mental træthed. Det betyder, at en spiller, der er stresset, ængstelig, har lavt selvværd og ikke passer godt ind på sit hold, vil have flere forstyrrende tanker, føle sig mere “mentalt træt” og have lavere koncentrationsevne.

Upamecanos fejl i Champions League har ikke en enkelt forklaring

Det ville være meget forsimplet at tilskrive Upamecanos fejl i Champions League til en enkelt faktor. Mental forberedelse i elitesport omfatter forskellige emner, og de hænger alle sammen.

Det er også vigtigt at have den indre styrke til ikke at dvæle ved fejlene og fortsætte. Én dårlig kamp er ikke verdens undergang. De(n) næste kamp(e) vil være den udfordring, som den unge franskmand skal tage op for at komme tilbage.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.