Jetlag: Real Madrid, FC Barcelona og andre holds fjende

For en fodboldspiller er det en stor belønning for sin indsats og præstation at blive indkaldt til landsholdet. Det har dog også en bagside. Rejser er hårdt for kroppen.
Jetlag: Real Madrid, FC Barcelona og andre holds fjende
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 22 oktober, 2022

FIFA-kampene omfatter små pauser i konkurrencen mellem fodboldklubberne for at give plads til kampe mellem landshold. De stærkeste hold i Europa har dog ofte mange spillere, der skal rejse mange kilometer til deres kampe og som følge heraf lider af jetlag.

Næsten ligesom ved skader har fodboldspillere brug for ekstra restitutionstid, når de vender hjem fra lange rejser. Derfor regner klubber som Real Madrid, Atlético de Madrid og FC Barcelona m.fl. ikke med disse spillere, selv efter at de er vendt tilbage fra deres internationale forpligtelser.

Hvad er jetlag?

Jetlag er den ubalance i en persons indre ur efter skiftet af tidszone, der opstår, når man rejser fra et land til et andet i øst-vestlig retning eller omvendt. Det kan således ske, at du letter i et land om eftermiddagen, og når du ankommer til din destination efter flere timers rejse, er det midt på formiddagen. Det vil betyde, at man går glip af en hel nats hvile.

Jo længere rejsen er, jo større er virkningerne af jetlag. Generelt er der behov for en dags restitution for hver tidszone, man krydser.

En sådan ændring påvirker døgnrytmen og dermed alle kroppens grundlæggende funktioner som f.eks. søvn, sult og hormonproduktion (som påvirkes af modtagelsen af sollys). Blandt de symptomer, der normalt forårsages af jetlag, er følgende:

  • Træthed i løbet af dagen.
  • Koncentrationsbesvær.
  • Generel utilpashed og humørsvingninger.
  • Gastrointestinale problemer, såsom forstoppelse eller diarré.
  • Søvnforstyrrelser, såsom døsighed om dagen eller søvnløshed om natten.
Søvnløs mand i seng

At vende tilbage til din søvnrutine efter en meget lang flyrejse er en opgave, der ofte kræver en hel dags tilpasning.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Hvordan bruges kunstig intelligens i fodbold?

Hvordan påvirker det Real Madrid-holdet?

Siden indførelsen af UEFA Nations League rejser spillerne på de europæiske hold ikke længere til andre kontinenter for at spille venskabskampe. I stedet spiller de en hjemmekamp med deres landshold og rejser derefter til et andet europæisk land på en rejse, der normalt ikke tager mange timer. Nogle gange skifter tidszonen ikke engang.

Situationen er dog anderledes for sydamerikanske, afrikanske og asiatiske spillere. Real Madrid vil f.eks. ikke kunne regne med uruguayanske Federico Valverde eller brasilianerne Eder Militão, Vinícius Júnior og Rodrygo, når de bliver indkaldt af deres land.

Selv om mange landshold arrangerer deres kampe i Europa for at gøre livet lettere for spillerne, bliver disse kampe nogle gange spillet i USA eller Asien, hvilket indebærer en betydelig rejse.

I det første tilfælde varierer tidsforskellen mellem Spanien og det amerikanske kontinent f.eks. mellem 6 og 9 timer. De spillere, der rejser til Asien, kan se deres døgnrytme blive påvirket af en ændring på ca. 7 timer.

Hvilke andre hold lider af jetlag?

Real Madrid er naturligvis ikke det eneste spanske hold, der lider under virkningerne af jetlag, når dets spillere rejser for at repræsentere deres land. Atlético de Madrid har normalt Felipe og Matheus Cunha (Brasilien), Nahuel Molina, Ángel Correa og Rodrigo de Paul (Argentina) og José María Giménez (Uruguay).

FC Barcelona har også et stort antal spillere, der er indkaldt fra andre landshold end det spanske. F.eks. bliver Ronald Araujo ofte indkaldt af Uruguay, Franck Kessié er fast mand på Elfenbenskystens landshold, og Raphinha er også begyndt at spille regelmæssigt for Brasilien.

Klubber fra andre lande er i samme situation, f.eks. Bayern München, Manchester City, Manchester United og Juventus. De fleste af de spillere, der indkaldes, er fra europæiske hold, med enkelte fra andre lande.

Et særligt tilfælde er de asiatiske spillere, som skal rejse mange flere kilometer, når deres landshold spiller hjemmekampe. Nogle af dem er Takehiro Tomiyasu fra Arsenal, Son Heung-Min fra Tottenham og Mehdi Taremi fra Porto.

Paul Pogba på banen

De europæiske klubber er mest berørt, da de som regel har spillere fra flere forskellige lande.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Kylian Mbappé: Den næste store fodboldstjernes strenge trænings- og kostrutine

Sådan kommer du dig over jetlag

Jetlag og dets virkninger forsvinder normalt nogle få timer eller dage efter rejsen. I mellemtiden vil det være nødvendigt at modstå de ændringer, der kan opstå, og som allerede er nævnt ovenstående.

For at løse problemerne forårsaget af jetlag er der nogle tricks, der kan hjælpe. Der findes f.eks. melatoninpiller, der bidrager til afslapning og hvile. Disse bør ordineres af en læge.

Desuden kan brugen af sovemasker også hjælpe dig med at falde i søvn, selv når der stadig er sollys udenfor.

Afslutningsvis viste en undersøgelse, at personer med mere fleksible vaner lider mindre af jetlag, mens det at være i god fysisk form også giver hurtigere tilpasning til forandringer. Som et sidste tip skal du prøve at rådføre dig med din læge for at planlægge din rejse korrekt. Især hvis du skal tage medicin på planlagte tidspunkter.

Det kan interessere dig ...
Karakteristika for søvncyklussen
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Karakteristika for søvncyklussen

Søvncyklussen refererer til kroppens vekslen mellem de øjeblikke, hvor vi er vågne, og hvor vi sover. Det er vigtigt for sundheden.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.