5 skridt til at identificere og overvinde lavt selvværd

Det er vigtigt at indse, at vores selvværd afhænger af os selv, ikke af hvad ændrer tænker. Lær at værdsætte og elske dig selv. 
5 skridt til at identificere og overvinde lavt selvværd

Sidste ændring: 12 februar, 2019

Da vi var små, lærte ingen os, hvordan man skaber et sundt følelsesmæssigt velvære. Her får du 5 skridt til at identificere og overvinde lavt selvværd!

Hvis vi var heldige at have et støttende familiemiljø fyldt med venlighed, er det muligt, at vi har et ret sundt selvværd.

Når vi vokser op, kan denne skrøbelige og sårbare side gå igennem mange op og nedture på grund af de oplevelser, vi går igennem.

Vi er blevet lært at for at være speciel og opnå succes, så skal vi være være afrundet, fysisk perfekt, modige og triumferende.

Men det lykkes folk at udvikle en erstatning til selvværd, hvor selvvalideringen afhænger af, hvordan andre behandler os.

Hvis nogen afviser mig, er jeg ikke længere værdig til kærlighed. Hvis jeg bliver fyret fra mit job, var jeg ikke god til det. Hvis mine venner efterlader mig, er det fordi jeg ikke fortjener nogens tillid.

Det er ikke rigtigt. Vi bør aldrig lede os selv ind i sådanne negative følelsesmæssige tilstande.

I dag giver vi dig de 5 mest almindelige indikatorer på et lavt selvværd men også hvordan du kan overvinde lavt selvværd.

Hvordan man kan overvinde lavt selvværd med 5 skridt

Selvværd betyder ikke at tro, at du er den bedste i verden, men det betyder heller ikke, at du ser dig som den værste. Det første er et eksempel på en slags blind stolthed, og det andet er et klart eksempel på lavt selvværd.

Vi anbefaler også læsning af denne artikel efter “5 skridt til at identificere og overvinde lavt selvværd”:

9 ting der sker i din hjerne, når du træner

Vi bør lære fra begyndelsen at tro på os selv og vores evner.

Problemet starter, når vi fokuserer på validering fra andre over, hvorvidt vi er i stand til at gøre noget, eller hvis vi er værdige eller ikke værdige til at blive elsket.

Dette er en forfærdelig kilde til lidelse, som vi skal gøre vores bedste for at undgå. Nu vil vi kigge på nogle spor, der fortæller os, om vores selvværd er sundt eller ej.

Haender med kaeder om haandledene

1. Jeg er bange at lave fejl

Vi har siden barndommen søgt støtte fra vores forældre og lærere i vores bestræbelser. Hvis jeg laver en fejl, kan en voksen i det mindste hjælpe mig.

Nu hvor vi er voksne, har vi stadig frygt for fejl og fejltagelser. Vi tror ikke, vi har evnerne til at gøre visse ting.

Hvordan man står over for denne frygt

Lavt selvværd afspejler frem for alt en usædvanlig bekymring. Det første vi skal overvinde er frygten for fiasko.

Fejltagelser er ikke en dårlig ting. De hjælper os med at lære at gøre tingene bedre. Vi bør ikke mærke os selv som klodset fordi vi har begået en fejl – der er ikke noget værre end at dømme dig selv.

2. irritabilitet

Dårligt humør, apati og irritation er ofte en afspejling af lavt selvværd og selv depression.

 • Det er øjeblikke, hvor vi føler, at vi har mistet kontrollen over alt omkring os. Vi har ikke længere håb, og det er en farlig tilstand at være i.

Hvordan man står over for denne situation

 • Sæt prioriteter, hvor det første mål er at tage sig af dig selv. Skift rutiner og venskaber, og begynd på nye opgaver og hobbyer.
 • Bekæmpelse af den negative stemme inde i dit hoved vil vække dig op til nye drømme.
Kvinde med en sky som haar

3. Ønsket om at behage

Vi har talt flere gange på dette websted om risikoen ved behovet for at blive ønsket og behage alle omkring os.

 • Dette kan tyde på lavt selvværd.
 • Selv om der ikke er noget galt med at få ekstern ros fra tid til anden, er problemet, når vi har brug for denne konstante godkendelse for at “have det godt med os selv”.

Sådan overvinder du behovet for at behage

Prøv at gøre ting på egen hånd uden at skulle forklare dig selv for nogen. Nyd dine ensomme øjeblikke og frem for alt vær selvsikker. Sig nej, når nogen beder dig om at gøre noget, du ikke har lyst til at gøre.

Vi må håndtere denne overdrevne afhængighed af andre.

Læs også denne artikel efter “5 skridt til at identificere og overvinde lavt selvværd”:

Din fortid former den kvinde du er i dag

4. Tager “verden på sine skuldre” og giver sig selv skylden

Der er tidspunkter, hvor vi føler, at det der sker omkring os, er vores skyld. Hvis dit barn gør det dårligt i skolen, hjælper du dem måske ikke nok.

 • Når vores forældre bliver syge, fortæller vi os selv, vi burde have givet dem mere opmærksomhed.
 • Når nogen kritiserer eller afviser os, giver vi os selv skylden.

Sådan administreres selv-blamering

Vi må forstå, at vi ikke behøver at bære verdens vægt på vores skuldre. Vi er ikke ansvarlige for alt eller for at sikre, at alt omkring os fungerer.

Læg byrden og prøv at lade dit sind og din krop hvile. Værdsæt blot tingene. Find øjeblikke for dig selv og stop med at analysere dig selv.

Pige med lille man paa sin haand

5. Mangel på håb

Det er ligegyldigt, om du er 8 eller 80 år gammel; folk har altid brug for en slags projekt eller en ambition. Vi har brug for utallige forhåbninger og drømme for at bringe farve til vores liv.

Hvis du opdager, at du vågner op hver dag uden håb eller en følelse af et formål og har tendens til at lade dig lede af det andre ønsker, har dit selvværd brug for hjælp. Pas på det.

Hvordan man står over for manglen på håb

Mange gange er håbet er tabt, fordi vi falder i endeløse rutiner, vi mangler ekstern stimulation, og vi har det bare ikke godt indeni.

Find nye lidenskaber. Bevæg dig i en eller anden retning, skift scenariet, og frem for alt find nye mennesker i dit liv. Nye venskaber er nogle gange den bedste medicin til hjertet.

Du kan overvinde lavt selvværd!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Pereira, M. (2007). Autoestima : un factor relevante en la vida de la persona y tema escencial del proceso educativo. Revista Electrónica “Actualidades Investigativas En Educación.” https://doi.org/10.15517/aie.v7i3.9296
 • Ferreras, E. (2007). La autoestima. Anales de Mecánica y Electricidad. https://doi.org/10.1016/j.medin.2012.12.011
 • Varios. (2012). La Autoestima. Revista Fuentes.
 • Ballenato G. (2013). Autoestima y Salud. Revista de Formación de Psicología de Madrid.
 • Aguilar Coronado MIdory. (2010). Depresión y Autoestima en Adolescentes Con Obesidad y Sobrepeso: un Problema que Pesa. Rev Enferm Herediana.
 • Caballo, V. E. (Ed.). (2008). Manual para el tratamiento cognitivo-conductual de los trastornos psicológicos (Vol. 2). Siglo Veintiuno de España.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.