Kosttilskud til forbedring af hukommelse og koncentration

En måde at give næring og stimulere sindet på er gennem kosttilskud. Denne kombination af vitaminer og mineraler kan virke som en gunstig ressource for mental skarphed. Er de nyttige?
Kosttilskud til forbedring af hukommelse og koncentration

Last update: 26 august, 2022

Årene, der går, kan forringe hjernens sundhed. For at hjælpe dette organ med at fungere korrekt afhænger det af en sund kost, værktøjer som meditation, hjernestimuleringsøvelser og måske indtagelse af kosttilskud til forbedring af hukommelse og koncentration.

Indtagelse af disse tilskud er noget kontroversiel, da der er behov for flere undersøgelser for at bevise deres overordnede effektivitet på hjernens sundhed.

Ifølge Bayer®-laboratoriet tyder visse undersøgelser dog på, at visse vitaminer spiller en vigtig rolle for at hjælpe hjernen med at nå sit fulde potentiale, opretholde den daglige koncentration og få mere energi.

Hvad er kosttilskud til forbedring af hukommelse og koncentration?

Kosttilskud tilfører næringsstoffer, som ikke indtages i tilstrækkelige mængder, som forklaret af European Food Information Council. Det samme gælder for tilskud til hukommelse og koncentration.

Uanset om det er som tabletter, piller, væsker eller kapsler, har disse blandinger til formål at øge koncentrationen og samtidig mindske mental og fysisk udmattelse.

Kosttilskud til koncentration og hukommelse defineres som lægemidler, der forbedrer hukommelsesprocesser hos personer med kognitiv svækkelse. Salud Colectiva nævner, at disse midler udgør sikre og tilgængelige stoffer til forbedring af den mentale ydeevne.

Hvad er deres virkninger?

Disse kosttilskud kan være fordelagtige, når der kræves maksimal koncentration. Hos både unge og ældre kan tilskuddet forbedre hukommelsen og udvikle skarpere opmærksomhed.

Andre fordele, der tilskrives, er følgende:

  • Minimering af hjernebetændelse.
  • Øget ilttilførsel i hjernen.
  • Indgriben i perioder med stress og intens mental indsats.
  • Tilførsel af mikronæringsstoffer og mineraler, der er egnet til hjernens blodgennemstrømning.
  • Regulering og forbedring af aktiviteten af neurotransmittere som f.eks. adenosin, acetylcholin og glutamat.

Læs mere her: Hvad er kemohjerne?

De vigtigste kosttilskud til forbedring af hukommelse

På markedet finder du disse tilskud i individuelle koncentrater eller i kombinationer under navne såsom blandt andet Centrum ®, omega 3, Supradyn ®, Pharmaton ® og Memorex ®. Disse kombinationer består af flere af de ingredienser, der præsenteres nedenstående.

En træt kvinde hviler sig på skrivebord

Visse personlige, arbejds- og studiemæssige øjeblikke kræver større koncentration og skarpere opmærksomhed.

Ginkgo biloba

Ekstraktet af denne plante er relateret til udviklingen af kognitive funktioner, hørelse og syn. Undersøgelser, der er citeret af Western New York Urological Association, forbinder det med mindre let hukommelsestab hos ældre.

Coenzym Q10

Dette er et af de coenzymer, der giver hjernen mest energi. U.S. National Library of Medicine nævnte i en artikel, at oral Q10 kan være en antioxidant mod neurodegenerative sygdomme som f.eks. Alzheimers.

Coenzym Q10-mangel er forbundet med hukommelsestab og forskellige grader af mental retardering.

Magnesium: Kosttilskud til forbedring af hukommelse

Magnesium er forbundet med indlæring og kort- og langtidshukommelse, bemærker Journal of Neurology. Artiklen tilføjer, at en forøgelse af koncentrationen af dette element i hjernen også øger antallet af funktionelle synapser og aktiverer de vigtigste signalmolekyler.

B-kompleks vitaminer

Alle de vitaminer, der udgør B-komplekset, er essentielle for kroppen. De støtter nervesystemets arbejde og stofskiftet og påvirker evnen til at huske og koncentrere sig.

Hospital Nutrition påpeger, at B-vitamin sammen med andre mikronæringsstoffer og mineraler har neuroprotektive virkninger, som er gavnlige for den intellektuelle præstation. På samme måde hævder American Journal of Clinical Nutrition, at langtidstilskud af B12-vitamin og folinsyre fremmer den kognitive funktion.

C-vitamin

C-vitamin er en kraftig antioxidant. Den beskytter hjernen mod skader forårsaget af frie radikaler.

De fleste multivitamintilskud indeholder C-vitamin. Producenterne angiver det typisk som ascorbinsyre, natriumascorbat, calciumascorbat og mineralascorbat.

E-vitamin

En af E-vitaminets egenskaber er dets beskyttende virkning på nervesystemet. Selv om der er behov for yderligere forskning, mener man, at høje doser af dette vitamin forsinker udviklingen af Alzheimers ved en mild til moderat diagnose, som rapporteret af Mayo Clinic.

Under kriteriet om diversificering af undersøgelser kommenterer NIH analysen af dette mikronæringsstof som en medarbejder til at bevare mental skarphed og forsinke nedgangen i mentale funktioner.

Zink: Kosttilskud til forbedring af hukommelse

Blandt de mange virkninger af zink i vores krop er dets rolle i opretholdelsen af normale kognitive funktioner, i indgrebet i neural kommunikation og i en sandsynlig deltagelse i fastholdelse af erindringer.

Latin American Archives of Nutrition forbinder tilskud med dette mikronæringsstof med den potentielle udvikling af viden.

På den anden side offentliggjorde Cuban Journal of Public Health resultaterne af en evaluering, hvor den gruppe, der fik zink, opnåede en betydelig forbedring af genkendelseshukommelse, ræsonnement og psykomotorisk funktion.

Omega 3

Nogle undersøgelser fremhæver den beskyttende rolle, som omega 3-fedtsyrer spiller mod let kognitiv svækkelse, demens og risikoen for og udviklingen af Alzheimers sygdom hos ældre voksne. Dette nævnes i en tekst i Hospital Nutrition.

Omega 3 indeholder docosahexaensyre (DHA) og alfa-linolensyre (ALA), der har flere fordele for opmærksomhed og hukommelse, som beskrevet i Revista de las Sociedades Canarias de Pediatría.

Cholin

Dette næringsstof er relateret til forebyggelse af hukommelsestab. Det er en allieret, der hjælper nervesystemet med at regulere denne funktion og humør, ifølge NIH.

Ligeledes tyder anden forskning på, at i den perinatale fase er indtagelse af cholin afgørende for at sikre den kognitive udvikling og undgå neuralrørsdefekter. Hos ældre mennesker øger indtagelsen af dette tilskud præstationsevnen i visse kognitive processer og reducerer forekomsten af demens.

Ginseng: Kosttilskud til forbedring af hukommelse

Ginsengroden er kendt for sine egenskaber som et stimulerende middel til kognitiv præstation, aflastning af stress og forbedring af blodcirkulationen.

Et klinisk forsøg, der er rapporteret i tidsskriftet Annals of Pharmacotherapy, bemærker, at den bidrager positivt til aspekter af mental sundhed og social funktion. De hævder dog, at disse forskelle mindskes ved fortsat brug af kosttilskuddet.

Ginseng

Ginseng anvendes i kommercielle lægemidler og i sin rodform til fremstilling af naturlige infusioner.

Kontraindikationer for kosttilskud til forbedring af hukommelse og koncentration

NIH Office of Dietary Supplements henviser til den lave sandsynlighed for sundhedsskader ved indtagelse af multivitaminer og mineraler. De præciserer dog, at hvis du indtager flere kosttilskud, skal du sikre dig, at du ikke overskrider de maksimale grænser.

Brugen af kosttilskud er begrænset for gravide kvinder, ammende kvinder og børn, medmindre det er godkendt af en læge. Generelt skal doserne af disse formler være professionelt ordineret.

Uden lægeligt tilsyn kan kosttilskuddene have mulige bivirkninger, f.eks:

  • Irritabilitet.
  • Palpitationer.
  • Allergiske reaktioner.
  • Søvnforstyrrelser.
  • Ændringer i blodtrykket.

Andre måder at øge hukommelse og koncentration på

De fleste af komponenterne i et kosttilskud til hukommelse og koncentration findes i fødevarer. En måde at hjælpe disse hjernefunktioner på er ved at indføre en kost for mental smidighed.

Det er også en god idé at være intellektuelt aktiv. Mange eksperter anbefaler, at man træner hjernen med enkle daglige øvelser.

It might interest you...
Tips til at forbedre din hukommelse
Bedre Livsstil
Read it in Bedre Livsstil
Tips til at forbedre din hukommelse

Teknologi hjælper os meget, men det har også gjort vores hjerner mere dovne. I denne artikel giver vi dig tips til at forbedre din hukommelse.
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.