Derfor bør du spise æg flere gange om ugen

Er æg virkelig så gode for en? Svaret på det er JA! Find ud af hvorfor samt måder at tilberede dem på i denne artikel.

Er det godt eller dårligt for en at spise æg? Hvor mange bør man spise? Er de alle ens?

Når det kommer til ernæring, vil man altid støde på forskellige teorier. Nogle ændrer sig endda med årene.

I dag vil vi fortælle dig, hvorfor det er højt anbefalet at spise æg flere gange om ugen for at få en balanceret kost og et optimalt helbred.

De er ikke alle ens

Den første pointe, vil vil komme med, er vigtigheden af at vælge økologi. Hønsene er opdrættet frit og fodret naturligt med frø, planter, insekter osv.

På den anden side kommer konventionelle æg fra høns opdrættede i store mængder. De er typisk i bure, fodres med soya og genetisk modificeret majs og alle former for tilsætningsstoffer og antibiotika.

Udover deres afstamning og smag er det økologiske valg også meget mere næringsrigt takket være variationen af de naturlige fødevarer, som hønsene er fodret med.

Tjek også dette ud: Du vil aldrig smide dine æggebakker væk igen efter at have læst dette

Æg og dit helbred

I de seneste år er æg blevet kritiseret for at være forbundet med højt kolesterol og hjertekarsygdomme.

Selvom det er rigtigt, at alle animalske fedtstoffer indeholder kolesterol, så betyder det ikke, at det er dårligt for ens helbred. Faktisk har ens krop også brug for det.

At spise økologiske æg kan endda hjælpe med at forebygge sygdomme, inklusiv dem som rammer ens hjerte.

Flere og flere ernæringseksperter anbefaler regelmæssig indtagelse af æg som en del af en sund kost.

Flere æg og mindre kød

Hvis man ønsker at have en balanceret kost og nyde smagen og næringen fra æg, så anbefaler vi, at man forøger sin indtagelse af æg og mindsker sin indtagelse af kød, især rødt kød.

Dette vil hjælpe en til at få animalske proteiner af høj kvalitet uden af risikere at få for meget.

Derudover er miljøvenligt kød dyrt, hvilket gør det mere økonomisk at vælge æg.

Hvad gør det godt for mig?

Æg giver en fremragende kombination af proteiner af høj biologisk værdi. De indeholder alle vigtige aminosyrer og fedtstoffer, der er nemme at fordøje.

Det er en meget næringsrig fødevare. De er rige på A-, B-, D- og E-vitaminer samt beta-caroten, vigtige fedtsyrer og mineraler såsom jern, fosfor, kalium og magnesium.

Det er dog også værd at nævne, at de ikke indeholder fibre eller kulhydrater.

At spise æg flere gange om ugen

Så hvor mange kan og bør man spise på en uge?

En sund person, der følger en balanceret kost, kan spise et økologisk æg om dagen uden nogen risiko for deres helbred og med ro i sindet velvidende om, at de indtager en god mængde næringsstoffer.

Personer med spørgsmål om deres helbred kan tale med en ernæringsekspert. Men 3 til 5 om ugen burde ikke forårsage nogle problemer.

Hvordan kan jeg tilberede dem?

Økologiske æg er en ideel del af en god kost. Vi bør dog også pointere, at måden, man tilbereder dem på, spiller en vigtig rolle.

For at afholde fedtet fra at blive iltet og for at bevare deres antioksidanter, bør man undgå at stege dem eller komme dem i mikroovnen.

Den sundeste måde at tilberede dem på er ved at pochere dem eller koge dem let. Det er ikke en god idé at koge dem ved høj varme i flere minutter.

Hvis man gør det, vil man kunne se, at blommen er blevet grå og lugter som svovl, når man piller dem. Dette er tegn på, at man ikke har tilberedt dem korrekt.

Den ideelle måde er at koge dem ved svag varme i kort tid. Det er tilfældet ved det famøse pocherede æg. Disse har let tilberedte hvider og en flydende blomme.

Når man spiser æg, som ikke er blevet tilberedt længe, skal man dog være opmærksom på, at de bør være økologiske, ellers kan det være risikabelt.

Vi anbefaler: 5 mættende fødevarer til at spise om morgenen for vægttab

Hvor kan jeg finde den økologiske udgave?

Hvert land har dets egne specifikke regler for at garantere kvalitet. Nogle gange er det med printede koder på æggeskaller eller med økologiske certificeringer i form af stempler. Lær, hvad der anvendes i dit land, for at finde de bedste økologiske æg.

Man kan også købe dem fra en troværdig landmand, som, man ved, har fritgående høns. Eller man kan blot få sine egne høns, hvis man har lidt tid og noget plads!

FRA INTERNETTET