Hvad er mest gavnligt: Æggehvider eller æggeblommer?

Æggehvider indeholder ikke noget fedt, og samtidigt er æggeblommerne rige på protein, så begge er gavnlige, og vi bør spise dem sammen.
Hvad er mest gavnligt: Æggehvider eller æggeblommer?

Sidste ændring: 02 oktober, 2018

Er du glad for æg? Hvis ja, så har du måske tænkt over, hvad der er mest gavnligt – æggehvider eller æggeblommer. Eksperter fortæller os, at det generelt er meget sundt at spise hele ægget. Når det er sagt, har hver del af ægget specifikke komponenter, som vi inviterer dig til at opdage i denne artikel.

Æggehvider eller æggeblommer

Æg er en essentiel del af din kost, og en god kilde til næringsstoffer der er værd at inkludere i hverdagsmåltider. Du skal ikke bekymre dig om den falske myte om deres høje kolesterolindhold. De indeholder overvejende umættede fedtsyrer, der er ideelle til at passe på vores kardiovaskulære system.

Så lad os komme i gang med at lære om fordelene ved hver del af ægget.

Fordele ved æggehvider

aeggehvider

Hvad kan du bedst lide: Æggehvider eller æggeblommer? Der er mange mennesker, der adskiller den ene del af ægget fra den anden og tror, at de passer bedre på deres kolesteroltal. De er af den opfattelse, at æggehviden er den sundeste del af ægget. Lad os se på alle fordelene:

 • Æggehvider har ingen fedt overhoved. De har meget få kalorier, hvilket gør dem til en meget sund fødevare. Den største risiko opstår, når vi for eksempel spiser et spejlæg, da olien, vi bruger, indeholder fedt, der er farligt for vores helbred.
 • De er rige på vitamin B-kompleks.
 • Æggehvider har færre kalorier end æggeblommer.
 • De plejer at være velegnede til vægttab. Mange mennesker spiser kun æggehvider til deres morgenmad, fordi de indeholder meget protein, vitaminer og er mættende. Dog anbefaler vi ikke, at man “kun” spiser æggehvider til morgenmad. Det er bedre, hvis du kombinerer dem med andre fødevarer, som en skål havregryn eller en frugt-smoothie for eksempel.
 • Æggehvider er brugt i mange skønhedsmidler: De er fremragende til at tone og blødgøre huden og kan også behandle alle typer for irritation.
 • Æggehvider har også en form for peptid, der hjælper med at sænke blodtrykket.

Fordele ved æggeblommer

 • Æggeblommer indeholder mere protein end æggehvider.
 • Blommen er rig på fedt. Det ved du sikkert allerede. Deres indhold er omkring 4 gram fedt per æg, hvoraf kun 1,5 gram er mættet eller dårligt fedt. Resten er umættet fedt og er meget gavnligt for kroppen. Deres kolesterolindhold er lavt og derfor ikke skadeligt for sunde mennesker. Hvis du har tendens til et højt kolesteroltal, kan du begrænse dit indtag lidt, men fjern det ikke fuldstændigt, da deres proteinindex er meget gavnende.
 • Æggeblommer er en stor kilde til vitaminer og mineraler. Det er rigt på jern, fosfor, kalium og magnesium. Af vitaminer finder du følgende: vitamin A, E, D, B9 (folinsyre), B12, B6, B2 og B1. Vi må heller ikke glemme, at det er en af de få fødevarer rige på vitamin D.
aeggeblomme

Flere fordele

 • Et andet faktum om æggeblommer som vi ikke må ignorere: De indeholder et stof kaldt kolin. Ved du hvorfor dette er gavnligt? Det er godt for hjernens sundhed, for vores hukommelse og til at bekæmpe sygdomme som Alzheimers eller demens. Uden tvivl imponerende.
 • Æggeblommer er også rige på lecitin. Hvad dette stof gør er, at det binder sig til kolesterol for at forhindre det i at blive fuldstændigt absorberet af kroppen. Lecitin er essentielt til at pleje knoglemarven, hjernen, leveren, hjertet og nervesystemet. Det hjælper med at passe på vores hjerte og hjælper også med at forbedre hukommelsen og koncentrationen. Hvem kan nu sige, at det er usundt at spise æggeblommen? Absolut ingen!
 • Der er mange mennesker, der spiser rå æggeblommer eller kombinerer dem rå med smoothies for at få proteinerne. Dette er en fejl. At spise rå æggeblomme kan give sygdomme som salmonella. Du bør vide, at det altid er bedre at spise tilberedte æggeblommer, da de sunde egenskaber vil forblive de samme, og du vil undgå eventuelle problemer.

Afslutningsvis: Hvad er mest gavnligt: Æggehvider eller æggeblommer? Begge dele er sunde. Æggehvider er fedtfrie og æggeblommer, selvom de har en lille smule fedt, er meget rige på proteiner. Hvad er anbefalingen, æggehvider eller æggeblommer? Spis hele æg. Sammen med en varieret og afbalanceret kost vil det passe godt på dit helbred. Og de er lækre!

Det kan interessere dig ...
Hjemmemidler mod hårtab
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hjemmemidler mod hårtab

Hårtab er et bekymrende problem, fordi det kan få dit hår til at se kedeligt ud. Her er nogle hjemmemidler mod hårtab som du kan prøve. • Caubet JC, Wang J. Current understanding of egg allergy. Pediatr Clin North Am. 2011 Apr;58(2):427-43, xi.
 • Gole VC, Chousalkar KK, Roberts JR, Sexton M, May D, Tan J, Kiermeier A. Effect of egg washing and correlation between eggshell characteristics and egg penetration by various Salmonella Typhimurium strains. PLoS One. 2014 Mar 12;9(3):e90987.
 • Kalogeropoulos AP, Papanastasiou CA. Egg consumption: to eat or not to eat? J Thorac Dis. 2019 Jun;11(6):2185-2187.
 • Kucab M, Boateng T, Brett N, Schwartz A, de Zepetnek JT, Bellissimo N. Effects of Eggs and Egg Components on Cognitive Performance, Glycemic Response, and Subjective Appetite in Children Aged 9–14 Years (P14-017-19). Curr Dev Nutr. 2019 Jun 13;3(Suppl 1):nzz052.P14-017-19.
 • Matsuoka R, Shirouchi B, Umegatani M, Fukuda M, Muto A, Masuda Y, Kunou M, Sato M. Dietary egg-white protein increases body protein mass and reduces body fat mass through an acceleration of hepatic β-oxidation in rats. Br J Nutr. 2017 Sep;118(6):423-430.
 • Réhault-Godbert S, Guyot N, Nys Y. The Golden Egg: Nutritional Value, Bioactivities, and Emerging Benefits for Human Health. Nutrients. 2019 Mar 22;11(3):684.
 • Rosenson RS, Song WL. Egg yolk, source of bad cholesterol and good lipids? Am J Clin Nutr. 2019 Sep 1;110(3):548-549.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.