Hvad er mest gavnligt: Æggehvider eller æggeblommer?

Æggehvider indeholder ikke noget fedt, og samtidigt er æggeblommerne rige på protein, så begge er gavnlige, og vi bør spise dem sammen.
Hvad er mest gavnligt: Æggehvider eller æggeblommer?
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 14 august, 2023

Er du glad for æg? Hvis ja, så har du måske tænkt over, hvad der er mest gavnligt – æggehvider eller æggeblommer. Eksperter fortæller os, at det generelt er meget sundt at spise hele ægget. Når det er sagt, har hver del af ægget specifikke komponenter, som vi inviterer dig til at opdage i denne artikel.

Æggehvider eller æggeblommer

Æg er en essentiel del af din kost, og en god kilde til næringsstoffer der er værd at inkludere i hverdagsmåltider. Du skal ikke bekymre dig om den falske myte om deres høje kolesterolindhold. De indeholder overvejende umættede fedtsyrer, der er ideelle til at passe på vores kardiovaskulære system.

Så lad os komme i gang med at lære om fordelene ved hver del af ægget.

Fordele ved æggehvider

aeggehvider

Hvad kan du bedst lide: Æggehvider eller æggeblommer? Der er mange mennesker, der adskiller den ene del af ægget fra den anden og tror, at de passer bedre på deres kolesteroltal. De er af den opfattelse, at æggehviden er den sundeste del af ægget. Lad os se på alle fordelene:

 • Æggehvider har ingen fedt overhoved. De har meget få kalorier, hvilket gør dem til en meget sund fødevare. Den største risiko opstår, når vi for eksempel spiser et spejlæg, da olien, vi bruger, indeholder fedt, der er farligt for vores helbred.
 • De er rige på vitamin B-kompleks.
 • Æggehvider har færre kalorier end æggeblommer.
 • De plejer at være velegnede til vægttab. Mange mennesker spiser kun æggehvider til deres morgenmad, fordi de indeholder meget protein, vitaminer og er mættende. Dog anbefaler vi ikke, at man “kun” spiser æggehvider til morgenmad. Det er bedre, hvis du kombinerer dem med andre fødevarer, som en skål havregryn eller en frugt-smoothie for eksempel.
 • Æggehvider er brugt i mange skønhedsmidler: De er fremragende til at tone og blødgøre huden og kan også behandle alle typer for irritation.
 • Æggehvider har også en form for peptid, der hjælper med at sænke blodtrykket.

Fordele ved æggeblommer

 • Æggeblommer indeholder mere protein end æggehvider.
 • Blommen er rig på fedt. Det ved du sikkert allerede. Deres indhold er omkring 4 gram fedt per æg, hvoraf kun 1,5 gram er mættet eller dårligt fedt. Resten er umættet fedt og er meget gavnligt for kroppen. Deres kolesterolindhold er lavt og derfor ikke skadeligt for sunde mennesker. Hvis du har tendens til et højt kolesteroltal, kan du begrænse dit indtag lidt, men fjern det ikke fuldstændigt, da deres proteinindex er meget gavnende.
 • Æggeblommer er en stor kilde til vitaminer og mineraler. Det er rigt på jern, fosfor, kalium og magnesium. Af vitaminer finder du følgende: vitamin A, E, D, B9 (folinsyre), B12, B6, B2 og B1. Vi må heller ikke glemme, at det er en af de få fødevarer rige på vitamin D.
aeggeblomme

Flere fordele

 • Et andet faktum om æggeblommer som vi ikke må ignorere: De indeholder et stof kaldt kolin. Ved du hvorfor dette er gavnligt? Det er godt for hjernens sundhed, for vores hukommelse og til at bekæmpe sygdomme som Alzheimers eller demens. Uden tvivl imponerende.
 • Æggeblommer er også rige på lecitin. Hvad dette stof gør er, at det binder sig til kolesterol for at forhindre det i at blive fuldstændigt absorberet af kroppen. Lecitin er essentielt til at pleje knoglemarven, hjernen, leveren, hjertet og nervesystemet. Det hjælper med at passe på vores hjerte og hjælper også med at forbedre hukommelsen og koncentrationen. Hvem kan nu sige, at det er usundt at spise æggeblommen? Absolut ingen!
 • Der er mange mennesker, der spiser rå æggeblommer eller kombinerer dem rå med smoothies for at få proteinerne. Dette er en fejl. At spise rå æggeblomme kan give sygdomme som salmonella. Du bør vide, at det altid er bedre at spise tilberedte æggeblommer, da de sunde egenskaber vil forblive de samme, og du vil undgå eventuelle problemer.

Afslutningsvis: Hvad er mest gavnligt: Æggehvider eller æggeblommer? Begge dele er sunde. Æggehvider er fedtfrie og æggeblommer, selvom de har en lille smule fedt, er meget rige på proteiner. Hvad er anbefalingen, æggehvider eller æggeblommer? Spis hele æg. Sammen med en varieret og afbalanceret kost vil det passe godt på dit helbred. Og de er lækre!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.