Sådan hænger diabetes og søvnproblemer sammen

Interessant nok er der tendens til at være flere søvnforstyrrelser hos patienter med type 2-diabetes, hovedsageligt på grund af udsving i sukkerniveau.
Sådan hænger diabetes og søvnproblemer sammen

Sidste ændring: 29 september, 2020

Vidste du, at udsving i blodsukkerniveauet kan stå bag søvnproblemer og mangel på hvile? Diabetes og søvnproblemer hænger nemlig sammen.

Mange ved ikke noget om, hvordan diabetes kan påvirke din søvn. Men det er et vigtigt emne, som mange har problemer med.

Søvnforstyrrelser er almindelige hos type 2-diabetes patienter og manifesterer sig normalt på forskellige måder.

Disse kan variere fra klassiske rastløse ben til søvnapnø eller det øgede behov for at gå på toilettet om natten.

Alle disse faktorer fører til dårlig hvile, daglig træthed og endda til en intensivering af selve sygdommen.

Det er derfor nødvendigt at huske på denne slags problemer og symptomer for at rådføre sig med din læge. I virkeligheden kan behandlingen af disse typer af symptomer være lettere, end du tror.

Her er alt, du skal vide.

Hvordan påvirker diabetes din søvn?

Diabetes paa en tavle

Diabetes en sygdom, hvor kroppen har svært ved at producere et tilstrækkeligt insulinniveau.

Dette resulterer i udsving i blodsukkeret, der kan være meget farligt.

Type 1 diabetes er en sygdom, der skyldes både miljø og genetik og som opstår spontant, ofte hos yngre personer. Ingen ved præcist hvorfor diabetes type 1 pludseligt rammer, og det er derfor også svært at forebygge. Hos patienter med type 1 diabetes ophører insulinproduktionen fuldstændigt, fordi immunforsvaret dræber de celler, der producerer insulin.

Type 2-diabetes er arveligt, men afhænger også af miljøet og kan derfor forebygges. Kroppens evne til at producere insulin svækkes efterhånden på grund af patientens livsstilsvaner.

Interessant nok er der tendens til at være flere søvnforstyrrelser hos patienter med type 2-diabetes, hovedsageligt på grund af udsving i sukkerniveau.

Lad os tage et kig på, hvilken slags problemer der normalt opstår og deres oprindelse.

Læs også denne artikel efter “Sådan hænger diabetes og søvnproblemer sammen”:

8 fødevarer til naturligt at bekæmpe søvnløshed

Overdreven vandladning om natten

Diabetes og søvnproblemer er relateret på en række måder, men det mest almindelige er, at når en person føler sig nødt til at stå op 2-3 gange for at gå på toilettet eller at drikke vand.

Høje niveauer af blodsukker får os til at føle en større nød til at urinere.

Når vores krop har et forhøjet blodglukoseniveau, ekstraherer det normalt vand fra vævene. Vi føler tidligt dehydreret, så vi skal drikke meget.

Ved at drikke 1 eller 2 glas vand om natten, så vil vi føle større behov for at gå på toilettet. Det er en cyklus!

Ligeledes kan vi ikke glemme, at et lavt blodsukkerniveau falder sammen med utilpashed, svimmelhed og sved. Dette påvirker kvaliteten af ​​vores hvile.

Søvnapnø

Mand der snorker

Søvnapnø er normalt meget almindeligt hos personer med diabetes.

Oprindelsen af ​​dette er dog normalt vægtproblemer. Det er almindeligt for mennesker med type 2-diabetes at lide af fedme.

Dette får brystet til at føle mere tryk og begrænser dermed luftens passage under nattens vejrtrækning.

Snorkning er ikke altid sikkert. Dette skal tydeliggøres. Diabetes og søvnproblemer er relaterede, og derfor skal vi huske at enhver, der snorker om natten, kan lide af mere alvorlige sundhedsproblemer.

Glem ikke at apnø betyder et midlertidigt ophør af vejrtrækningen. Derfor, i tilfælde hvor snorken er hyppig, lider vi af en lavere koncentration af ilt i blodet.

Rastløse ben

Det er muligt, at det er svært for os at forbinde rastløse ben  med diabetes. Men forbindelsen er tættere end du måske tror.

Denne natlige lidelse har normalt flere mulige årsager, herunder jernmangel, høje niveauer af glukose i blodet og nyrerne.

Hvis du i øvrigt er en ryger, øges sandsynligheden for at have rastløse ben syndrom.

Det er derfor vigtigt, at du får regelmæssig kontrol med din læge.

Nogle gange kan noget så almindeligt som at have en smule anæmi yderligere intensivere dine problemer med diabetes ved at udvikle dette syndrom.

Læs også denne artikel efter “Sådan hænger diabetes og søvnproblemer sammen”:

De 6 bedste teer til at hjælpe dig med at sove

Hvordan du kan forbedre din hvile, hvis du lider af type 2 diabetes

Kvinde der sover - diabetes og soevnproblemer

Vær opmærksom på, hvordan du forbedrer dine søvnvaner med disse enkle retningslinjer.

Din kost

  • For at forbedre kvaliteten af ​​din hvile og undgå at skulle gå på toilettet om natten, er det for eksempel en god idé at drikke mindre væske, inden du går i seng.
  • Undgå stimulerende drikkevarer såsom koffein, visse shakes eller infusioner.

En lille smule træning om eftermiddagen

Øvelse af træning regelmæssigt forbedrer kvaliteten af ​​din hvile.

Undgå elektroniske enheder

  • To timer inden du går i seng, er det en god idé at lægge mobiltelefoner, bærbare computere, tabletter væk…
  • Disse enheder overaktiverer din hjerne og påvirker kvaliteten af ​​vores søvn.

Ja til skemaer

Det er nødvendigt altid at forsøge at følge de samme tidsplaner så meget som muligt: ​​spis på samme tidspunkt, gå i seng i samme tidspunkt hver nat mv.

Disse retningslinjer og disse rutiner giver os mulighed for bedre at tilpasse vores cirkadiske rytmer og med dem, vores helbred og resten mærkbart.

Periodisk medicinsk kontrol

Da diabetes og søvnproblemer har en intimt sammenhæng, gør det aldrig skader at huske vigtigheden af ​​at se en læge om ethvert spørgsmål, problem eller symptom, som du oplever.

Husk at gå til regelmæssige undersøgelser, og sørg også for at tage dig af din vægt og din kost.

Alle disse faktorer er også relateret til din hvile, så prøv at forbedre din livskvalitet. Pas på dig selv, så diabetes ikke påvirker din livskvalitet. Det er det værd!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.