Gluten i vegetarisk kost: Hvad du bør vide

Vi vil dele de ting, du skal tage hensyn til, når du starter en glutenfri vegetarisk kost, så du kan opnå en problemfri tilgang.
Gluten i vegetarisk kost: Hvad du bør vide

Sidste ændring: 07 maj, 2023

Den glutenfri vegetariske kost kan følges af personer, der har cøliaki eller er følsomme over for dette næringsstof og ønsker at undgå kød- og fiskeforbrug. Så hvad skal du vide om gluten i vegetarisk kost?

Gluten er et protein, der findes i mange produkter af vegetabilsk oprindelse, især i kornprodukter som hvede, byg og rug. Det er dog muligt at følge en glutenfri kost, der opfylder de daglige kostbehov.

Inden vi begynder, skal vi påpege, at vegetarisk eller vegansk kost som sådan ikke er bedre for sundheden end en altædende kost. De bør ikke følges af denne grund.

Det er et valg baseret på en dyb moralsk byrde i forbindelse med behovet for at undgå lidelser og mishandling af dyr. Det er muligt at optimere denne kosttype, så den bliver sund, men det vil være nødvendigt at inkludere kosttilskud på hyppig basis.

Gluten i vegetarisk kost

Gluten i vegetarisk kost kan fjernes, når der er en bekræftet diagnose af cøliaki, eller blot når man oplever tarmproblemer efter indtagelse af dette protein.

Ifølge en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Medicina, og hvad angår sidstnævnte, er det muligt at lide af fordøjelsesproblemer som oppustethed, smerter, luft i maven eller diarré efter indtagelse af gluten uden at være cøliaki. Den nøjagtige fysiologi bag problemet er ukendt, men det kaldes ikke-cyklisk glutenfølsomhed.

Pastasalat

Ikke alle mennesker, der har udviklet denne lidelse, har symptomer med samme intensitet. Derfor kan nogle tåle en vis mængde gluten i kosten. I dette tilfælde vil det være bedst at kontrollere individuelle fornemmelser for enten helt eller delvist at fjerne næringsstoffet fra din kost.

I tilfælde af cøliaki vil det være nødvendigt at være meget strengere. Ikke alene skal stoffet fjernes helt, men det er også vigtigt at sikre, at der ikke indtages spor af det.

Der er dog nogle produkter, som f.eks. havre, som visse personer med cøliaki kan indtage. Havre indeholder et stof, der ligner gluten, avenin, men med en anden struktur. Den individuelle tolerance bør testes, før fødevaren indgår regelmæssigt i kosten for denne type personer.

For yderligere oplysninger: Den bedste kost til mennesker med cøliaki

Glutenfri vegetariske produkter

I forbindelse med friske fødevarer vedrørende gluten i vegetarisk kost er det tilstrækkeligt at undgå hvede, byg og rug. Visse forarbejdede fødevarer, som f.eks. køderstatninger, indgår dog ofte i kosten for at forbedre proteinindtaget.

Der bør garanteres mindst 0,8 gram protein pr. kg kropsvægt pr. dag for stillesiddende personer, for at kroppen kan fungere korrekt. Forskning offentliggjort i Annals of Nutrition & Metabolism bekræfter dette.

Du skal kigge efter glutenfri produktcertificering i mærkningen, især når vi taler om personer med cøliaki. Hvis ikke, kan fordøjelseskanalens struktur blive påvirket, hvilket øger risikoen for at lide af komplekse og kroniske sygdomme, der kan blive livstruende.

Tilstedeværelsen af køderstatninger skal dog modereres. Det er vigtigt at øge proteinindtaget, men det er ikke altid den bedste løsning. Til dette kan inddragelse af vegetabilske proteinshakes i den daglige kost være et bedre alternativ.

Ærteprotein er en god mulighed. Desuden korrigerer disse kosttilskud ved hjælp af fødevareteknik manglerne i fordøjelighed og aminosyremangel.

Køderstatning

På denne måde undgås også indførelsen af elementer i kroppen, der kan være skadelige på mellemlang sigt, såsom transfedt og kunstige tilsætningsstoffer. Blandt sidstnævnte er kunstige sødestoffer særligt bemærkelsesværdige. Deres indvirkning på kroppen er kontroversiel, og noget tyder på, at de kan forårsage skader på tarmmikrobiotaen med tiden.

Det er muligt at undgå gluten i vegetarisk og vegansk kost

Som du har set, er det relativt enkelt at følge en glutenfri vegetarisk kost. Du skal bare være forsigtig med, hvor meget forarbejdet mad du spiser, og altid holde øje med mærkningen.

På den anden side bør man undgå at bruge visse kornprodukter som kulhydratkilder. Frem for alt bør man bruge knolde, bælgfrugter og ris eller pseudokorn for at dække det daglige sukkerbehov.

Afslutningsvis kan problemet med ikke-cøliakisk glutenoverfølsomhed nogle gange ligge i mikrobiotaen. Gennemførelse af en protokol til forbedring af mikrobiotaens kvalitet vil give gode resultater på mellemlang sigt, idet organismens tolerance over for proteinet øges. Det samme er ikke gældende i tilfælde af cøliaki. Her er problemet autoimmunt og forbedres kun ved total glutenrestriktion.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Richter, M., Baerlocher, K., Bauer, J. M., Elmadfa, I., Heseker, H., Leschik-Bonnet, E., … & German Nutrition Society (DGE. (2019). Revised reference values for the intake of protein. Annals of Nutrition and Metabolism74(3), 242-250. https://www.karger.com/Article/Abstract/499374
  • Roszkowska, A., Pawlicka, M., Mroczek, A., Bałabuszek, K., & Nieradko-Iwanicka, B. (2019). Non-celiac gluten sensitivity: a review. Medicina55(6), 222. https://www.mdpi.com/470220
  • Suez, J., Korem, T., Zeevi, D., Zilberman-Schapira, G., Thaiss, C. A., Maza, O., … & Elinav, E. (2014). Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota. Nature514(7521), 181-186. https://www.nature.com/articles/nature13793

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.