Hvad er normal mikrobiota?

Den normale tarmflora hos mennesket er endeløs i forhold til kompleksitet. Nogle bakterier er essentielle og bliver for evigt, mens andre kun er midlertidigt i kroppen.
Hvad er normal mikrobiota?

Sidste ændring: 03 december, 2020

Bakterier er mikroorganismer, som på trods af deres lille størrelse spiller en vigtig rolle i, hvordan vores verden fungerer. Videnskabsfolk skønner, at de repræsenterer 50% af den totale biomasse på planeten. Mennesker viser også uundværlige forhold til dem gennem normal mikrobiota.

I denne artikel vil vi vise dig, hvad normal mikrobiota i din krop er, og hvad det består af, hvilket også kaldes mikrobiom.

Hvad er normal mikrobiota?

Normal mikrobiota eller mikrobiom er defineret af sættet af mikroorganismer, som typisk findes i vores kroppe hos sunde individer fordelt i forskellige dele af kroppen.

Denne interaktion er et symbiotisk forhold mellem værten og bakterien, eftersom begge parter får gavn af forholdet. Nogle af fordelene er som følger:

Normal tarmflora er essentiel for ordentlig funktion af vores fysiologiske systemer. Kilder såsom National Autonomous University of Mexico skønner, at mennesker har omkring 100 milliarder mikroorganismer i deres kroppe. Dette viser, at vi ikke kan se på vores eksistens, som den er i dag, uden at se på mikrobiom.

Illustration af normal mikrobiota

Kategorier for menneskers mikrobiom

Begrebet, mikrobiota, bliver brugt i forkerte sammenhænge, hvis vi analyserer anvendelsen af ordet, eftersom det er blevet etableret, at bakterier ikke på nogen måde er relateret til grøntsager. Af den grund er det bedre at referere til de forskellige bakterielle populationer grupperet ud fra deres funktioner som mikrobielle økosystemer.

Alle disse populationer giver anledning til den normale mikrobiota, som vi kan opedele i to kategorier:

 • Autokton mikrobiota: Dette er de mikroorganismer, som lever i vores krop i længere eller evig tid. De deltager i kvantificerbare fysiologiske processer og har udviklet sig sammen med vores art takket være det faktum, at de har tilpasset sig miljøet, vi tilbyder dem.
 • Allokton mikrobiota: Disse mikroorganismer dukker op i ethvert levested og kan dukke op i vores kroppe tilfældigt eller midlertidigt. De deltager ikke i nogen fysiologiske processer, eftersom deres forhold til mennesker er baseret på tilfældige møder.

Det generelle begreb kan også blive kvalificeret ud fra, hvor længe de lever i kroppen:

 • Latent mikrobiota: Dette er en række organismer, som værten har hele livet. I dette tilfælde er værten os. Populationen har som regel ikke betydelige udsving og symbiose-forholdet er fuldkomment.
 • Forbigående mikrobiota: Det er den type, som har vedvarende udsving i sin population, og er som regel ikke essentiel for værtens overlevelse. Faktorer såsom årstiden, alder eller lægemidler kan forårsage ændringer i den.

Bakterierne i vores tarmkanal vil derfor være et eksempel på en latent mikrobiota. De er nødvendige for ordentlig funktion af fordøjelsessystemet og forbliver hos os gennem hele livet.

Hvad består normal mikrobiota af?

Bakterier i tarme

Hos et sundt menneske er indre væv såsom blod og hjernen fri fra bakterier. I kontrast har eksterne væv og vævene omgivet af slimhinder såsom tarmene, huden og svælget massevis af symbiotiske mikroorganismer.

Videnskabsfolk skønner, at tarmflora indeholder mere end 400 arter af bakterier. Hvis man tager det endnu længere: For hver menneskelig celle skønner de, at der er ti mikrober i vores krop.

Det er næsten umuligt at nævne alle de betydelige arter, der er til stede i normal tarmflora. Af den grund er der en liste over de mest gængse arter ud fra kropsdelen baseret på deres gængse, tilfældige, sjældne eller potentielt patogene tilstedeværelse. Mikrobiota har en meget klar repræsentation i bestemt områder såsom:

 • Huden, domineret af gram-positive bakterier.
 • Tarmene, hvor mikrobiota kan veje omkring 1,5 kilo.
 • Vagina, hvor den primære art er Lactobacillus (96% af alle mikrober i dette område).
 • Munden, som har en af de mest komplekse og heterogene mikrobiota i kroppen.

En essentiel mikroskopisk verden

Som vi har kunnet se på en generel måde er normal mikrobiota i den menneskelige krop uendeligt kompleks. Bestemte idéer skal gøres klart for os: Nogle bakterier er essentielle og vil altid forblive i vores krop, mens andre er i vores krop midlertidigt.

Disse bakterielle populationer varierer ud fra området og personen, men kombinationen af dem alle udgør normal mikrobiota for mennesket.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Microbiota normal, wikipedia. Recogido a 19 de mayo en  https://es.wikipedia.org/wiki/Microbiota_normal
 • Bolívar, A. K., & Cátedra, D. A. MICROBIOTA ENDÓGENA DEL CUERPO HUMANO.
 • López Valencia, L. (2017). Avances en el conocimiento del microbioma humano.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.