Cøliaki hos børn og teenagere

Hvordan cøliaki manifesterer sig hos børn og teenagere varierer afhængigt af deres alder. Det kan føre til opkast, forstoppelse og kan endda hæmme deres vækst.
Cøliaki hos børn og teenagere

Sidste ændring: 19 august, 2020

Cøliaki er det, vi normalt kender som “glutenintolerance”. Der er mange tilfælde af cøliaki hos børn og teenagere. Desværre er cøliaki en af ​​de mest almindelige fordøjelsessygdomme. Estimater viser, at det er til stede i en stor del af verdens befolkning, selvom mange ikke er opmærksomme på det.

“Gluten” er et udtryk, der bruges til at henvise til et sæt proteiner, der er til stede i adskillige kornsorter, især hvede.

Forekomsten hos børn og unge er imidlertid højere end hos voksne. Næsten 1 ud af 70 børn er glutenintolerante. Det er en patologi med et stort genetisk komponent, så bærere af visse gener har en højere risiko for det.

I øjeblikket drejer meget af vores kost sig om korn, og mængden af ​​gluten i vores mad er betydelig. I dagens artikel forklarer vi derfor alt, hvad du skal vide om cøliaki, især når det påvirker børn og teenagere.

Hvad er cøliaki helt præcist?

Mand med cøliaki tager sig til maven

Cøliaki er en patologi, hvor en autoimmun reaktion mod gluten forekommer. Således reagerer immunsystemet på dette sæt proteiner og producerer en række ændringer i fordøjelsessystemet.

Flere undersøgelser afslører, at der er et betydeligt genetisk komponent i cøliaki. Dette betyder, at mennesker med visse gener har en højere risiko for glutenintolerance. Deres symptomer udvikler sig ikke altid. Visse sygdomme øger også risikoen for at udvikle cøliaki. Blandt andet Diabetes Mellitus og Downs syndrom.

Hvad sker der med denne sygdom?

Mennesker med cøliaki har en immunreaktion i deres fordøjelsessystem, når de spiser gluten. Når en person spiser en portion mad med gluten, fører en immunreaktion til betændelse i slimhinden i tarmen.

Tarmens slimhindebarriere giver os mulighed for at absorbere de nødvendige næringsstoffer for at holde os sunde. Men når denne slimhinde ændres, kan tarmen ikke få alle næringsstoffer. Derfor producerer cøliaki malabsorptionssyndrom.

Imidlertid kan dem, der lider af cøliaki, forhindre symptomer eller komplikationer, hvis de følger en streng glutenfri diæt. Hvis en læge opdager det i tide, og du undgår glutenindtag, vil din tarmslimhinde gradvist regenereres.

Du kan være interesseret: Helbredsimplikationerne ved en glutenfri diæt

Cøliaki hos børn og unge

Kvinde ser trist på hvidt brød

Cøliaki kan forekomme når som helst i livet. Imidlertid varierer symptomerne med alderen. Som nævnt ovenfor er skaden, der sker i tarmslimhinden, reversibel, hvis det opdages tidligt.

Så når det kommer til børn og teenagere, skal du være opmærksom på symptomerne. Dette er, fordi det hjælper dig med at etablere en ordentlig diæt og undgå mulige fremtidige komplikationer.

For eksempel har meget små børn ofte diarré og konstant luft i maven. De har også en tendens til at vokse meget lidt, især fra det øjeblik, de begynder at spise fast mad, der indeholder gluten.

Tilsvarende viser ældre børn og teenagere normalt symptomer som mavesmerter, opkast og forstoppelse. De er også ofte lave for deres alder. Faktisk kan disse børn også have hududslæt og anæmi. Alt dette sker, fordi kroppen ikke absorberer alle de næringsstoffer, den har brug for, for at udvikle sig korrekt.

Læs også: Glutenfri opskrifter med mange kulhydrater

Hvordan diagnosticeres cøliaki hos børn?

Ved adskillige lejligheder har børn og teenagere ingen symptomer eller de forbliver ubemærket. Vi ved imidlertid, at genetik er en afgørende faktor for cøliaki. Så hvis du eller din partner har cøliaki, skal du konsultere en læge, der kan vurdere dit barn.

Der er adskillige tests til at påvise cøliaki. Først foretager de normalt en blodprøve, hvor de leder efter antistoffer mod denne patologi. Hvis resultatet derefter er positivt, vil lægen udføre en lille tarmbiopsi i nogle tilfælde. Dette består i at indføre en lille sonde gennem munden i tarmen. Når de er der, tager de en lille prøve og analyserer den i et laboratorium.

Der er adskillige måder at diagnosticere et barn, der har denne sygdom, og testene er ikke smertefulde. En rettidig diagnose kan forbedre dit barns sundhed markant.

Konklusion

Cøliaki hos børn og teenagere manifesterer sig forskelligt afhængigt af deres alder. Så hvis du tror, ​​at dit barn kan have det, skal du kontakte en læge. På den måde kan de udføre testene og give dig råd om sundere diætmuligheder.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.