Havregryn under amning: Fordele og hvordan man tilbereder det

Indtagelse af havregryn under amning vil give flere fordele for moderens helbred, så det er et af de kornprodukter, der skal indgå i kosten. Vi deler nogle måder at tilberede det på.
Havregryn under amning: Fordele og hvordan man tilbereder det
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 25 august, 2022

Det kan anbefales at indtage havregryn under amning for at øge produktionen af modermælk. Selv om denne effekt ikke har solide beviser, er sandheden, at eksperter taler for at inddrage havregryn i en ammende mors kost.

Desuden taler vi om et produkt, der har flere sundhedsmæssige fordele på grund af dets indhold af komplekse kulhydrater og opløselige fibre af høj kvalitet.

Før vi begynder, skal vi understrege, at vi under amning stadig skal holde øje med vores kost meget nøje. Der er ikke så mange farer som under graviditeten, men det er stadig afgørende for at undgå giftstoffer og tungmetaller, der kan gå over i modermælken. På samme måde vil kvaliteten af moderens kost til en vis grad påvirke mælkens næringsværdi.

Indtagelse af havregryn under amning for at producere mere modermælk

Der er en teori om, at regelmæssig indtagelse af havregryn under amning kan øge produktionen af modermælk, så det anbefales at inddrage havregryn i kosten. Amning indtil den første fødselsdag har vist sig at have en række sundhedsmæssige fordele på mellemlang sigt for barnet.

Byg kan også have en lignende effekt på mælkeproduktionen, så det kan kombineres med havre for at maksimere fordelene. Faktisk er det almindeligt i mange lande i Amerika at indtage begge produkter i store mængder efter fødslen.

Selv om der som sagt ikke er noget solidt videnskabeligt belæg for det.

Byg på træske

Byg ville have en lignende virkning som havre med hensyn til at stimulere mælkeproduktionen, så de kan kombineres i sunde retter til ammende mødre.

Andre fordele ved havre

Det er mere end tydeligt, at havre har en positiv effekt på tarmmikrobiotaen. Det indeholder en type fibre, betaglucaner, der fungerer som et energisk substrat for de bakterier, der lever i fordøjelseskanalen.

De er blevet betragtet som præbiotika og bidrager til at opretholde mikroorganismernes tæthed og diversitet på mellemlang sigt. Dette fremgår af forskning offentliggjort i tidsskriftet Gut Microbes.

For at opleve de maksimale fordele skal man dog også sikre tilstedeværelsen af fermenterede fødevarer i kosten. Mejeriprodukter som yoghurt eller mælkekefir er det bedste alternativ.

De indeholder probiotika, levende bakterier, der er i stand til selektivt at kolonisere fordøjelseskanalen. Et regelmæssigt indtag af dem er i stand til at forebygge mange inflammatoriske patologier, der påvirker tarmen, ifølge en undersøgelse offentliggjort i Gastroenterology Clinics of North America.

Hvordan tilberedes havregryn for at maksimere dets positive virkninger?

Den bedste måde at tilberede havregryn på er i form af grød. Selvfølgelig kan det også tilsættes til visse drikkevarer, såsom mælk eller kaffe, men dets organoleptiske egenskaber vil være meget bedre med forudgående kogning.

Desuden anbefaler nogle forfattere at koge denne fødevare for at blødgøre fibrene en smule og forbedre dens fordøjelighed og inaktivere nogle tilstedeværende antinæringsstoffer, der ville begrænse absorptionen af bioaktive forbindelser.

For at tilberede grød skal du blot opvarme et glas mælk i en gryde. Tilsæt derefter tre eller fire spiseskefulde havregryn og rør rundt ved middelvarme, uden at det koger, indtil blandingen tykner.

Herefter kan du tilføje ingredienser efter smag. En af de bedste muligheder er at tilsætte kakaopulver, nødder og hakket frugt. Dette vil give et optimalt næringsindtag og et komplet måltid, som du kan nyde til morgenmad eller en snack.

Det er også muligt at lave brød med havregryn samt pandekager, kager og mange andre bageopskrifter. Det afhænger af, hvor meget tid du har, og hvad du nyder at lave i køkkenet. Enhver af disse retter vil bidrage til at forbedre det daglige fiberindtag.

Havregryn under amning anbefales

Havregryn er en ingrediens, der kan tilberedes på mange forskellige måder.

Indtag havregryn under amning

Indtagelse af havregryn under amning har visse fordele for moderens sundhed. Det kan muligvis øge produktionen af modermælk, hvilket vil have en positiv indvirkning på barnets sundhed. Derfor er det en af de kornsorter, der fortrinsvis bør optræde i vores kost, da det er en kornsort af meget højere kvalitet end hvede eller majs.

Afslutningsvis skal man huske på, at man bør være særlig opmærksom på kosten generelt i hele ammeperioden. Det er stadig en prioritet at undgå giftige stoffer som alkohol og at moderere forbruget af andre stoffer som f.eks. koffein.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.