Den bedste kost til mennesker med cøliaki

Næsten tre ud af fire personer med cøliaki ved ikke, at de har det. Hvis de ikke følger en glutenfri diæt, kan det alvorligt skade deres helbred. Lær her, hvordan du identificerer det, og hvilke fødevarer, du skal undgå.
Den bedste kost til mennesker med cøliaki
Eliana Delgado Villanueva

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Eliana Delgado Villanueva.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Den eneste behandling for mennesker med cøliaki, er at følge en streng glutenfri diæt hele livet. Dette forbedrer ens symptomer og reparerer tarmskader.

En glutenfri diæt går ud på at eliminere ethvert produkt, der har hvede, byg, rug og havre i sig. Nogle fødevarer som mel, brød, pasta og kager fremstilles normalt med disse korn.

Hvad er cøliaki?

Kvinde siger nej til brød

Cøliaki er en kronisk immunsystemssygdom, der sidder i fordøjelsessystemet. Den opstår, når kroppen har en permanent intolerance over for et protetin ved navn gluten. Dette er til stede i nogle kornarter som hvede, havre, byg eller rug.

Når en person med denne sygdom spiser mad, der indeholder gluten, bliver tyndtarmen skadet. Derfor reducerer det evnen til at absorbere næringsstoffer.

Uden behandling kan mennesker med cøliaki opleve underernæring og udvikle forskellige relaterede sygdomme.

Læs også: Er det godt at bruge glutenfri produkter i din diæt?

Glutenfri kost til mennesker med cøliaki

Juan Ignacio Serrano fra Association of Celiac and Gluten Sensitivity, siger: ”For hvert tilfælde af diagnosticeret cøliaki, er mellem fem og otte stadig udiagnosticerede”. Hvis du tilføjer de mennesker, der med vilje har valgt at stoppe med at spise gluten, er det ikke overraskende, at den glutenfri diæt blomstrer.

Heldigvis er det nu nemmere end nogensinde før, at gå på restaurant med cøliaki. Du behøver heller ikke opgive de retter, du elsker, og det er virkelig nemt at finde glutenfrie produkter, der ikke er dyre og samtidig smager godt.

Serrano forklarer, ”at det at følge en glutenfri diæt er en naturlig og sund måde at leve på. Folk med cøliaki ser på alle etiketter, undgår forarbejdede fødevarer og spiser friske fødevarer”.

Ud over bare at undgå glutenfrit brød og pasta, er der mange andre køkkentricks og tips til mennesker med cøliaki.

Her er nogle tips til at lave glutenfri mad:

1. Prøv nye typer mel til cøliaki

Glutenfri meltyper på træskeer

Hvem har brug for hvede, havre eller boghvede? Disse nye meltyper er fantastiske: Ris, mandel, soja, tapioca, blomkål og kikærte.

Du kan også bruge superfood-mel som quinoa eller yucca. Disse meltyper er perfekte til mennesker med cøliaki. Med disse nye og populære meltyper, behøver glutenfri diæter overhovedet ikke at være kedelige!

2. Brug vigtige ingredienser, der ikke indeholder gluten

Vigtige ingredienser for mennesker med cøliaki

At spise friske produkter, der ikke har gluten, er meget vigtigt for mennesker med cøliaki. For eksempel kunne du spise kød, fisk, æg, frugt og grøntsager regelmæssigt.

3. Lav dine egne saucer og dej

Når du laver eller jævner en sauce, er det bedst at bruge sigtet majsmel for at forhindre dannelse af klumper. Hvis du vil bage brød, kan du lave det med kartofelflager, malede mandler eller hakkede majskorn.

4. Mennesker med cøliaki bør skifte øl ud med vin

Rødvin hældes i glas og kan drikkes af mennesker med cøliaki

Øl, med eller uden alkohol, indeholder gluten. Den gode nyhed er, at vin, vermouth og andre likører er fri for dette hvedeprotein. Alkoholholdige drikkevarer, inklusive drikkevarer, der er fremstillet af korn, er glutenfrie,

I denne type drikke, elimineres spor af gluten i destillationsprocessen. Der er dog masser andre glutenfrie alternativer til dem, der ikke ønsker at opgive øl.

Læs også: 10 grunde til at rødvin kan være sundt

5. Mennesker med cøliaki bør ikke spise færdigretter

Du skal altid undgå forkogte og forarbejdede fødevarer. At spise forarbejdede fødevarer indebærer risici. Selvom det kan virke, som om forkogte fødevarer ikke har gluten i dem, kan de have gluten som et tilsætningsstof.

Loven kræver, at alle virksomheder specificerer, hvilke typer mel og stivelse, de bruger. Det er dog bedst at undgå dem i tilfælde af krydskontaminering.

Hvis du stadig ønsker at spise forarbejdede fødevarer en gang imellem, skal du være opmærksom på etiketterne og hvad de indeholder.

6. Udskift dine træværktøjer med nye materialer

Vi anbefaler ikke at bruge træ i køkkenet, til borde, øser eller knive med et træhåndtag. Træ er meget porøst og kan absorbere glutenpartikler.

I stedet er det bedre at bruge redskaber lavet af metal, plast, silikone og andre materialer.

Til sidst skal du huske, at cøliaki-foreninger er der for at hjælpe dig. Hvis du har spørgsmål eller problemer, kan du også gå til dem. Du kan kontrollere din cøliaki, hvis du undgår visse fødevarer og fører en sund livsstil.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Olivencia Palomar M. P.. Enfermedad celiaca. Rev. esp. enferm. dig.  [Internet]. 2005  Sep [citado  2019  Feb  07] ;  97( 9 ): 672-672. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1130-01082005000900009&lng=es.
  • Kagnoff, M. Overview and Pathogenesis of Celiac Disease. Gastroenterology 2005; 128: s10-s8.
  • Murray JA, Watson T, Clearman B, Mitros F. Effect of a gluten-free diet on gastrointestinal symptoms in celiac disease. Am J Clin Nutr. 2004 Apr; 79(4):669-73.
  • Thomas T. Helping celiac disease patients adapt to a gluten-free diet. Community Nurse. 2000 Jul; 6(6):19-22.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.